Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
38.05
Gram Altın
2922.41
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bir ülke daha talip oldu: ANKA SİHA, dünya semalarında!

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Endonezya'ya yapılacak olan 6 adet ANKA SİHA'nın teslimatının ağustos ayında tamamlanacağını açıkladı.
Bir ülke daha talip oldu: ANKA SİHA, dünya semalarında!
29 Temmuz 2023 13:22:54
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Endonezya'ya yapılacak olan 6 adet ANKA SİHA'nın teslimatının ağustos ayında tamamlanacağını açıkladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, ANKA silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) yakın bir zamanda Endonezya'ya teslim edileceğini duyurdu. Bu önemli gelişme, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarısını uluslararası arenada bir kez daha gözler önüne seriyor. ANKA SİHA'nın, Endonezya'nın güvenlik ve savunma ihtiyaçlarına katkı sağlaması bekleniyor ve işbirliği, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin güçlenmesine de katkıda bulunacak.

İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda perşembe günü açıklamalarda bulunan Kotil, 6 adet ANKA SİHA'nın ağustos ayında Endonezya'ya teslim edileceğini söyledi.

Endonezya'nın Türkiye'den 12 adet ANKA SİHA siparişi verdiğini anımsatan Kotil, bunlardan 6'sının Türkiye'de üretilip ağustos ayında teslim edileceğini, 6'sının ise teknoloji transferiyle birlikte Endonezya'da üretileceğini belirtti.

ANKA SİHA'nın satışı konusunda Endonezya'nın yanı sıra Tunus, Kazakistan, Malezya, Kırgızistan, Cezayir ve Çad ile anlaşma sağlandığı biliniyor.

ANKA gece ve gündüz koşullarında görev yapabiliyor. 30 saat havada kalabilen ANKA SİHA, 250 kilometre menzile sahip.

anka-1_f8db0f70cdf098b47376f7e97f027ce8.jpg

İlk müşterisi Tunus olmuştu

SavunmaSanayiST'de yer alan bilgiye göre; Endonezya, Çad ve Cezayir, TUSAŞ’tan ANKA SİHA tedarik etmeye karar verdi. Endonezya 12 adet, Cezayir 10 adet ve Çad ise 2 adet ANKA SİHA siparişi verdi

TUSAŞ, bu nedenle ANKA üretim hattındaki kapasiteyi hızla arttırıyor. 3 ülkenin 24 adetlik ANKA siparişinin toplam tutarının ise 500 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

ANKA’nın ilk ihracat müşterisi, 2020 yılı içerisinde Tunus olmuştu. Tunus Hava Kuvvetleri, 80 milyon ABD doları bedel ile 3 adet ANKA İnsansız Hava Aracı (İHA) ve 3 adet Yer Kontrol İstasyonu (YKI) tedarik etmişti. ANKA için yurtdışından ikinci sipariş ise yine 3 adet olmak üzere Kazakistan gelmişti. Kazakistan, 30 adet daha ANKA tedarik etmeyi ve bunları TUSAŞ desteğiyle yerli olarak üretmeyi planlıyor.

Öte yandan Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hussein, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada TUSAŞ’tan ANKA SİHA tedarik etmeye karar verdiklerini açıklamıştı. Malezya’nın ilk etapta 3 ila 9 adet ANKA SİHA tedarik edeceği tahmin ediliyor.

ANKA SİHA

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA İnsansız Hava Aracı, gece/gündüz ve kötü hava şartları da dahil; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı gerçek zamanlı görüntü istihbaratı, hedef imhası görevlerine yönelik faydalı yüklerle teçhiz edilmiştir.

ANKA İHA, 30.000ft irtifada 24 saat havada kalabilmekte ve 350+ kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir. Şu ana kadar yaklaşık 50 adet ANKA SİHA’nın teslim edildiği tahmin edilirken, bir o kadarının da üretim faaliyetleri devam etmektedir.