BM, Asya'da uyuşturucu ticaretinin "aşırı seviyelere" yükseldiği konusunda uyardı
UNODC tarafından yayımlanan raporda, Doğu ve Güneydoğu Asya'da sentetik uyuşturucunun yüksek miktarlarda üretilmeye ve satılmaya devam edildiği belirtildi.
Raporda, uyuşturucuların ulaşılabilir ve satış fiyatının düşük olmasının, bu tarz maddelere yönelik arzın "çok yüksek olduğunu ya da değişmeden kaldığını" gösterdiğine işaret edildi.
Kartellerin, Kovid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalardan dolayı uyuşturucu ticaretine "neredeyse son verdiği" belirtilen raporda, bu kısıtlamaların kaldırılmasıyla Doğu ve Güneydoğu Asya'da bölgenin en güçlü ticaret ağlarının salgın öncesi dönemdeki durumlarına geri döndüğü ifade edildi.
Raporda, uzun yıllardır metamfetamin üretiminin çoğunun Myanmar, Laos ve Tayland sınırlarının kesiştiği "Altın Üçgen" adı verilen bölgede gerçekleştiğine dikkat çekilerek, uyuşturucu kartellerinin Andaman Denizi üzerinden Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelere sevkiyat yaptığı kaydedildi.
Hükümetlerin aldığı önlemlere rağmen metamfetamin fiyatının 2022'de bölge genelinde rekor seviyede düştüğü aktarılan raporda, uyuşturucu ile ilgili tutuklamalar ve insanların daha fazla rehabilitasyon merkezlerine kaydolması gibi unsurların bölgede uyuşturucu ticaretinin "aşırı seviyelere" ulaştığına ilişkin bir gösterge olduğu dile getirildi.
Raporda, metamfetamin gibi başka bir uyuşturucu ketamin üretimi ve satışının da bir önceki yıla kıyasla yüzde 167 yükseldiği kaydedilerek, Japonya ve Hong Kong hariç bölgedeki hemen hemen her ülkede bu tarz maddelerin polisler tarafından daha fazla ele geçirildiği ifade edildi.
UNODC bölge temsilcisi Jeremy Douglas, salgın döneminde alınan önlemlerin sona ermesiyle sınır kapılarının tekrar açılması ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının uluslararası suç örgütlerinin yeniden bağlantı kurmasına yol açtığını söyledi.
Bölgedeki bazı ülkelerin uyuşturucuyla mücadeleye yönelik önlemlerini artırdığını aktaran Douglas, buna karşılık kartellerin de "hükümetin önlemlerini atlatmak için duruma hemen adapte olduğunu" belirtti.
UNODC'nin verilerine göre, Doğu ve Güneydoğu Asya'da 2021'de 1 milyardan fazla metamfetamin tablet ele geçirildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.