Biyoloji kitapları baştan yazılacak
Gülden AĞ-İSTANBUL
Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe evrim teorisini savunanları ters köşe ediyor. İngiliz biyolog ve doğa tarihçisi Charles Robert Darwin, insan dâhil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evirildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuş, bilim çevrelerinden birçok insan da bu teoriyi savunmuş ve hala savunmaktadır.
Ancak bundan 12 bin yıl öncesi Göbeklitepe’de ortaya çıkan hayvan figürlerinin bugünkü yaşayan hayvanlarla tıpa tıp benzemesi evrim teorisini yerle bir ediyor. Leylek, aslan, tilki, yılan, kurt ve daha birçok hayvan figürü bugün çizilmiş gibi hayvanların özeliklerini yansıtıyor. Görülen o ki 12 bin yıl önce aslan ne ise bugün de o. Yılan o gün bugündür sürünüyor. Leylekler hala gökyüzünde uzun gagaları, uzun bacakları ile kanat çırpıyor.
Hazinenin farkında değiliz
Tarihin sıfır noktası olarak anılan Göbeklitepe’nin geçmişi, önemi ve yapılan çalışmalar konunun uzmanları tarafından ele alındı. Başkan Erdoğan’ın 2019’u ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesine rağmen Türkiye’de çoğu kimsenin bunun farkında olmadığını ifade eden Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bununla ilgili farkındalık oluşturulması gerekiyor. Böyle bir hazinenin üzerindeyiz ve bunun farkında değiliz” dedi.
Bu buluş evrime uymuyor
Göbeklitepe’nin psikiyatri alanında da önemli noktalarda katkılar sağlayacağını belirten Tarhan, “Bence evrim teorisi yeniden yazılacak. Bu buluş evrime uymuyor” bilgisini verdi. Neolitik çağa dair o bölgede hiç çanak çömleğe rastlanılmamasının ilginç olduğuna vurgu yapan Tahran sözlerini söyle sürdürdü: “Çömleğin olmaması insanın tarım toplumuna girmediğini gösteriyor. Bu tarihteki yazılım süreci açısından tartışılması gerekli bir durum. Ev yapmadan tapınak yapmış, genellikle bilinen şey şudur; önce binalar yapılır, yerleşim yapılır sonra tapınaklar yapılır. Burada da buna uymuyor.”
Tarih yeniden yazılacak
Tarihe ve geçmişe dair kafamızdaki soru işaretlerinin burada yapılacak çalışmalar sonunda cevap bulacağını ifade eden Tarhan, “Tarihin burada yeniden yazılması bunun için önemli. İnsan ilk medeni bir varlık olarak mı var oldu, yoksa önce var olup sonra mı medenileşti. Bunu da tartışmaya açacak bir şey” şeklinde konuştu.
İnsanlığın bir parçası
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da Göbeklitepe’nin sadece bize ait bir yer değil, bu vatanın bir parçası olduğunu belirtti. Arıboğan, “Bütün insanlığa karşı sorumluluğumuz var. Bunu iyi korumak, bunu insanlığın bir parçası haline getirebilmeliyiz” açıklamalarında bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.