Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bitkilerden Anason çayının faydaları nelerdir?

Anason nedir? Anasonun faydaları nelerdir? Bu bitki nasıl tüketilmelidir? Anasona dair merak edilen her şey bu yazıda. Şiddetli öksürükten, idrar kaçırma problemine kadar bir çok şeye faydalı olan ve iştah arttıran anasona bitkisine dair ayrıntılar için haberimize bakabilirsiniz.
Bitkilerden Anason çayının faydaları nelerdir?
24 Ekim 2018 11:47:00
Anason nedir? Anasonun faydaları nelerdir? Bu bitki nasıl tüketilmelidir? Anasona dair merak edilen her şey bu yazıda. Şiddetli öksürükten, idrar kaçırma problemine kadar bir çok şeye faydalı olan ve iştah arttıran anasona bitkisine dair ayrıntılar için haberimize bakabilirsiniz.

Anason nedir? Anasonun faydaları nelerdir? Bu bitki nasıl tüketilmelidir? Anasona dair merak edilen her şey bu yazıda. Şiddetli öksürükten, idrar kaçırma problemine kadar bir çok şeye faydalı olan ve iştah arttıran anasona bitkisine dair ayrıntılar için haberimize bakabilirsiniz.

Anason tohumu, yağı, kökü ve yaprağı ilaç yapımında kullanılan bir bitkidir. Anason mide rahatsızlığına, bağırsakta oluşan gaz sancısına, burun akıntısına, şiddetli öksürüğe neden olan balgamın sökümüne, idrar kaçırma problemi için idrar sökümüne, iştah arttırmaya ve uyanık kalmaya oldukça yararlı bir bitkidir.

Özellikle kadınlar için emzirme döneminde sütü arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca adet döneminin, doğum sancılarının ve cinsel ilişki nedeniyle oluşan ağrıların tedavisinde önemli rol oynar. Erkeklerde ise andropoz dönemi semptomları için yararlıdır. Diğer kullanım alanları ise hastalık nöbetlerini tedavi etme, nikotin bağımlılığını, uykusuzluğu ve nefes darlığını engelleme oluşturmaktadır. Bazı insanlar ise anason bitkisine uyuz, sedef ve bit gibi cilt problemleri için başvurmaktadır. (1)

Anason çayının sağlığa faydaları

Anason Çayının Sağlığa Faydaları Anason hastalık nedeniyle oluşan spazmlara, kramplara, öksürüğe, ağrıya, ishale, sinir krizlerine ve havaleye oldukça yardımcı doğal bir bitkidir. Anason kalsiyum, demir, bakır, potasyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Özellikle potasyum vücut sıvılarını kontrolüne, kalp ritmine ve kan basıncına yardımcı olan hücrelerin temel taşını oluşturmaktır. Sahip olduğu bakır, hücre solunumunda önemli rol oynayan hayati enzimler içerir. Bu özellikle kırmızı kan hücrelerinin üretimi için çok önemlidir. Anason yağı uyuşturucu ve sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Sara ve histerik nöbetlerde yaşanan dolaşım, solunum ve sinirin yanıt vermemesi gibi durumlarda sakinleştirici rolü görür. Sinir krizlerini, kasılmaları ve şiddetli reaksiyonları yatıştırır. İçerdiği antiseptik özelliğin enfeksiyon ve mikrop kapmanın engellemesinde önemli bir etkisi vardır, bu da yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Kan dolaşımını hızlandırarak romatizma ve eklem iltihabı nedeniyle oluşan ağrıların büyük ölçüde rahatlamasını sağlar. Çoğunlukla sindirimi destekleyici özelliğinden faydalanılmaktadır, ağır yemek sonrası oluşan hazımsızlığı ortadan kaldırmaktadır. Sinir krizleri, stres, depresyon, aşırı sinirlilik durumu gibi psikolojik sorunlar için yatıştırıcı özelliğiyle yardımcı olur. Antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliği sayesinde ağız temizliğine yardımcı olur. Kötü koku ve ağız iltihabı gibi durumlarla savaşır. Hem kadın hem de erkek için libido arttırıcı özelliği taşır. Adet ağrılarını azaltmaya, adet düzenlemeye, kalp ve damar fonksiyonlarına, cinsel isteksizliğe ve güçsüzlüğe oldukça yardımcıdır. Uyarıcı özelliği sayesinde tüm metabolizmayı uyararak enzim ve hormonların salgılanmasını destekler. Ayrıca sinir sistemine etki ederek beynin uyanık ve daha aktif olmasını sağlar. Anasonun yağı şiddetli öksürük ve balgam sorunu için faydalıdır. Öksürük nedeniyle göğüste oluşan ağırlığı rahatlatır. Nefes darlığı, astım, bronşit, nefes tıkanıklığı gibi solunum düzensizlikleri için oldukça faydalıdır. (2) Ağız için antiseptik: Anason çayını içmek ağız sağlığı için oldukça yararlıdır. Ayrıca, gargara olarak tüketmekte antiseptik bir görev görmesini sağlamaktadır. Çünkü anason çayı birçok antibakteriyel niteliklere sahiptir. Sahip olduğu meyan kökü kokusu sadece tadını etkilemez aynı zamanda ağzı temiz ve ferah tutar. Mide rahatsızlıkları için: Anason çayı içmenin diğer bir faydası ise midede şişkinlik, bulantı ve kramp sorunlarına iyi gelmesidir. Çayla beraber vücuda alınan anason yağları iştah arttırıcı özellikler sağlarken diğer yandan sindirim sistemi fonksiyonlarına yardımcı olmaktadır. (3)

