Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bin yıl sürmedi

Cuntacıların getirdiği, kişi hak ve hürriyetlerini kısıtlayan yönetmelikler birbiri ardına gelen sessiz devrimler ve demokratikleşme adımları sonucunda ortadan kaldırılıyor. Kamuda başörtüsü yasağının kalkmasının yanında, Faşist İtalya ve Almanya dönemini hatırlatan, 'Andımız' da son buldu.
Bin yıl sürmedi
09 Ekim 2013 00:00:00
Cuntacıların getirdiği, kişi hak ve hürriyetlerini kısıtlayan yönetmelikler birbiri ardına gelen sessiz devrimler ve demokratikleşme adımları sonucunda ortadan kaldırılıyor. Kamuda başörtüsü yasağının kalkmasının yanında, Faşist İtalya ve Almanya dönemini hatırlatan, 'Andımız' da son buldu.

ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Cuntacıların getirdiği, kişi hak ve hürriyetlerini kısıtlayan yönetmelikler birbiri ardına gelen sessiz devrimler ve demokratikleşme adımları sonucunda ortadan kaldırılıyor. Kamuda başörtüsü yasağının kalkmasının yanında, Faşist Almanya dönemini hatırlatan, çağa dışı uygulama olan 'Andımız' son buldu.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak "öğrenci andı" başlıklı 12. madde yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" çerçevesinde kamuda başörtüsü yasağı da kaldırıldı.

Şaşkınlık içindeler

Öte yandan bu yönetmeliğin değişmesi sonucunda 28 Şubat post-modern darbecilerin savunduğu bin yıl sürecek tezi de çürümüş oldu. Cuntacıların getirdiği yasaklar, sivil hükümet eliyle ortadan kaldırıldı.

Bakan Avcı, okullarda andımızın okunmasına son verilmesiyle ilgili, "Bugünün dünyasında artık söyleyenler de söyletenler de neyi niçin söylediklerini çok düşünmez hale gelmişti. Günün şartlarına uydurulmuş oldu" değerlendirmesinde bulundu. Bakanı Avcı, 28 Şubat sürecinde görevine son verilen öğretmenlerden 350'sinin göreve dönmek için Bakanlığa başvurduğunu da sözlerine ekledi.

Demokratikleşme sürmeli

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay 1980 darbe dönemi yönetmeliğinde yer alan ve yıllardan bu yana on binlerce başörtülü memureyi bedel ödemeye mahkum ettiren yönetmeliğin değiştirilmesini "ileri demokrasi" adına son derece önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Turbay, "Yönetmeliğin yeni Anayasa ile desteklenmesi gerekir. Neticede bu yönetmelikleri yapan hükümetlerdir. Türkiye artık demokratik haklarda geriye gidiş yaşamamalıdır" dedi.

Baş örtmek insan hakkı

Kamuda başörtüsünün serbest olabilmesi için Memur-Sen Konfederasyonun topyekün seferberlik ilan etmesini ve toplanan 13 milyona yakın imzanın sonucu olduğunu belirten Turbay, "Hükümet bu iradeyi, başörtüsünün bir insan hakkı, inanç hürriyeti olduğunu gördü. Başörtüsünün öyle cumhuriyet yıkıp, çağ değiştirecek bir argüman olmadığını ve insanların inançlarının gereği olarak başlarını örtmek istediklerini görüldü" diye konuştu.

Asker eliyle yasak

"Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik" Milli Güvenlik Konseyi'nin kurduğu darbe hükümeti tarafından 16 Temmuz 1982 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuştu. 25 Ekim 1982'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik, kaldırılmasının ardından dünkü Resmi Gazete yayınlanarak tarihe karışmış oldu. İlköğretimde her gün öğrencilerin hep birlikte zorunlu olarak okuduğu andımız da, 1932'de göreve gelen Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından yazılmış, 1933'te ise okullarda okunmaya başlanmıştı.