BM, Etiyopya'daki güvenlik durumundan endişe duyuyor
BM İnsan Hakları Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Komisyonun adına 4 Ağustos'ta Etiyopya'da olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine dair hatırlatmada bulunuldu.
Daha önceki OHAL kararlarının, insan hakları ihlallerini de beraberinde getirdiği hatırlatılan açıklamada, Etiyopya hükümetine uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak "zorunluluk, orantılılık ve ayrımcılık yapmama" ilkelerine bağlı kalma çağrısı yapıldı.
Açıklamada, "Etiyopya'nın kuzeybatı bölgesinde ve özellikle de Amhara'da kötüye giden güvenlik durumundan derin endişe duyuyoruz. Tüm tarafları insan haklarına saygı duymaya, şiddeti azaltmak için adımlar atmaya ve farklılıkların barışçıl çözümü için süreçlere öncelik vermeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.
BM İnsan Hakları Konseyi, Uluslararası Etiyopya İnsan Hakları Uzmanları Komisyonu'nu ülkedeki uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri ile uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası mülteci hukuku ihlallerine ilişkin kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma yürütmek üzere 17 Aralık 2021'de görevlendirmişti.
Etiyopya'da federal hükümet, Kasım 2022'de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile barış anlaşması imzaladı ve bölgedeki tüm örgütleri silahsızlandırmaya başladı. Ancak federal hükümetin talimatlarına uymayan ve "Fano" adını taşıyan milisler, silah bırakmayı reddederek orduyla çatışmaya girmişti.
Federal hükümet, Amhara bölgesinde ordu ile yerel milisler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine 4 Ağustos'ta olağanüstü hal ilan etmiş, 7 Ağustos'ta ise Amhara'daki bazı bölgelerde kontrolün kaybedildiğini açıklamıştı.
Bugün Etiyopya ordusunun, Amhara'da silahlı grupların ele geçirdiği bölgeleri geri aldığı bildirilmişti.
Etiyopya Olağanüstü Hal Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bahir Dar ve Gonder dahil Amhara'nın birçok bölgesinde güvenliğin sağlandığı ve silahlı grupların geri çekildiği belirtilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.