Binlerce Kişinin Memurluğu Sona Erebilir!
Sorular çalındığı için iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavı gibi Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı tespit edildi. Polisin, soruların bilgisayarda bulunduğunu gizlediği belirlendi.
Şaibeli 2010 KPSS soruşturmasında skandallar bitmek bilmiyor. 3.5 yıl uyutulan soruşturma dosyasında savcı değişikliğinin ardından paralel yapının oyunu tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında soruların kendisine gönderildiği tespit edilen Baki Saçı'nın bilgisayarında Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür soruları da bulundu.
Binlerce kişinin memurluğu yanabilir
2010 yılında Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren aday sayısı 3 bin 227 olduğu tespit edilmişti. Eğitim Bilimleri sınavı iptal edildikten sonra 'büyük başarıya' imza atan adayların birçoğu ikinci sınava girmedi. Öğretmen olmak için sınava giren adayların büyük çoğunluğu Genel Yetenek ve Genel Kültür alanından aldıkları puanla kamuda düz memur olmayı tercih etti. Dolayısıyla soruların çalındığı gerekçesiyle iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavının binlerce dahileri kamuda düz memur olarak görev yapıyor. Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı ve dağıtıldığının ortaya çıkmasının ardından o yıl memur olarak atanan binlerce ismin görevinin sona erebileceği belirtiliyor. Bu isimlerin başında gazeteci Mehmet Baransu'nun yengesi A.B. ile 17 Aralık darbe girişimin ardından tutuklanan eski İstanbul Mali Şube'de görevli Başkomiser İsmail Arpacı'nın eşi A. Arpacı da bulunuyor. Ayrıca bu yolla kamuda düz memur olarak göreve başlayan birçok kişinin paralel yapının dershanelerinde ve kolejlerinde öğretmen olduğu tespit edilmişti.
Mail hamle derneğinden 10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS'de soruların çalındığı iddialarının basına yansıması üzerine Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı. Savcılık, mahkeme kararıyla şüpheli adaylardan bir kısmını dinlemeye aldı. Dinlemeye takılan Baki Saçı'ya soruların Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde çalışan Bekir Koşucu tarafından e-mail aracılığıyla gönderildiği tespit edildi.
Jandarma tespit etti
Bunun üzerine Yalvaç'ın bir kasabasında oturan şüpheli Baki Saçı ile arkadaşı Süleyman Mustafa İnanıcı'nın evinde arama yapıldı ve bilgisayar, flash bellek, hafıza kartı ve CD'lere el konuldu. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerden elde edilen bilgisayar ve malzemeleri incelenmek üzere Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderdi. Yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapora göre, Baki Saçı'ya ait bilgisayarın hard diskinin silinen alanlarında 3 adet klasör tespit edildi.
Savcıyı tasfiye ettiler Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Gökalp, aldığı ifadeler ve yaptığı incelemeler sonucu KPSS sorularının cemaate yakın kişilere servis edildiğini ortaya çıkardı. Gelişmeler üzerine harekete geçen paralel yapı, Başsavcı Gökalp'ı tasfiye etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ÖSYM'nin Ankara'da olması ve daha geniş çaplı soruşturma başlatma bahanesiyle ısrarla dosyayı istedi. Dosya, yetkisizlik kararı ile 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara'ya gönderildi. Bu tarihten sonra soruşturma Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan'a verildi.
Emniyette sorular nedense bulunamadı Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca yapılan incelemede soruların Baki Saçı'ya ait bilgisayarda olduğu tespit edilmesine rağmen Başsavcıvekili Sakınan, bilgisayarı incelenmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderdi. Burada yapılan incelemede ise 20 sayfadan oluşan 'eğitim bilimleri testi' başlığı adı altında 120 sorunun bulunduğu 'PDF' uzantılı dosyanın olmadığı belirtildi.
Diğer sınavların sorularıda bulundu
YÖK Denetleme Kurulu ve Jandarma tarafından hazırlanan iki raporda soruların sızdırıldığı tespit edilmesine rağmen Şadan Sakınan, 3 buçuk yıl hedef şaşırtarak dosyayı sümenaltı etmeye çalıştı. Sakınan'ın ardından Memur Suçları Bürosu'nda görevli savcı Yücel Erkman'ın dosyayı devralması ile gerçekler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Jandarma tarafından bulunan ancak emniyetin bulamadığı soruların içerisinde yer aldığı bilgisayar TÜBİTAK'a gönderildi. TÜBİTAK bilirkişilerinin Baki Saçı'ya ait bilgisayarda yaptığı incelemede Jandarmanın bulduğu Eğitim Bilimleri sorularının bilgisayarda oluşturulan bir dosya içerisinde olduğu tespit edildi. Ancak yapılan incelemede çok önemli başka bilgilere de ulaşıldı. Bilirkişiler, 2010'da iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına ait soruların da Baki Saçı'nın bilgisayarında bulunduğunu ortaya çıkardı. 2010 yılında KPSS sorularının çalındığının kamuoyuna yansıması sonrasında ÖSYM, Eğitim Bilimleri sınavını tekrarlamış ancak Genel Yetenek ve Genel Kültürü iptal etmemişti.
Sınavdan 5 gün önce oluşturulmuş
Bekir Saçı'nın bilgisayarında tespit edilen birinci klasörün içerisinde iki dosya bulunduğu bu dosyaların ilkinde 20 sayfadan oluşan 'eğitim bilimleri testi' başlığında 120 soru bulunduğu 'PDF' uzantılı dosya belirlendi. Birinci klasördeki ikinci dosyada ise "62, 71, 82 ve 117" yazılı metin dosyası bulundu. İkinci klasörde de 4 adet HTML dosyası, bir adet metin dosyası ve iki adet doküman dosyasının olduğu tespit edildi. Son klasörde ise 17 adet HTML dosyasının bulunduğu belirlendi. KPSS sorularının içerisinde yer aldığı belirlenen dosyanın sınavdan 5 gün önce yani 5 Temmuz 2010 tarihinde saat 14.22'de oluşturulduğu tespit edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.