Bitlis gezilecek yerler neresi? İşte tarihi ve turistik yerler...
Bitlis, Hurrililer, Mitanniler, Asurlular, Babilliler, Medler, Persler Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar'ın hakim olduğu dönemlerin ardından Hazret-i Ömer'in fethinden sonra, on üç asırdır Müslüman devletlerin elinde bulunan bir serhat şehridir. Tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar giden Bitlis'in tarihi ve turistik yerlerine göz atalım...
BİTLİS KALESİ
İl merkezindeki çarşının hemen dik yamacında, Bitlis Suyu kollarından iki derenin birleştiği yerdedir. M.Ö. 312 tarihinde Büyük İskender'in emri ile kumandanlarından Leys Bedlis tarafından inşa ettirilmiştir. Kale dörtgen biçimindedir. Doğusunda yüksek bir burç vardır. İdamına karar verilenlerin buradan aşağıya atılmasından dolayı "Kanlıkule" denilir. Kalenin yüksekliği 20-30, duvar genişliği 4-6 metredir. Eskiden kale içerisinde üç yüz evle Han Sarayı vardı. Ayrıca kalede erzak, malzeme ve cephane dolu mağaralar bulunuyordu.
NEMRUT KRATER GÖLÜ
Sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı'nın 2.935 metrelik zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü, Tatvan İlçe sınırları içerisinde yer alıyor. Zirvede ikisi devamlı, üçü mevsimlik olmak üzere beş göl bulunmaktadır. Burası Büyük İskender'in keşfettiğine inanıldığından dolayı "Büyük İskender'in Cenneti" olarak da biliniyor. Boyutları bakımından kendi türünde dünya ikincisi Türkiye'nin de en büyük krater gölüdür. Gölün 150 metre kadar doğusunda çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan sıcak buhar yarıkları bulunuyor.
AHLAT MEZARLIĞI
"Anadolu'nun tapusu" olarak bilinen Ahlat ilçesinde bulunan ve Selçuklulara ait olan bir mezarlıktır. Dünyada Müslümanlara ait en büyük mezarlık olarak da bilinmektedir. Mezarlığın yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan kapladığı söylenmektedir. Bölgede 8 bin adet mezar taşı yer almaktadır. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası geçici listesinden, asıl listeye alınması için çalışmalar sürüyor.
İSLAHİYE MEDRESESİ
Bitlis merkezde bulunan medrese, Selçuklular tarafından 1216 yılında inşa edilmiştir. Medresenin kitabesindeki bilgilere göre 1589 yılında Bitlis Hanı 5. Şerefhan tarafından onarım görmüştür. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan medresenin düz bir damı bulunmaktadır. İshaliye Medresesi'nin bahçesinde bir türbe bölümü yer almaktadır. Restore edildikten sonra arkeoloji müzesi olarak kullanıma açılmıştır.
EL AMAN HAN
Bitlis Rahva Ovasında yer alan El Aman Hanı, 16. yüzyılın ikinci yarısı Osmanlı mimarisi örneklerindendir. Gelen geçen yolcu ve kervanlara sığınak ve konaklama hizmeti sağlamak amacıyla yapılan han külliye görünümünde bir kervansaraydır. Zaman içinde bu külliyenin bazı bölümleri yıkılmıştır. Osmanlı Devletinin Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından bir hayrat olarak yaptırılmıştır. Günümüzde halka açık sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.
ABDURRAHMAN GAZİ TÜRBESİ
Ahlat'ta bulunan bu türbe Sahabe-i Kiramdan olan Abdurrahman Gazi'ye aittir. Hz. Ömer zamanında 641 yılında bölgeyi fethetmekle görevlendirilen El-Cezire Komutanı İyaz Bin Ganem komutasında olup Ahlat'ın fethi sırasında burada şehit düşmüştür.
EMİR BAYINDIR KÜMBETİ
Emir Bayındır Kümbeti, İkikubbe mahallesinde Ovakışla yolu üzerinde yer almaktadır. XV yy. sonunda 1481'de yapılmış olan Kümbet, Akkoyunlu Hükümdarı Rüstem ve Bayındır'a aittir. Kaide kısmı üzerindeki gövdesiyle diğer bütün Ahlat kümbetlerinden ayrılan eser, sanat tarihi açısından Ahlat Kümbetlerinin içinde en ilgi çekici olanıdır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.