BM: Asya Pasifik ülkelerinin afet uyarı sistemlerine yatırım yapması şart
BM bünyesindeki Asya Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonunun (ESCAP) yayımladığı rapora göre, bölgede sel, deprem, kuraklık ve diğer afetlerden kaynaklanan ölümleri ve zararları en aza indirecek sistemleri kurmak için yaklaşık 145 milyar dolar gerekiyor.
Asya Pasifik bölgesinde yalnızca 2022'de 7 bin 300 kişinin hayatını kaybetmesine ve 62 milyon kişinin etkilenmesine neden olan 140 büyük doğal afet meydana gelirken, maddi kayıp da 57,3 milyar doları buldu.
Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, afetlerden kaynaklanan bölgesel kayıpların yılda yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacağı veya bölgesel gayri safi milli hasılanın yüzde 3,1'i olacağı tahmin ediliyor.
Bölgede küresel ısınma kaynaklı en yüksek ekonomik kaybı Çin, Hindistan ve Japonya’nın yaşaması bekleniyor.
Kamboçya, Myanmar, Butan ve Laos'un da gayri safi milli hasılalarının yüzde 7 ila 13'üne varan oranda büyük kayıplar görmelerinden endişe ediliyor.
Yapay zeka ve uydular gibi teknolojilerden toplanan veriler önemli rol oynayabilir
Yapay zeka, uydular, uzaktan algılama sistemleri gibi teknolojilerden toplanan verilerin analiziyle, afetleri önleyici tahminlerde bulunulabilir, acil durumlarda halk bilgilendirilebilir.
Tehlikeye açık toplumların da afet uyarılarına erişimi için telekomünikasyon sistemlerinin güçlendirilmesi gerekiyor.
BM tahminlerine göre, yeterli erken uyarı seviyesine ulaşamayan ülkelerde, bu tür sistemlere sahip ülkelere göre 8 kat daha yüksek afet ölüm oranı var.
Erken uyarı sistemleri sayesinde çok sayıda hayat kurtarılabilir
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin, Twitter hesabında paylaştığı video mesajında, BM’nin 2027 sonuna kadar tüm ulusların erken afet uyarı sistemleri kapsamında olmasını sağlamak için başlattığı plana rağmen, ülkelerin yarısında erken uyarı sistemlerinin olmadığını, çok az sayıda ülkenin ise acil durum planlamasıyla ilintili sistemlere sahip olduğunu söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.