BM: Dünya tarihinde yeni ve tehlikeli bir sayfa açıldı
BM İnsan Hakları Konseyi'nin, "Rusya'nın saldırganlığından kaynaklanan Ukrayna'daki insan haklarının durumuna" ilişkin acil toplantısı başladı.
BM Cenevre Ofisi'nde Ukrayna'nın talep ettiği ve 47 üyeli Konsey tarafından kabul edilen acil toplantının açılışında konuşan Bachelet, "Rusya'nın bir hafta önce Ukrayna'ya başlattığı askeri saldırı, dünya tarihinde yeni ve tehlikeli bir sayfa açtı." dedi.
Bachelet, 24 Şubat'ta başlayan saldırının, Ukrayna genelinde milyonlarca kişinin insan hakları üzerinde büyük bir etki oluşturduğuna dikkati çekerek, "Nükleer silahlar için yüksek tehdit seviyeleri, tüm insanlığa yönelik risklerin ciddiyetinin altını çiziyor." uyarısında bulundu.
Başkent Kiev, Harkiv, Herson, Sumi, Jitomir, Mariupol, Lısıçansk ve Severodonetsk gibi büyük şehirlere yapılan saldırıların kendisi konuşmayı yaptığı sırada yoğunlaştığını aktaran Bachelet, "Donetsk bölgesindeki Volnovaha kasabası bombardımanla neredeyse tamamen yok edildi ve kalan sakinleri bodrumlarda saklanıyor." bilgisini paylaştı.
"2 milyondan fazla kişi evini terk etti"
Bachelet, Ukrayna'da okullar ve ana okulları dahil çok sayıda sivil tesiste ciddi hasar meydana geldiğini, temel altyapının ağır hasar görmesiyle elektrik, su ve sağlık hizmetlerinde kesintiler yaşandığını ifade etti.
26 Şubat'ta Herson yakınlarındaki Rus birliklerinin ağır yaralı kurbanları taşıyan bir ambulansa ateş açtığının bildirildiğini aktaran Bachelet, sürücünün hayatını kaybettiğini, bir sağlık görevlisinin de yaralandığını söyledi.
Bachelet, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da iki milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) tahminlerine göre ülke içinde 1 milyon kişinin yerinden edildiğini ifade etti.
Öte yandan, BMMYK'den yapılan açıklamada da 1 milyon 45 bin 459 mültecinin de komşu ülkelere geçtiği belirtildi.
Mültecilere yönelik ayrımcılığa tepki
Avrupalı devletlerin Ukraynalı mültecileri karşılama şeklini takdir ettiğini dile getiren Bachelet, "Bu karşılama, vatandaşlıkları, etnik kökenleri, göçmenlik durumları veya diğer statüleri ne olursa olsun, çatışmalardan kaçan herkesi kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Afrika ve Asya uyruklulara kaçarken rahatsız edici ayrımcılık belirtileri meydana gelmiştir." dedi.
Bachelet, mültecilere yönelik ayrımcılığı BM İnsan Hakları Ofisinin dikkatle izleyeceği sözünü verdi.
Ayrıca, uluslararası insancıl hukukun gerektirdiği şekilde sivillerin ve esir alınan askerlerin tam olarak korunmasını "şiddetle tavsiye ettiğini" vurgulayan Bachelet, insani yardımlar için ülkede tam erişim izni verilmesi çağrısı yaptı.
"Rus zulmüne uğramaktan korkan Kırım Tatarları BM ile irtibata geçti"
Ukrayna'da on milyonlarca insanın potansiyel olarak ölümcül tehlike altında ülkede kalmaya devam ettiğine dikkati çeken Bachelet, şöyle konuştu:
"Aralarında yaşlıların, hamile kadınların, çocukların ve engellilerin de bulunduğu binlerce insan, patlamalardan kaçmak için yer altı sığınaklarında ve metro istasyonlarında toplanmaya zorlanıyor. Savunmasız durumdaki birçok insan ailelerinden ayrılıyor ve kapana kısılıyor.
Ana kara Ukrayna'daki Kırım Tatar topluluğu üyeleri, önde gelen insan hakları savunucuları ve gazeteciler de dahil Rus birliklerinin ilerlemesi durumunda zulme uğramaktan korkan birkaç grup Ukrayna'daki personelimle temasa geçti."
Ukrayna'nın karar tasarısı oylanacak
Ukrayna Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzhaparova, dün BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Rusya tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarının BM tarafından kurulacak bir mekanizmayla soruşturulmasını içeren Ukrayna'nın sunduğu karar taslağına tüm ülkelerden destek istemişti.
Kırım Tatarı Dzhaparova, faillerin hesap verebilmesi adına kurulacak soruşturma mekanizmasının hayati öneme sahip olduğunu vurgulamıştı.
Konseyde yapılacak konuşmaların ardından Ukrayna'nın karar tasarısı oylanacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.