Biz bu süreci sürdürme niyetindeyiz
İçişleri Bakanı Muammer Güler, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Bir yıldır şehit haberi alınmadığı hatırlatılarak, süreçle ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığı sorusu üzerine, Bakan Güler, çözüm sürecinin bu topraklardaki bin yıllık kardeşliğe sahip çıkma ve bu kardeşliği geleceğe taşıma, toplumdaki beraber yaşama iradesini daha güçlü tutmaya yönelik bir proje olduğunu söyledi.
Güler, şöyle konuştu:
"Bir kısım insanlar da bundan rahatsız olabilir. Bu sürecin böyle devam etmesini istemeyenler olabilir. Eski alışkanlıklarını sürdürmek isteyen, eski rant alanlarını kaybetmek istemeyenler olabilir. Bölgede, bizim de üzerinde durduğumuz ve güvenlik önlemleriyle tedbirler almaya devam ettiğimiz, tehdit, HES inşaatlarına, kamu yatırımlarına yönelik rahatsızlık verici çalışmalar, şehir içinde asayiş olaylarında belli arayışlar... Bunların hepsi sonlanacaktır. Bu ortam, yumuşama ortamı, normalleşme ortamı içerisinde hepsi belli bir noktada sona erecektir ve sona ermek zorundadır. Bu süreci baltalamak isteyenler bunun vebali altında kalırlar. Biz bu süreci sürdürme niyetindeyiz ama kim bu süreci baltalamaya kalkarsa bunun da sorumluluğunu hem bölge halkına karşı, hem de tabanına karşı, herkese karşı üstlenmek durumunda kalır. Herkesi bu anlamda sorumluluk bilinciyle davranmaya ve sağduyulu bir şeklide söylediklerimi hayata geçirmeye davet ediyoruz. Bu anlamda bizim de devlet olarak vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak gibi çok önemli bir görevimiz var."
Güler, "terör örgütüne katılımın devam ettiği ve törer örgütü mensuplarının sınır dışına çıkışlarının beklenen oranda olmadığı" yönündeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
"Silahlı unsurların yurt dışına çekilmesi konusundaki yaklaşım şu anda yüzde 15- 20'ler seviyesini aşmadı. Tabii belli oranda örgüte katılımları da sürdürmeye yönelik gayretler var ama söylediğim gibi, bir yandan demokratik talepleri sürdürüp, bir yandan da silahlı örgütle olan münasebetlerinizi sürdürmek, çözüm sürecinin ruhuna uygun değil. Hep ifade ediyorum, 'bir elim demokratik taleplerde, bir elim silahta' veya 'işte efendim silahı bıraktım ama tetiği parmağımda, her an bunu çekeceğim' şeklindeki bir yaklaşım bunun ruhuna uygun değil."
Başörtülü vekillerin TBMM'de görev yapması
Bakan Güler, TBMM'de AK Partili 4 kadın milletvekilinin başörtüsüyle görev yapmasıyla ilgili şöyle konuştu:
"Bakın TBMM'de partilerimizin üzerinde artık uzlaşıp, yeni bir kavga ortamı yaratmadan, gerginlik imkanı verilmeden, eleştirel bazı konular da olsa bunlar demokrasinin gereğidir, bu yaklaşımı da normalleşme ortamı olarak değerlendiriyorum. Onun yansıması olarak görüyorum, çözüm süreci beraberinde bir normalleşme getirecek ki toplumun bu konudaki iradesi ortaya çıkmış olsun. Toplum giderek, normalleşerek bu sorunları aşabilir diye düşünüyoruz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.