Dolar (USD)
34.65
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
2931.60
BIST 100
9601.29
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Blockchain nedir?

VakıfBank''ın Blockchain Türkiye Platformu''na dahil olması insanlarda Blockchain nedir? sorusunu sormasına neden oldu. Peki Blockchain nedir?
Blockchain nedir?
02 Ocak 2019 12:57:00
VakıfBank''ın Blockchain Türkiye Platformu''na dahil olması insanlarda Blockchain nedir? sorusunu sormasına neden oldu. Peki Blockchain nedir?

VakıfBank, dijital değişim ve dönüşüm süreci kapsamında, Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturulması ve yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesi amacıyla oluşturulan ‘Blockchain Türkiye Platformu’na üye oldu.

“Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası” VakıfBank, blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, faydalarının araştırılması ve kullanımının artırılması amacıyla kurulan Blockchain Türkiye Platformu’nun üyelerinden biri oldu.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih, müşterilerine çağdaş bankacılık yöntemleriyle inovatif ürün, hizmet ve çözümler yaratmak üzere yeni bir hamle yaptıklarını söyledi.

Üstünsalih, “VakıfBank olarak bankacılık sektöründe dünyadaki değişimi ve dönüşümü herkesten önce fark edebilen bankalardan biriyiz.

İçinde bulunduğumuz değişim ve dönüşüm sürecinde başrol ‘dijitalleşme’ye ait.Günümüzün rekabetçi koşullarında müşterilerimiz için hızlı ve doğru adımlar atmamızı sağlayan ve VakıfBank’ı tüm paydaşlarıyla dönüşüme hazırlayan Türkiye bankacılık sektörünün en büyük IT dönüşüm projelerinden birini gerçekleştirdik. Şimdi de müşterimizin ‘yanındaki güç’ olma sorumluluğumuzla blockchain gibi yeni teknolojik çözümleri müşterimizle buluşturmak ve geliştirmek için çalışıyoruz.Bu çerçevede Blockchain Türkiye Platformu üyeliğimiz önemli bir adım olmuştur. Farklı bilgi ve deneyimlere sahip şirketlerin bir araya geldiği bu platformda yeni bakış açılarıyla fark yaratacak çözümler geliştireceğimize inanıyorum” dedi.

Blockchain nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

Blockchain, 2008’de Satoshi Nakamoto takma adını kullanan ve gerçek adı bilinmeyen bir şahsın yayınladığı makale sonucu ortaya çıkmıştır. Satoshi makalesinde, bitcoin adını verdiği bir elektronik ödeme sistemi öneriyordu. Bu teknoloji merkezi kayıt defterindeki verilerin sistem elemanları arasında dağıtık bir şekilde tutulmasına dayanıyordu. Sistem peer-to-peer yaklaşımını temel alarak çalışıyordu. Bu yaklaşım gereği dijital imzalar, kriptografik bir yapıyla zincir şeklinde birbirine eklenmektedir. Blockchain, şifrelenmiş işlemleri tutan dağıtık bir veritabanı sistemidir denebilir.

Bu dağınık yapı sayesinde sistemi tek bir merkezden kontrol etmek imkânsıza yakındır. Blockchain ilk olarak kripto paralar üzerinde kullanılmış bir teknoloji olsa da farklı uygulamaları mevcuttur.

Blockchain’in etkilemesi muhtemel sektörler

Bankacılık ve ödeme sistemleri: Akla ilk gelen sektör bankacılık sektörüdür. Günümüz bankacılığının aksine kolay ve zahmetsiz para transferi sağlayan blockchain teknolojisi sayesinde bankacılıkta birçok yenilik ve değişim bizi beklemektedir. Bitcoin ve diğer altcoinler ödeme, paranın güvende vb. mali konulara odaklanmaktadır. Bu durum bankacılık sektörünü muhakkak etkileyecektir.

Tedarik zinciri yönetimi: Blockchain sayesinde, tedarik zinciri aşamalarında yapılan işlemler güvenli ve şeffaf şekilde görüntülenebilir hâle gelecek. Dolayısıyla insana bağlı hataların ve gecikmelerin en aza inmesi bekleniyor.

Nesnelerin interneti (Internet of Things): Bilindiği üzere nesnelerin interneti, cihazların internet üzerinden birbirlerine veri göndermesine dayalı bir teknolojidir. Dolayısıyla gönderilen veriler arttıkça işlenmesi gereken veri de aynı oranda artacaktır. Blockchain teknolojisiyle cihazlar kendi arasında iletişim kurarak ağ üzerindeki yükü hafifletecektir.

Sigortacılık: Güvene dayalı olan sigortacılık sektörüne, blockhain teknolojisi bu güveni sağlamanın birçok yolunu sağlamaktadır. Günümüz sigortacılık sektöründe insana bağlı olarak yönetilen birçok iş, gelecekte blockchain ile daha az hatalı (belki de hatasız) şekilde yürütülecektir.

Perakende satış: Perakende sektöründeki aracılara alternatif olarak gelmesi beklenen blockchain, sektöre birçok yenilik getirecektir.

Bahsedilen sektörlere ek olarak enerji yönetimi, bulut depolama, ulaşım, siber güvenlik, bağış toplama gibi alanlarda da blockhain teknolojisi adından söz ettirecektir. Tahminlere göre blockchain her yıl hızla büyüyerek 2022’de 7.7 milyar dolarlık hacme sahip bir sektör hâline gelecektir.

Blockchain’in avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Blockchain’in insanlara sağladığı en büyük avantaj güvendir. Herhangi bir merkezi olmayan bu teknoloji, siber saldırıya uğraması durumunda tamamen etkilenmiyor. Ayrıca bu teknolojide herhangi bir değişiklik yapılacağı zaman sisteme dâhil olmuş tüm bilgisayarlardan onay gelmesi gerekmektedir.

Blockchain’in dezavantajı ise hâlen yavaş olmasıdır. Tüm sistemin onayı beklendiği için veri transferleri beklenenden daha yavaş gelişmektedir.

Blockchain, teknoloji dünyasını ve birçok sektörü etkileyecek potansiyele sahiptir. Yıllar ilerledikçe yaratacağı köklü değişiklikler toplumun yapısını ve içinde bulunduğumuz dünyanın şartlarını değiştirecek düzeydedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin