Bir ülke daha Türkiye'yi seçti
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, İngiltere, 2002'den beri Türkiye'ye en çok uluslararası doğrudan yatırım yapan 3'üncü ülke konumunda yer alıyor. Türkiye'de 3 bin 227 İngiliz sermayeli şirket bulunuyor.
İNGİLTERE'NİN DOĞRUDAN YATIRIMI 18 MİLYAR DOLARDAN FAZLA
Söz konusu dönemde İngiltere'nin Türkiye'ye toplam doğrudan yatırımı 12 milyar 81 milyon doları buldu. Söz konusu tutarın artması için çeşitli iş birliği imkanları da değerlendiriliyor.
EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLER
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Birleşik Krallık'a ihracatı bu yılın 9 ayında 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 35,2 artarak 9 milyar 346 milyon 583 bin dolara yükseldi. Bu dönemde Birleşik Krallık'a en çok otomotiv endüstrisi, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik-elektronik, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri ürünleri ihraç edildi.
19 MİLYAR STERLİNLİK TİCARET HACMİ
Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İngiltere ve Türkiye'nin her zaman güçlü bir ticari ilişkiye sahip olduğunu, iki ülke ilişkisinin çok uzun bir geçmişi bulunduğunu söyledi.
Gaunt, "Son 10 yıla baktığımızda, ikili ticaretimizde 2019'da bir noktaya kadar önemli bir büyüme gösterdik. 19 milyar sterlinlik ikili ticarete ulaştık. Bu, şimdiye kadarki en yüksek rakam. Bunun her yıl düzenli artacağı düşünülüyordu. Kovid-19'dan dolayı işler biraz yavaşladı. Ancak şimdi işler düzelmeye başladı." şeklinde konuştu.
"SERBEST TİCARET İLE GÖRÜŞMELERİMİZ GÜÇLENİYOR"
Chris Gaunt, pandemi döneminde gerçekleşen en önemli şeylerden birinin İngiltere ve Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olduğunu belirterek, "STA, gelecekteki ticari ilişkimizi inşa etmek için bize güçlü platform sağlayan bir süreklilik anlaşmasıdır. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden görüşmelerimizi güçlendiriyor. Bu bize STA'yı genişletme fırsatı veriyor." dedi.
DAHA FAZLA SEKTÖR DAHİL EDİLECEK
STA'nın, daha fazla sektörü dahil etmek için 2 yıl içinde yeniden müzakere etme taahhüdü içerdiğini aktaran Gaunt, "İngiltere ve Türkiye arasında imzalanan STA, 6 ila 9 ay içinde muhtemelen yeniden müzakere edilmeye başlanacak. Halihazırdaki sektörlerin yanı sıra listede yer alacak öncelikli sektörler muhtemelen tarım, finansal hizmetler, daha fazla teknoloji olacak." diye konuştu.
"TÜRKİYE, UZUN VADELİ PLAN YAPILMASI GEREKEN BİR ÜLKE"
BCCT Başkanı Chris Gaunt, İngiltere ve Türkiye arasındaki ikili ticaretin büyümesi için büyük fırsat ve potansiyel olduğunu ifade ederek, iki ülkenin de ikili ticari ilişkileri artıracağına dair kararlılığının kesin olduğunu söyledi.
Teknolojinin, Türk işletmeleri ile birlikte çalışmak istedikleri başlıca alanlardan biri olduğunu vurgulayan Gaunt, Türkiye ve İngiltere'nin, iklim değişikliğinin getireceği yeni zorluklarla başa çıkmak için yeterli düzeyde teknolojik kapasitesi olduğunu kaydetti.
Gaunt, Türkiye'nin, birçok teknolojik teşvik ve inovasyon ile çok hızlı ilerlediğini ifade ederek, "Kovid-19 döneminde bile Türkiye'de son derece başarılı olan birçok teknoloji girişimi gördük." dedi.
Türkiye'nin, uzun vadeli planlama yapılması gereken bir ülke olduğuna işaret eden Gaunt, "Türkiye'de iş yapma konusunda ciddi olmalısınız, varlığınızı, ağlarınızı oluşturmalısınız, kültürü, şirketlerin nasıl yapılandırıldığını anlamalısınız. Bir kez bu güvene sahip olduğunuzda işler çok hızlı hareket etmeye başlıyor." diye konuştu.
"TEKNOLOJİ VE OTOMOTİV, ÖNCELİKLİ ALANLARIMIZ OLABİLİR"
Chris Gaunt, Türkiye'nin daha çok yatırım çekeceğini belirterek, "Türkiye'ye ilginin arttığını görüyoruz. Türkiye'ye Güneydoğu Asya'ya alternatif üretim merkezi olarak bakan İngiliz şirketlerinden de talepler alıyoruz." dedi.
Türkiye'nin, tedarik zinciri ve iç pazar konusunda avantajlar sağladığına işaret eden Gaunt, "Türkiye; üretim kabiliyeti, iyi eğitimli iş gücü, büyüyen teknoloji, yetenek, altyapı, dağıtım ve lojistik konusunda yeterli özelliklere sahip. Yani şirketlerin tedarik zincirlerini yeniden yapılandırma açısından şu anda neye baktıkları ile uyumlu ve Türkiye'nin kesinlikle bunda oynayacağı bir rol var." şeklinde konuştu.
Gaunt, teknoloji ve otomotiv sektörlerinin, iki ülkenin birlikte çalışabileceği ve yatırım yapabileceği öncelikli alanlar olduğunu da sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.