Bir toplumu sindirdiler
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA
Bugün 28 Şubat post-modern darbenin yıl dönümü. Milletin iradesine baskı kuranların, insanların kişisel yaşamlarına darbe vurulmasının üzerinden 16 yıl geçti. Ama 28 Şubat'ın izleri henüz silinmiş değil. Darbeyi yapan askerler yargı karşısına çıkıyor ancak darbenin sivil ayağına henüz dokunulmadı. Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, askerler yargı karşısında hesap verirken, sivil ayaklarının da ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Turbay, 28 Şubatçılar ne yapmadı ki diyerek, "Fişlemelerden tutunda, milletin iradesine darbe vurup, başörtüsünü yasaklamaya kadar her şeyi yaptılar" dedi.
Darbenin gizli destekçisi 'Beşli Çete'
Turbay, 28 Şubat sürecinin başaktörleri arasında "5'li Çete"nin de olduğunun altını çizdi. Turbay, şu şekilde devam etti: "İş dünyasının önemli kuruluşları; Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK- İŞ) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 5'li Çete'nin üyeleri olarak sayılıyordu. Başkanları Refik Baydur, Derviş Günday, Fuat Miras, Bayram Meral ve Rıdvan Budak, o dönem sivil siyasete karşı yapılan darbenin 'sivil' ayağını oluşturuyordu."
Darbe yanlısı STK'lar
28 Şubat sürecinde sivil toplumun rolünü iki şekilde değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Turbay, "Birincisi emret komutan zihniyeti ile hareket eden STK'lar vardı. O günün darbeci komutanlarını söylediklerini aynen yerine getiren meslek kuruluşları, odalar kişi ve kurumlar darbeye açıkça destek oldu. Darbe çığırtkanlığı yaparak davetiye çıkardılar 'Hala ne duruyorsunuz, artık göreve gelin' diyerek darbecilerin yönetime el koymasını istediler" diye konuştu.
28 Şubat izi silinmedi
28 Şubat darbesinin izleri silinmesi için sivil bir anayasanın yapılması gerektiğini belirten Turbay, "Bir kaç maddesi dışında darbe zihniyeti ile hazırlanan anayasadan kurtulmadık. Bu anayasa milletin ihtiyaçlarına karşılık vermiyor" diye konuştu. İmza kampanyasına da değinen Turbay, "Geçtiğimiz ay başlattığımız imza kampanyası ile tahminlerin üzerinde imza topladık. Halk bu yasakların ne kadar saçma olduğuna attığı imzalar ile yanıt verdi. Bundan sonraki temennimiz yapılacak düzenleme ile 'kamuda kılık kıyafet serbestliğinin' sağlanması olacak" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.