Binasının riskli olduğunu düşünen vatandaşlar ne yapabilir?
Bazı mülk sahipleri binalarının dayanıklılığını öğrenmek için başvuru yapıyor, bazıları da riskli yapı çıkarsa yıkılır düşüncesiyle buna yanaşmıyor. Bu durumda anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor.
Peki, binasının riskli olduğunu düşünen kişi bireysel olarak ne yapabilir?
Hem özel hem de büyükşehir belediyesinden alınan raporda taşınmazın kaydına bir işlem yapılmıyor.
En garanti yol bakanlığa başvurmak
Üçüncü yöntem ise en kesin sonuç...
Avukat Çiğdem Kezer, üçüncü yöntemle ilgili şu bilgiyi verdi:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kuruluşlar var. Bu kuruluşlar marifetiyle binanın karotu aldırılarak riskli yapı tespiti yapılabilir ve akabinde eğer çürük çıkarsa yani riskli yapı tespit edilirse bu sefer yasal süreç başlar."
Yüzde bir hisse payına sahip tapu sahibi bile, bir binanın riskli yapı tespitini yaptırabiliyor. Rapor riskli çıkarsa, taşınmaz yıkılmak ya da güçlendirilmek zorunda.
Kiracılar oturdukları binanın hukuken riskli yapı tespitini yaptıramıyorlar. Sadece ihbarda bulunabiliyorlar. Peki, ihbar ve şikayet dilekçeleri nerelere verilebiliyor?
Kezer, başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne, ilçe belediyelerine veya belediyeler şikayet dilekçesiyle yapılabileceğini söyledi.
Riskli yapılar ya yıkılacak ya da güçlendirilecek. Güçlendirme kararı, kat maliklerinin çoğunluğunun 5'te 4 çoğunluğu ile alınabiliyor. Yıkıp yeniden yapmayla ilgili de kanun oy birliğini istiyor.
Yıkım için oy birliği şart mı?
Yani oy birliği demek yüzde 100 muvafakat, yüzde 100 mutabakat anlamına geliyor.
Kezer, oy birliğinin sağlanamaması durumunda olacak gelişmeleri şöyle aktardı:
"Oy birliği sağlanamayan durumlarda 3'te 2 arsa payı çoğunluğuyla iş ve işlemler yürütülüyor. Bu durumda geri kalan yani uzlaşamayan ve belki bu karara muhalif olan kişilerin bu sefer kanunda bakanlıkça belirlenecek rayiç bedelden az olmamak üzere bir bedelle imzalayanlara veya bu konuda karar alanlara pay satışı işlemleri yapılır diye bir madde var."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.