'Bilirkişi Görevlendirme Rehberi' erişime açıldı
Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında, bilirkişilik hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli şekilde sürdürülmesini sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında yeni bir adım daha attı.
Bu kapsamda yetersiz bilirkişi raporları nedeniyle temyiz mahkemelerince verilen bozma kararlarının incelenmesi ve tüm yargı mercilerinin görüş ve önerilerinin alınması sonucu bir çalışma gerçekleştirildi.
Tamamlanan çalışmayla bilirkişi görevlendirmelerinde hakim ve Cumhuriyet savcılarına rehber olması amacıyla hazırlanan Bilirkişi Görevlendirme Rehberi, UYAP sistemine entegre edilerek erişime açıldı.
Böylece artık mahkemeler, bilirkişi görevlendirmesi yaptığında dava veya suç türüne göre UYAP'ta yer alan rehber yardımıyla bilirkişiye sorulacak soruları şablon olarak otomatik şekilde görevlendirme tutanağına ekleyebilme imkanına kavuştu. Bununla bilirkişilerin, görevi tebliğ aldığı ilk aşamada kendisinden ne istendiğini bilmesine olanak sağlandı.
Kısa sürede çözüm
Bu sayede hazırlanan bilirkişi raporlarının kalitesinin artmasının yanında hatalı ve eksik bilirkişi raporları nedeniyle verilen bozma veya kaldırma kararlarının azaltılması, zaman ve emek kayıplarının önüne geçilmesi, davaların en az masrafla ve en kısa sürede çözüme kavuşturulması hedefleniyor.
Bilirkişinin cevaplaması gereken soruların görevlendirme kararıyla birlikte kendisine iletilmesi, davaların kısa sürede çözüme kavuşturulması ve bilirkişi incelemesinden kaynaklı gecikmelerin önüne geçilmesi bakımından önem arz ediyor.
Uygulamada zaman zaman görevlendirme gerçekleştirilirken bilirkişinin yapacağı işin anlatılmadığı, soruların sorulmadığı ve bu nedenle birden fazla ek rapor veya yeni bilirkişi raporu alındığı durumlarda yargılama süreçleri uzayabiliyor, daha maliyetli hale gelebiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.