Dolar (USD)
34.67
Euro (EUR)
36.62
Gram Altın
2940.31
BIST 100
9640.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bilek kırığı nasıl tedavi edilir?

Ayak ve el bileklerinde oluşan kırıklar bazı durumlara cerrahi müdahale gerektirebilir. Peki Bilek kırığı nasıl tedavi edilir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Kırık oluşan bölgenin röntgen ve MR sonuçlarına göre uzman doktor tedavi sürecini belirler.
Bilek kırığı nasıl tedavi edilir?
18 Kasım 2019 13:07:00
Ayak ve el bileklerinde oluşan kırıklar bazı durumlara cerrahi müdahale gerektirebilir. Peki Bilek kırığı nasıl tedavi edilir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Kırık oluşan bölgenin röntgen ve MR sonuçlarına göre uzman doktor tedavi sürecini belirler.

Ayak ve el bileklerinde oluşan kırıklar bazı durumlara cerrahi müdahale gerektirebilir. Peki Bilek kırığı nasıl tedavi edilir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Kırık oluşan bölgenin röntgen ve MR sonuçlarına göre uzman doktor tedavi sürecini belirler.

Bilek Kırığı Tedavi Türleri
Doktorlar öncelikle ağrılarının bir hap sistemiyle haplarla veya daha güçlü ilaçlarla kontrol edilmesini sağlayacaktır. Bazen gaz ve hava kullanılır. Kırılmayı doğrulamak ve uygun tedaviye karar vermek için bir röntgen gereklidir.

Bileğiniz yer değiştirirse veya kemikler yanlış hizalanmışsa (yanlış yerleştirilmişse), doktorlar bunları tekrar yerine itmeye karar verebilir.

Prosedür sırasında rahatınızı sağlamak için güçlü analjezikler veya sedasyon verilecektir. Kemiklerin hareket etmediği basit kırıklar indirgeme gerektirmez. Kemikleri yeniden hizalamak, ayak bileğindeki ağrı ve şişlik ile yardımcı olur ve kırık komplikasyonları riskini azaltır. Ayak bileği kırıkları çok daha şiddetli ise cerrahi müdahaleye başvurulabilmektedir.

Alçı Tedavisi
Tek ayak bileği kırıkları bir alçı ile tedavi edilebilir. Kırık ayak bileği üzerine ağırlık koyamayacaksınız, sonra koltuk değnekleriyle yürümeye ihtiyacınız olacak. Analjezikler sağlanacak ve bir kırık kliniği ile bir konsültasyon yapılmalıdır. Ortopedik doktorlar daha sonra kırık bileğinizin yönetimini devralacaklar.

Kırık kliniğinde, altı ila sekiz hafta boyunca kalan daha hafif bir döküm yerleştirilecektir. Dört hafta sonra, ayak bileğinize biraz ağırlık verebilir veya alçıyı özel bir çıkarılabilir çizme ile değiştirebilirsiniz.

Kırık kliniğinde düzenli olarak görülecek ve iyileşmeyi izlemek için daha fazla röntgen çeşidi uzmanlar tarafından kullanılmaktadır.

Alçı su geçirmez değildir, bu nedenle banyo zamanında korunmalıdır. İyi bir fikir, ıslanmaması için plastik bir torba koymak veya alçıya sarmaktır.

Alçı ıslak veya ıslak hale geldiğinde, ucu uygun pozisyonda tutabilme yeteneğini kaybeder ve bu nedenle değiştirilmesi gerekebilir.

Özellikle kırık olgularında jips replasmanından kaçınılmalıdır, çünkü acil serviste veya anestezi altında cerrahi merkezde kırık azalmasından sonra yerleştirilmiştir. Bu nedenle, kişi için yeni bir anestezi anlamına gelir. Ve bu sıva ile temel bakım alarak önlenebilir. Sıvadaki nem, ciltte tahrişe ve kaşınmaya neden olabilir.

Cerrahi Tedavi
Fizik muayeneye ek olarak, X-ışınları, ayak bileği yaralanmalarını değerlendirmenin en yaygın yoludur. Başka hiçbir şeyin hasar görmediğinden emin olmak için bacak, ayak bileği ve ayağından röntgen alınabilir.

Ayak bileği kırığı tipine bağlı olarak, ortopedist ayak bileği üzerine baskı uygulayabilir ve "stres testi" olarak adlandırılan özel X-ışınları yapabilir. Bu röntgen, belli ayak bileği kırıklarının ameliyat gerektirip gerektirmediğini görmek için yapılır. Bazı ayak bileği kırıkları, diz yakınlarında fibulada yüksek bir kırığa neden olur ve distal tibial fibular ayrılmaların değerlendirilmesi için diz radyografisi gerekebilir. Bazen, ayak bileği yaralanmalarını daha iyi değerlendirmek için bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapılır. Bazı ayak bileği kırıkları için, ayak bileği bağlarını değerlendirmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapılabilir.

Lateral malleol kırığı fibula kırığıdır. Fibula'nın kırılabildiği farklı seviyeler vardır. Kırık seviyesi tedaviyi yönlendirebilir. Cerrahi Olmayan Tedavi: Kırık yerinde değilse veya hafifçe yerinden çıkmışsa ve ayak bileği stabil ise, tedavi ameliyat gerektirmeyebilir.

Yüksek bir spor ayakkabıdan bacağın üzerindeki bir alçıya kadar uzanan kırıkları korumak için birkaç farklı yöntem kullanılır. Tedavi ayrıca hangi kemiğin kırıldığı ile de ilgili olabilir.

Ayak bileği stabil olup olmadığını görmek için bir stres x-ışını yapılabilir. Hasta, iyileşme sürecinde kırık parçalarının yerinden çıkmadığından emin olmak için ayak bileği röntgeni tekrarlamak için düzenli olarak ortopedi uzmanına danışmak zorunda kalacaktır.

Kırık yerinde değilse veya ayak bileği stabil değilse kırık cerrahi ile tedavi edilebilir. Ameliyatta, kemikleri azaltmak ve kemikleri yan tarafına bir vida ile sabitlemek ve kemiğin iç tarafındaki kemiğin içine bir vida veya çubuk takmaktır. Kırıklar farklı medial malleolus seviyelerinde oluşabilir. Medial malleolus kırıkları bazen izole olmakla birlikte, sıklıkla fibula, posterior malleolus veya ayak bileği ligament yaralanmalarının bir kırığı ile ortaya çıkar.

Cerrahi Olmayan Tedavi: Kırık yerinde değilse veya çok küçük kırıklar ile çok düşük bir kırılma ise, kırık cerrahi olmadan tedavi edilebilir. Kırık, normal olarak bacak dökümüyle tedavi edilebilir, yaklaşık 6 hafta boyunca bacağın üzerine ağırlık vermekten kaçınmak gerekir.

Hasta, röntgenin pozisyonu değiştirmediğinden emin olmak için X-ışını tekrarlamak için düzenli olarak ortopedi uzmanına danışmak zorunda kalacaktır.

Kırık yerinde değilse veya ayak bileği “dengesiz” ise, cerrahi uygulanabilir.

Bazen, kırık yerinde değilse bile cerrahi düşünülmelidir. Bu, iyileşmeyen kırık riskini azaltmak ve ayak bileğinin hızlı hareket etmesine izin vermek için yapılır.

Bazen kırık, ayak bileği eklemi tarafından etkilenebilir. Bu, daha sonraki artroz gelişme riskini azaltmak için kırığı onarmak için kemik greftleme gerektirebilir.

Ameliyat için farklı teknikler kullanılabilir. Kırıklara bağlı olarak civatalar, bir plaka ve vidalar veya farklı sabitleme teknikleri kullanılabilir.

Tedavi: arka malleolus kırığı: Posterior malleolus kırık ayak bileği eklemi seviyesinde geri tibia kırığı "kaval kemiği" dir. Bu genellikle izole bir yaralanma değildir. Sıklıkla lateral malleol, posterior malleollere ligament ataşmanları ekledikçe kırılır ve medial malleolun kırığı da olabilir.

Kırık kısmın ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak, ayak bileğinin arkası kararsız olabilir. Bazı çalışmalar, eğer parçanın ayak bileği ekleminin% 25'inden daha büyükse, ayak bileğinin kararsız hale geldiğini ve ameliyatla tedavi edilmesi gerektiğini göstermiştir.

Posterior malleolusun kırığı önemlidir çünkü bu bölge kıkırdak ile kaplıdır. Kıkırdak, eklemi çizen düzgün bir yüzeydir. Kırık kısım, ayak bileğinin yaklaşık% 25'inden daha büyükse ve 2 mm'den fazla milimetrede yer almıyorsa, kıkırdak yüzeyi düzgün bir şekilde iyileşmeyecek ve yüzey çökecektir. Bu düzensiz yüzey tipik olarak eklem yüzeyinde artmış ve düzensiz bir baskıya yol açar, bu da kıkırdak hasarına ve artroz gelişimine yol açar.

Cerrahi Olmayan Tedavi: Kırık yerinde değilse ve ayak bileği stabil ise, bazı durumlarda kırık cerrahi olmadan tedavi edilebilir. Tedavi sıva bir bacak ile yapılabilir ya da bazı durumlarda çıkarılabilir kilitleme Hastalar genellikle birkaç hafta boyunca ayak bileğinde herhangi bir ağırlık koyarak tavsiye edilir.

Cerrahi Tedavi: Eğer kırık yerinde değilse veya ayak bileği stabil olmayan dengesiz ise, ameliyat bir seçenek olabilir. Maleolar kırıkların tedavisi için farklı cerrahi seçenekler mevcuttur. Bir seçenek, ayak bileğinizin ön kısmından arkaya vidalar koymak veya tersini yapmaktır. Başka bir seçenek tibianın arkasına bir plak ve vidalar koyulur.

Tedavi: Bimalleolar kırıklar: "Bi" iki demektir. "Bimalleolar", ayak bileği iki "malleoli" nin kırıldığı anlamına gelir. Bir bimalleolar kırık daha yaygın olarak lateral malleolus ve medial malleolün kırıldığı ve ayak bileğinin stabil olmadığı anlamına gelir. Bimalleolara eşdeğer bir kırılma, ayak bileğindeki ("medial") iç kısımdaki ligamentler diğer "malleolus" larla birlikte kırıldığında ortaya çıkar. Malleolus malleolus için plevraldır. Genellikle bu, fibula'nın, medial ligamentlere verilen hasarla birlikte kırılması ve ayak bileğinin kararsız hale gelmesi anlamına gelir. Medial bağların hasar görüp görmediğini görmek için bir X-ışını "stres testi" yapılabilir. Bimalleolar kırıklar veya eşdeğer bimalleolar kırıklar, stabil olmayan kırıklardır ve ayak bileği dislokasyonuyla ilişkili olabilir.

Cerrahi dışı tedavi: Hastanın cerrahi riskinin çok büyük olabileceği önemli sağlık sorunları varsa düşünülebilir. Alçı dökümü genellikle şişlik düzelene kadar kullanılır. Hastanın ayak bileği sabit kaldığından emin olmak için röntgen tetkiklerini tekrarlamak için hasta düzenli olarak doktora başvurmalıdır. Normal olarak, yük birkaç saat boyunca ayak bileğine izin verilmeyecektir.

Cerrahi Tedavi: Genellikle, kararsız ayak bileği olan kırıklarda cerrahi tedavi önerilmektedir.

Medial ve lateral malleolus kırıkları, yukarıda yazılı olan aynı cerrahi tekniklerle tedavi edilir.

Tedavi: Trimal kırıklar ve kırıklar Ayak bileği çıkığı: "Tri" üç demektir. Trimaleolar kırıklar, ayak bileğinin üç malleolünün kırıldığı anlamına gelir. Bunlar stabil olmayan yaralanmalardır ve bir yer değiştirme ile ilişkilendirilebilir. Diğer çok ciddi yaralanmalar, sözde dislokasyon kırığıdır. Kıl kırığı, ayak bileği kırıldığında ve yeri terk ettiğinde ortaya çıkar.

Cerrahi Olmayan Tedavi: Bu yaralanmalar dengesiz olarak kabul edilir ve genellikle gövde yerleştirilirken (yerinde olmayan) hemen tıbbi tedavi gerektirir ve ortopedist ayak bileğini yerine çeker ve yerleştirir, ilişkili kırıklar daha sonra tedavi edilebilir. Bimalleolar Ayak Bileği Kırıklarında olduğu gibi, hastanın cerrahi riskinin çok büyük olabileceği veya yürümeyen hastalarda önemli sağlık sorunları varsa, cerrahi olmayan tedavi düşünülebilir. Dislokasyon kırıkları çoğu durumda her zaman minimal azaltma ve cerrahi gerektirir.

Cerrahi Tedavi: Her kırık, tronozel azaltıldıktan (aynı zamanda yerleştirildikten) sonra, yukarıda yazılı olan aynı cerrahi tekniklerle tedavi edilebilir.

Tedavi: Syndesmosis Yaralanması: Bunlar, kırılma olmadığında ağır ayak bileği burkulmaları olarak da bilinir. Bu burkulmalar normal ayak bileği burkmasından daha uzun sürer ve kararsızlıkla ilerleyebilir. Diğer ayak bileği kemiklerinin kırıkları olduğunda, bunlar kararsız yaralanmalardır. Cerrahi tedavi olmaksızın çok zayıf gelişirler.

Bazı bimalleolar ayak bileği kırıkları Sindesmoth'ta ilişkili bir lezyona sahiptir. Sendromun hasar görüp görmediğini görmek için doktorunuz X-ray "stres testi" yapabilir.

External Fiksatör Yöntemi
Eksternal fiksasyon, kemik dokusunda bulunan ve dış konnektörlere bağlanan perkütan teller kullanılarak immobilizasyon yöntemidir. Teknolojik ilerleme, malzeme, stabilite ve operatif tekniklerin artmasına izin verir ve şimdi kırıkların ve çeşitli osteoartiküler patolojilerin tedavisinde değerli bir enstrümandır. İlizarov tipi dairesel kelepçeler, kemik parçalarını saptırma eğilimi gösteren tüm kuvvetleri olumsuz etkiler.

Bu fiksatörlerin biyomekanik özellikleri, etkilenen alt ekstremite üzerinde tam yük ve yoğun ve erken rehabilitasyon yaklaşımı sağlar. Ağrı, bu hastaların fonksiyonel kazanımını engelleyen ana semptomdur. İlizarov eksternal fiksatörüyle tedavi edilen hastalarda ağrı oluşumundan sorumlu üç temel mekanizma nosisepsiyon, deafferentation veya her ikisi tarafından yapılır. Bağlantı elemanının kullanılmasıyla sinir yapıları doğrudan ya da dolaylı olarak sorumlu acı ya da duyarlılık değişiklikleri alanlarında karıncalanma, şok ile karakterize edilen ağrı deaferentasyondan söz edilir.

Deri greftine izin vermenin yanı sıra, alçı ile kaplanmamış etkilenen bölgenin sistemik kontrolüne izin verir.

Sabitleme ve Aşılama
Bir kemik kırıldığında, içindeki kan damarları yırtılarak kanamaya ve pıhtı oluşumuna neden olur. Bu yer iltihaplıdır, ancak 24 saat içinde rüptüre damarların uçları mühürlenir, neredeyse tamamen kanamayı durdurur. Ayak bileği kırıklarında hastalara sabitleme ve aşılama işlemi sağlanır. Sabitlemeler atel ya da alçı işlemi ile gerçekleştirilmektedir.

Kırık bölgesi, osteoblast adı verilen hücrelerin etkisiyle çıkan kırık kemik ve ölü dokuların bitleriyle doldurulur. Süreç, yaralanma büyüklüğüne bağlı olarak haftalarca sürebilir.

Kontüzyondan sonraki ilk saatlerde, anjiyoplastlar, kan damarı oluşumundan sorumlu hücreler de devreye girer. Kemik içindeki yeni damarlara yol açacak ve kırıkla kırılan diğerlerini tamir edeceklerdir.

Aynı zamanda kemik iliği rejenere olmaya başlar. Temel olarak kan ve yağdan oluşan, yeni hücreler tarafından doldurulmakta olan kemik iliği kanalının içinde yer alır.

Kemiğin yeniden yapılandırılması, iki çok damarlı zardan oluşur: periost ve endosteum. Periosteum kemikleri tamamen sararken, endosteum onları içten kaplayan daha ince bir tabakadır.

Hem periosteum hem de endosteum kemik dokusuna yol açacak osteoblast adı verilen hücreleri üretebilir. Kırıktan bir veya iki gün sonra, osteoblastlar zaten pıhtı iç ve yüzeyini istila etmeye başlar.

Osteoblastların kırık bölgesinde birikmesi, hem dışarıdan hem de içeriden ortaya çıkan kemik kallus oluşumuna yol açar. Bu arada, pıhtılaşan hücreler, osteoklastlar tarafından "yutulan" olmaya devam ettikçe, pıhtı azalır.

İki haftaya kadar, fibröz ve kıkırdaklı doku tarafından da oluşturulan kallus, kırık uçlarını kemiğin sağlam kısmı ile birleştirebilir. Altı haftada, çatlak kaybolur.

Aylarca sürebilen bir sonraki evre, kemik kalsifikasyonu meydana geldiğinde konsolidasyonunkidir. Kemiklere direnç veren ve kan dolaşımına doğru yerleşen kalsiyum, hasarın bir an önce onarılmasına yardımcı olur.

Kemik rejenerasyonunun son ve en uzun aşaması - on yıla kadar sürebilir - yeniden biçimlenir. Osteoklastlar tekrar kusturulur, kallusun azaltılması için kemik yüzeyinin "zımparalanması". Sonunda kırılma alanı, o zamana kadar kırılmaya daha duyarlı kalmıştır, yine daha önce direncine sahiptir.

Kurtarıcı Girişimler
Ayak bileği kırıkları ile karşı karşıya kalan kişiler için farklı girişimlerden de bahsedilebilmektedir. Kurtarıcı girişimler olarak değerlendirilen faktörler aslında ilkyardımlardır.

Kemik kırıkları, tıbbi müdahale gerektiren ciddi ve travmatik yaralanmalardır. Ancak, sağlık profesyonellerinden ilk yardım almak her zaman mümkün değildir. Bazı durumlar, vasıflı bakımın gelişini birkaç saat veya gün süreyle geciktirebilir.

Gelişmiş ülkelerde bile, normal insanlar yaşamları boyunca iki kemikte kırıklar yaşarlar, bu nedenle de nadir görülmezler. Bu şekilde, acil durumlarda bir akraba, yabancıya hatta kendinize ilk yardımın nasıl yapıldığını bilmek önemlidir.

Yaralanan yeri değerlendirin: Acil bir durumda, yakınlarda profesyonel bir doktor bulunmadığında, yaralanmanın şiddetini hızlı bir şekilde değerlendirmek gerekir. Şiddetli ağrının eşlik ettiği bir düşme veya kazadan sonra devam eden travmalar kırık kemiklerin garantisi değildir, ancak iyi göstergelerdir. Kafa, omurga ve pelvisi içeren kırıklar, x-ışını muayenesi yapılmadan tespit edilmez, ancak bu tiplerden birinde bu tip bir zedelenme olduğundan şüpheleniyorsanız, hastayı hareket ettirmeye çalışmayın. Kolların, bacakların ve el ve ayak parmaklarının kemikleri genellikle kırıldığında deforme, çarpık ve açıkça yerinden çıkacaktır. Ciddi bir kırılma olduğunda, kemik ciltteki rüptüre yol açarak, güçlü bir kanamanın yanı sıra açıkta bir kırığa neden olabilir.

Kemik kırıklarına ilişkin diğer yaygın semptomlardır: Yaralı bölgede(düşük hareketlilik ya da alan ağırlık koymak için yetersizlik), çürük ve şişme, uyuşma ya da kırılma, nefes darlığı ve bulantı darlığı alt karıncalanma yaygın olarak görülmektedir.

Çürüğün oluştuğu kısmı çok fazla hareket ettirmemek için çok dikkatli olun. Boyun, pelvis, omurga ya da kafatasının yaralanmasından sonra hastanın çok fazla hareket etmesi çok risklidir ve tıbbi eğitim olmadan yapılmamalıdır. Ayak bileği kırıklarında da aynı şekilde hastaların hareket ettirilmemesi şartı bulunur.

Yaralanmanın ciddi olduğunu ve kemik kırılmasından şüphelenerek karar verdikten sonra, ambulansa mümkün olduğu kadar çabuk bir ambulans gönderilmesi için 112’yi arayın. İlk yardım (uzmanlaşmış olsun olmasın) sağlamak ve destek vermek, profesyonel tıbbi tedavinin yerine geçmez. Eğer bir hastaneye, kliniğe veya kliniğe yakınsanız ve yaralanmanın kişinin yaşamı için bir tehdit oluşturmadığından eminseniz, sadece bir üye de dahil olmak üzere, en iyi alternatif onu arabaya yerleştirip tedavi alanına götürmektir.

Kırığın kendi hayatınıza herhangi bir tehdit oluşturmadığını düşünürken (sakatlık geçirdiğinizde), hastaneye gitmeyin. Acıya bağlı olarak bilinç kaybı, hatta herkes için tehlike yaratarak sürüş tehlikesi vardır.

Yaralanma ciddi ise, acil servis görevlisi ile konuşurken hat üzerinde kalın. Koşullar kötüleşirse, yararlı talimatlar ve psikolojik destek sağlayabilir.

Eğer kırık geçiren kişi nefes almıyorsa ve kalp ve boyun bileklerine sahip değilse, ambulans gelmeden önce - doğru yolu biliyorsanız - hemen kardiyopulmoner resüsitasyona başlayın. Kardiyopulmoner resüsitasyon, solunum yollarını temizlemeyi, ağzın ve ciğerlerin havasını üflemeyi, kalbin ritmik basıncın ardındaki kalbi yeniden canlandırmayı gerektirir.

Beş ila yedi dakikadan fazla oksijen eksikliği, en azından bir dereceye kadar beyin hasarına neden olur, bu yüzden zamanın özü söz konusudur.

Kardiyopulmoner resüsitasyon eğitiminiz yoksa paramedikler gelene kadar ellerinizle yaklaşık olarak 100 oranında kesintisiz akciğer kompresyonları yapın.

Yeterli kardiyopulmoner resüsitasyon eğitiminiz varsa, göğüs kompresyonlarına hemen başlayın (yaklaşık 20-30) ve solunum yollarını kontrol edin, olası engellere dikkat edin. Hastanın başını küçük bir açıyla eğdikten sonra ağızdan ağıza nefes verin. Omurga, boyun veya kafatasındaki kırıklar, başın eğilmesi ve çenenin kaldırılması yöntemiyle tedavi edilmemelidir. Doğru antrenmanınız varsa, hava yolunu açmak için çene kaldırma yöntemini kullanın. Çeneyi kaldırmak, kişinin arkasından çömelmeyi, kurbanın yüzünün bir tarafına bir el koymanı, orta parmağını ve işaret parmağını çenenin altında ve arkasında konumlandırmanızı gerektirir. Her tarafı hafifçe çıkana kadar ileriye doğru itin. Ayak bileği kırıkları söz konusu olduğunda ise hastaların mutlaka bir noktaya sabitlenmesi ve hareket ettirilmemesi gerekmektedir.

Lezyon çok fazla kanama gösteriyorsa (birkaç kan damlasından fazla), kırık olup olmadığına bakılmaksızın onu içermeyi denemek gerekir. Ana arterden büyük kanama birkaç dakika sonra ölüme yol açabilir. Onları kontrol etmek, kırığın bakımından daha yüksek bir önceliktir. En çok belirtilen yöntem olan steril bir emici bandaj kullanarak sıkı bir şekilde kan basıncı uygulayın. Ancak, temiz bir havlu ya da giysi giymek de acil durumlarda yararlıdır. Kanın pıhtılaşmış noktada pıhtılaşmasını sağlamak için birkaç dakika bekletin. Mümkünse, bandajı bir parça bez veya elastik bandajla çevirin.

Uzuv yaralanma nedeniyle kanama durmazsa, tıbbi yardım gelene kadar dolaşımın geçici olarak kesilmesi için kırık üzerinde sıkı bir turnike yapılması gerekebilir. Turnike, sıkıca bağlayabileceğiniz her şeyden yapılabilir. Cilde nüfuz eden büyük bir nesne varsa, onu çıkarmayın. Kontüzyonda pıhtı oluşumunu teşvik ediyor olabilir; çıkarılması ağır kanamaya yol açabilir. Hasta stabil durumda olduktan sonra, özellikle de sağlık görevlilerinin bakımı yerine getirmesi için bir saat veya daha fazla beklemenin gerekli olduğu fark edildiğinde kırık kemiğin hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Hareketsiz hale getirme, ağrıyı azaltmaya ve kazayla meydana gelen hareketlerden kaynaklanan daha fazla hasardan korunmanıza yardımcı olur. Eğer özel bir antrenmanınız yoksa kemiği yeniden hizalamaya çalışmayın, bu da kan damarları ve sinirlerinde daha fazla hasara neden olabileceğinden olası kanama ve felce yol açabilir. Splintlerin sadece leğen kemiği ya da gövdesi için değil, ekstremite kemikleri için olduğunu unutmayın.

En iyi immobilizasyon yöntemi tek bir splint uygulanmasıdır. Kemiği desteklemek için bir parça plastik veya sunta, çubuk, metal çubuk veya hatta haddelenmiş bir dergi veya gazete alın. Ateli kırık bir kemiğe yerleştirirken, komşu eklemlerin hareket etmesine ve kan dolaşımının yeterli olması gerektiğinden çok fazla kuvvetle bağlanmamasına dikkat edin. Paramedikler hemen geliyorsa, kırpma gerekli olmayabilir. Bu durumda uygun eğitiminiz yoksa kötüleşebilir.

Kırık üzerinde buz uygulayın. Hareketsiz hale getirildikten sonra, ambulansı beklerken olabildiğince hızlı bir şekilde buzu (tercihen buz) kemiğe uygulayın. Soğuk terapi, ağrıyı azaltmak, inflamasyonu ve şişmeyi azaltmak ve atardamarların sıkışmasına neden olarak kanamanın kesilmesi gibi çeşitli faydalar sunar. Elde buz yoksa donmuş jel paketlerini veya hatta bir paket dondurulmuş sebzeyi kullanın. Bununla birlikte, hastanın soğuk yanmasını önlemek için ince bir bezle çok soğuk bir şey sarın.

Yaklaşık 20 dakika boyunca buz uygulayın veya sıkıştırmadan önce alan tamamen uyuşana kadar bekleyin. Kontüzyona karşı sıkıştırmak, ağrıyı artırmadığı sürece şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Buz uygularken, kırık kemikle şişmeye ve varsa kanamayı azaltmaya dikkat edin.

Kemiğin kırılması çok travmatik ve ağrılı bir olaydır. Korku, panik ve şok tüm yaygın tepkilerdir, ancak vücut üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir, bu yüzden kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle, hastanın kendisinin yanı sıra sakin kalması ve acil durumun sürdüğü ve durumun kontrol altında olduğu konusunda güvence verilmesi şarttır. Bekleme sırasında, kişiyi örtün, onu susturun (susadığında) ve sıcak tutun. Onu dikkat dağıtmak için konuşmaya devam et ve onun düşüncelerini kırık üzerine odaklamasına izin vermeyin.

Baş dönmesi hissi, bayılma, solukluk, soğuk ter, hızlı nefes alma, yüksek kalp atışı, kafa karışıklığı ve irrasyonel panik şok belirtileridir.

Bir antienflamatuarın tüketimi, sağlık görevlilerinin bekleme süresinin bir saatten fazla sürmesi halinde (ya da varmak için zaman alacaklarından şüpheleniyorsanız) iyi bir seçenektir. Bu acıyı azaltabilir ve hastanın daha sessizce beklemesine izin verebilir. İbuprofen (Advil) ve aspirin gibi reçetesiz antiinflamatuarlar, ağrı ve inflamasyonu tedavi etmek için yararlıdır ancak kan pıhtılaşmasını önler. Bu onları kemik kırıkları gibi iç yaralanmalar için kötü seçimler yapar.

Ayrıca, yan etkiler tehlikeli olabileceğinden, küçük çocuklara aspirin ve ibuprofen verilmemelidir.

Kemik Değişimi
Kemik, kaynağına göre üç geniş kategoriden elde edilebilir: Heterolog: Diğer hayvan türlerinin kemiği. On yedinci yüzyılda, Job Van Meekeren isimli bir cerrah, bir köpeğin kemiği çıkarılmış bir Rus askerinin kafatasındaki kemik kaybını tedavi etmiştir. Yüksek komplikasyon oranlarına ve hastalık bulaşma risklerine bağlı olarak, bu tip transplantasyon artık yapılmamaktadır.

Karşı taraf: Başka bir insanın kemiği değişim için kullanılabilmektedir. Kemiğin yaşayan bir kişiden diğerine yerleştirilmesi, vericiye çok fazla zarar verecektir. Bu nedenle, diğer organ ve dokuları bağışlayacak beyin-ölü insanlar için kemik çıkarma yapılır.

Otolog: Kişinin kendi kemiğinin kullanılmasıdır. Bu durumda kemik, daha az yoksunluk yaratacağı ve en faydalı olacağı bir yere yerleştirebileceği bir yerden çıkarılabilmektedir.

Kemik sürekli yeniden yapılanma ile yaşayan bir dokudur. Eski kemik çıkarılır ve her gün " osteon" adı verilen bir dizi hücre tarafından yeni kemik biriktirilir. Hastadan alınacak bir kemik ayak bileği kırıkları tedavisinde uygun pozisyonda kullanılabilmektedir.

Açık Ameliyat
Kırık ameliyatının açık bir şekilde gerçekleştirilmesi işlemi aslında hastaya kesi uygulanacağı anlamına gelmektedir. Hastaların kırık olan ayak bileği cerrahi müdahale ile açıldıktan sonra kırık uçların birleştirilmesi için platinler uygulanmaktadır. Platin uygulaması sonrasında hastalar 4 ile 6 hafta arasında alçı tedavisine tabi tutulmaktadır.

Bilek Platin Ameliyatları
Ayak bileği kırıklarının tedavisinde platin uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bunun için kapalı ya da açık ameliyatlardan biri tercih edilir. Tüm işlemler ise hastanın izlemleri gerçekleştirildikten sonra belirlenmektedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin