Birleşmiş Milletler, Bangladeş'i Dijital Güvenlik Yasası konusunda uyardı
Türk, Komiserlik tarafından yayınlanan açıklamada, "Dijital Güvenlik Yasası'nın Bangladeş genelinde gazetecileri ve insan hakları savunucularını tutuklamak, taciz etmek, sindirmek ve eleştirel sesleri susturmak için kullanılmasından endişe duyuyorum." ifadesini kullandı.
Yasanın arka planına atıfta bulunulan açıklamada, 1 Ekim 2018'de yürürlüğe giren "acımasız" dijital yasa kapsamında 2 binden fazla davanın açıldığı belirtildi.
Açıklamada, yasa kapsamında oy pusulalarının önceden doldurulması, muhalif politikacılara ve Awami Ligi hükümetini eleştirenlere gözdağı ve taciz dahil büyük usulsüzlüklerin seçimleri gölgelediği ifade edildi.
Türk, yasanın tartışmalı maddelerinin altını çizerek, yasanın uluslararası insan hakları hukukunun gerekliliklerine uygun biçimde revize edilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu.
Ülkenin en büyük günlük gazetesi Prothom Alo'da çalışan gazeteci Shams Zaman'ın 29 Mart'ta tutuklanmasından duyulan endişe dile getirilen açıklamada, "(Zaman) gözaltına alındı ve evinde yapılan aramada dizüstü bilgisayarı, telefonu ve diğer ekipmanlarına el konuldu. Kefalet talebi reddedildi." denildi.
Türk, ayrıca, yasa kapsamına alınan tüm davaları incelemek üzere bağımsız bir yargı heyetinin oluşturulması çağrısında bulundu.
İnsan hakları örgütü "Ain o Salish Kendra" (ASK), 2023'ün geride kalan üç ayında ülke genelinde farklı medya kuruluşlarından en az 56 gazetecinin işkenceye, tacize, tehdit veya davaya maruz kaldığını bildirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.