Anason Çayı Tarifi Anason çayının hazırlanışı

2 fincan kaynamış su 1 çay kaşığı öğütülmüş ya da kıyılmış anason tohumu Tohumları kaynamış suya ilave edin 5 dakika demlenmeye bırakın Lezzet katmak için bal ve ya limon ekleyin Sıcak servis edin

Dilerseniz anason tohumunu 1 fincan süt ile de demleyebilir, ferahlatıcı çayınızı uyumadan önce içebilirsiniz. Sakinleşmeye ihtiyacınız varsa tarçın çubukları da ekleyebilirsiniz. Çayı kurutulmuş anason yaprakları ya da tohumuyla hazırlayabilirsiniz. (4)

Anason ve Zencefilli Çay Tarifi 1 fincan su 1 çay kaşığı anason tohumu ¼ çay kaşığı öğütülmüş zencefil 1 çay kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı bal Bütün malzemeler kaynatılmış suya eklenir ve 5 dakika demlemeye bırakılır. Sonrasında süzgeç yardımıyla çay bardağa dökülür. (5)

Zencefilli çayın faydaları: Araştırmacılar zencefil gibi aktif uçucu yağ, mayhoş tat ve karbolik asit içeren bitkilerin çok etkili olduğunu vurguluyor. Maryland Üniversitesi’nin araştırmalarına göre zencefil katılarak yapılan çayların potasyum, çinko, sodyum, fosfor kadar yüksek oranda c vitamini ve amino asit barındırdığını da açıklamıştır. (6)

Anason Ve Rezeneli Limonlu Çay Tarifi

1 ya da 2 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu 1 çay kaşığı anason tohumu 1 ya da 2 çay kaşığı rezene tohumu 2 fincan kaynamış su Limon ve rezeneli çayın faydaları: Limon suyu ve limon kabuğu antimikrobiyaldir. Anason ise soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar için oldukça popülerdir. Anason ve rezene bir araya geldiğinde ise hem akciğer temizliği için hem de emzirme dönemindeki anneler için süt arttırıcı olarak oldukça yararlıdır. Her ikisi de meyan kökü tadındadır. Rezene ayrıca iştah bastırıcı olarak oldukça ünlüdür ve taze bir nefes için etkilidir. (7)

Anason Çayının Zararları Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar: Anason bitkisi de diğer bütün şifalı bitkiler gibi yan etkilere yol açmadan iyice araştırılmalıdır. Güncel araştırmaları anasona duyarlılığı olan insanlarda az bir miktar bile anason tüketiminin alerjik reaksiyonlara yol açtığı gözlemlenmiştir. Uygulanan bölgede kızarıklık ve kaşınma gözlemlenebilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sindirim ve solunum sisteminde meydana gelen alerjik reaksiyonlar: Ağız yoluyla tüketilen anason duyarlılığı olan kişilerde solunum ve sindirim sisteminde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu reaksiyonlar mide bulantısı, kusma, ishal, kısa ve hırıltılı nefes alma şeklinde gözlemlenebilir. Duyarlılığı olan insanlarda anasonun yağı akciğerde ödem yapma gibi hayatı tehlikeye sokan yan etkiler gösterebilir. Bazı insanlar da ise kasılma nöbetleri ile sonuçlanabilir. Bu reaksiyonların gözlemlendiği insanlar hemen doktora başvurmalı ve anason tüketimini bırakmalıdır. Diğer ilaç tedavileriyle etkileşimi: Takviye bir ürün olarak anason tüketmek kullanılan diğer ilaçlarla tepkimeye girebilir. Östrojen ya da doğum kontrol hapı gibi herhangi bir hormon tedavisi sırasında anason tüketiminden kaçınılmalıdır. Anason östrojen ve hormonun işlevini taklit eder. Bu da hormon tedavi yönetimin işe yaramamasına neden olur. Ayrıca kanser tedavisi sırasında da ilacın etkisini azaltacağı için yine bu dönemde anason kullanmaktan kaçınılmalıdır. Uygun olmayan tedavi: Bilinen bir sağlık sorunu yaşıyorsa anason tüketimi en uygun tedavi yöntemi olmayabilir. Östrojene olan etkisine bağlı olarak rahimde miyom; endometriyoz; rahim, göğüs ve yumurtalık kanseri olan hastalar anason kullanımından kaçınmalıdır. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde yüzde yüz güvenli olduğu tam olarak söylenememektedir. (8)

Hamilelikte Anason Çayı Tüketimi Tavsiye edilen küçük miktarlarda anason tüketmek hamileler için sorun oluşturmaz fakat anason yağı ve diğer yoğunlaştırılmış anason ürünlerinin kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Hamileler prematüre doğum yapma ihtimali nedeniyle her zaman yüksek risk sınıfında olan hastalar olarak görülürler ve yüzden doktorlar anason kullanımını önermez. Ayrıca anason ve yıldız (Çin yıldız anasonu) olan iki çeşit arasındaki farkın da bilinmesinin önemli olduğu vurgulanmaktadır. Çin yıldızı olarak bilinen anason daha fazla risk taşımaktadır. (9)

Bebeklerde ve Çocuklarda Anason Çayı Tüketimi Anason rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği nedeniyle gaz probleminden doğan sancılı bir süreç geçiren bebekler için kullanılmaktadır. Yarım çay kaşığı anason tohumunu 500ml kaynamış suda 5 dakika bekleterek demleyebilirsiniz. Eğer bebek en az 6 aylık ise ılıtılmış anason çayı 2 ya da 3 damla kadar bebeğe içirilebilir. Bebek 1 yaşını geçmiş ise bir damlalığın yarısı kadar (0.5ml) yeterli olacaktır. Papatya da bebeğin karın sancısına yardımcı olacağı için anason ile karıştırılabilir. Sonuç olarak en doğrusu kullanmadan önce doktorunuza danışmak ve bilgi almak olacaktır. Yıldız anason konusunda dikkatli olunmalıdır, anason tohumu tercih edilmelidir. (10)

Tavsiyeler

18 yaş ve üstü yetişkinler için: Karın ağrısı için 15-30 tane hafifçe öğütülmüş ya da toz haline getirilmiş anason tohumu kaynamış su ile demlenir ve 1 fincan içilir. Yine 4 ile 20 damla arası anason yağı esansı eklenmiş şekerleme tüketilebilir. Sindirime yardımcı özelliği için anason esansı katılmış sıcak su uyumadan önce içilebilir. Solunum rahatsızlıkları için ise ıslatılmış anason tohumları sıcak su ile demlenerek içilebilir. 18 yaşından küçük çocuklar için: Genel olarak, yarım bardak ile 3 küçük bardak arası anason çayı içilebilir. Burun akıntısı için yarım litre kaynamış su içine 2 çay kaşığı dövülmüş anason tohumu atılır ve demlemeye bırakılır. Tatlandırılmış ya da soğuk olarak 1-3 çay kaşığını geçmeyecek şekilde içilebilir. (11)

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin