BM Afganistan Özel Temsilcisi, kadınlara yönelik yeni yasaklar getiren Taliban'ı eleştirdi
Otunbayeva, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Afganistan'da kadınlara yönelik yasaklara değinerek, "Taliban yetkilileri, BM'nin Afganistan halkına tam desteğini sürdürmesini sağlamak için bu yasakları iptal etmelidir." dedi.
Taliban'ın, BM için çalışan Afgan kadınlara yönelik kısıtlamalarının, BM'nin ülke genelindeki faaliyetlerini zora soktuğunu belirten Otunbayeva, "Taliban yetkilileri tarafından bu yasakla ilgili bize hiçbir açıklama yapılmadı ve kaldırılacağına dair hiçbir güvence verilmedi." diye konuştu.
Özel Temsilci, "Taliban yetkilileriyle düzenli görüşmelerimde, özellikle kadınlara ve kız çocuklarına yönelik çıkardıkları kararname ve kısıtlamalarla kendilerine oluşturdukları engeller konusunda açık sözlüyüm. Bu kararnameler yürürlükte olduğu sürece Taliban yönetiminin uluslararası toplum tarafından tanınmasının neredeyse imkansız olduğunu kendilerine ilettik." ifadelerini kullandı.
Taliban'ın, kadınların sivil toplum çalışmalarını engellemesine yönelik kararının BM'yi hedef aldığını söyleyen Otunbayeva, "Taliban, BM ve üyeleri tarafından tanınmak istiyor, aynı zamanda BM Sözleşmesinde ifade edilen temel değerlere aykırı hareket ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Otunbayeva, 20 milyon insanın yardıma ihtiyaç duyduğu Afganistan'da "dünyanın en büyük insani krizinin" yaşandığını, ülkenin iklim değişikliğine karşı savunmasızlığından büyük endişe duyduğunu dile getirdi.
Taliban'ın kadın personel yasakları
Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Afganistan yönetimine gelmesiyle ülkede kadınların çalışmasına ve kızların eğitim almasına yönelik ciddi kısıtlamalar getirilmişti.
Kızların önce ortaokul ve liselerde, Aralık 2022'de ise üniversitelerde eğitim alması engellenmişti. Yine aralık ayında Afgan kadınların yerel ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışması da askıya alınmıştı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 28 Nisan'da, Afganistan'daki Taliban yönetiminin BM kadın personeline getirdiği çalışma yasağını kınayan bir karar kabul etmişti.
Türkiye'nin de eş sunuculuğunu üstlendiği tasarı, 15 üyeli BMGK'de oy birliğiyle kabul edilmiş, kararda, Taliban yönetimine kadınlara yönelik yasakları hızlı bir şekilde "geri çevirme" çağrısı yapılmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.