Dolar (USD)
34.64
Euro (EUR)
36.35
Gram Altın
2927.10
BIST 100
9636.12
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Beyyine suresi, Beyyine suresinin okunuşu ve anlamı

Beyyine apaçık delil anlamına geliyor. Beyyine suresi Kuranı Kerim''de 98. sıradadır. Beyyine suresi iniş sırasına göre ise 100. suredir. Beyyine suresi Medine döneminde nazil olan surelerdendir. Beyyine suresi 8 ayeti kerimedir. İşte Beyyine suresi hakkında bilgiler ile Beyyine suresinin okunuşu ve anlamı...
Beyyine suresi, Beyyine suresinin okunuşu ve anlamı
11 Nisan 2020 11:02:00
Beyyine apaçık delil anlamına geliyor. Beyyine suresi Kuranı Kerim''de 98. sıradadır. Beyyine suresi iniş sırasına göre ise 100. suredir. Beyyine suresi Medine döneminde nazil olan surelerdendir. Beyyine suresi 8 ayeti kerimedir. İşte Beyyine suresi hakkında bilgiler ile Beyyine suresinin okunuşu ve anlamı...

Beyyine apaçık delil anlamına geliyor. Beyyine suresi Kuranı Kerim'de 98. sıradadır. Beyyine suresi iniş sırasına göre ise 100. suredir. Beyyine suresi Medine döneminde nazil olan surelerdendir. Beyyine suresi 8 ayeti kerimedir. İşte Beyyine suresi hakkında bilgiler ile Beyyine suresinin okunuşu ve anlamı...

Beyyine Sûresi, Medine döneminde inmiştir. Sûre, 8 âyettir. Beyyine, apaçık delil demektir.

Beyyine Sûresi’nin Nüzûlü
Beyyine Sûresi, Mushaftaki sıralamada doksan sekizinci, iniş sırasına göre yüzüncü sûredir. Talâk Sûresi’nden sonra, Haşr Sûresi’nden önce Medine’de inmiştir. Mekke’de indiğine dair rivayetler de vardır; ancak özellikle Buhârî’de yer alan bir hadis (“Tefsîr”, 98/1-3) sûrenin Medine döneminde indiğini göstermektedir.

Beyyine Sûresi’nin Adı/Ayet Sayısı
Sûre adını 1. âyette geçen ve “açık delil, kesin belge” anlamına gelen beyyine kelimesinden almıştır. “Kayyime, Beriyye, İnfikâk” gibi isimlerle de anılmaktadır. Ayrıca Hz. Peygamber’in bu sûreyi “Lem Yekünillezîne keferû” şeklinde andığı da rivayet edilmiştir (Buhârî, “Tefsîr”, 98).

Beyyine Sûresi’nin Konusu
Sûrede Hz. Muhammed’in -aleyhisselâm- Peygamberliği karşısında Ehl-i kitap ve müşriklerin inkârcı tutumları eleştirilmekte; özellikle Ehl-i kitabın, bu tutumlarıyla kendi dinlerinin özüne de aykırı davrandıkları, çünkü İslâm’ın iman ve ibadete dair temel buyruklarıyla Peygamberlik inancının o dinlerin asıllarında da bulunduğu bildirilmektedir. Sûre kötülerle iyilerin âhiretteki durumlarını özetleyen açıklamalarla son bulmaktadır.

BEYYİNE SURESİNİN TÜRKÇE VE ARAPÇA OKUNUŞU İLE MEALİ

Beyyine 1 (Mealleri Karşılaştır): Lem yekunillizîne keferû min ehlil kitâbi vel muşrikîne munfekkîne hattâ te’tiye humul beyyineh(beyyinetu).
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ لَمْ يَكُنِ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ مِنْ أَهْلِ ٱلْكِتَٰبِ وَٱلْمُشْرِكِينَ مُنفَكِّينَ حَتَّىٰ تَأْتِيَهُمُ ٱلْبَيِّنَةُ
Kitap ehlinden inkâr edenler ile Allah’a ortak koşanlar, kendilerine apaçık delil gelinceye kadar (küfürden) ayrılacak değillerdi.

Beyyine 2 (Mealleri Karşılaştır): Resûlun minallâhi yetlû suhufen mutahharah(mutahhareten).
رَسُولٌ مِّنَ ٱللَّهِ يَتْلُوا۟ صُحُفًا مُّطَهَّرَةً
Bu delil, tertemiz sahifeleri okuyan, Allah tarafından gönderilen bir peygamberdir.

Beyyine 3 (Mealleri Karşılaştır): Fîhâ kutubun kayyimeh(kayyimetun).
فِيهَا كُتُبٌ قَيِّمَةٌ
O sahifelerde dosdoğru hükümler vardır.

Beyyine 4 (Mealleri Karşılaştır): Ve mâ teferrekallezîne ûtûl kitâbe illâ min ba’di mâ câet humul beyyineh(beyyinetu).
وَمَا تَفَرَّقَ ٱلَّذِينَ أُوتُوا۟ ٱلْكِتَٰبَ إِلَّا مِنۢ بَعْدِ مَا جَآءَتْهُمُ ٱلْبَيِّنَةُ
Kendilerine kitap verilenler, ancak kendilerine o apaçık delil geldikten sonra ayrılığa düştüler.

Beyyine 5 (Mealleri Karşılaştır): Ve mâ umirû illâ li ya’budûllâhe muhlisîne lehud dîne hunefâe ve yukîmûs salâte ve yu’tûz zekâte ve zâlike dînul kayyimeh(kayyimeti).
وَمَآ أُمِرُوٓا۟ إِلَّا لِيَعْبُدُوا۟ ٱللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ ٱلدِّينَ حُنَفَآءَ وَيُقِيمُوا۟ ٱلصَّلَوٰةَ وَيُؤْتُوا۟ ٱلزَّكَوٰةَ ۚ وَذَٰلِكَ دِينُ ٱلْقَيِّمَةِ
Hâlbuki onlara, ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru dindir.

Beyyine 6 (Mealleri Karşılaştır): İnnellezîne keferû min ehlil kitâbi velmuşrikîne fî nâri cehenneme hâlidîne fîhâ, ulâike hum şerrul beriyeh(beriyyeti).
إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ مِنْ أَهْلِ ٱلْكِتَٰبِ وَٱلْمُشْرِكِينَ فِى نَارِ جَهَنَّمَ خَٰلِدِينَ فِيهَآ ۚ أُو۟لَٰٓئِكَ هُمْ شَرُّ ٱلْبَرِيَّةِ
Şüphesiz, inkâr eden kitap ehli ile Allah´a ortak koşanlar, içinde ebedî kalmak üzere cehennem ateşindedirler. İşte onlar yaratıkların en kötüsüdürler.

Beyyine 7 (Mealleri Karşılaştır): İnnellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti ulâike hum hayrul beriyyeh(beriyyeti).
إِنَّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أُو۟لَٰٓئِكَ هُمْ خَيْرُ ٱلْبَرِيَّةِ
Şüphesiz, iman edip, salih ameller işleyenler var ya; işte onlar yaratıkların en hayırlısıdırlar.

Beyyine 8 (Mealleri Karşılaştır): Cezâuhum inde rabbihim cennâtu adnin tecrî min tahtihel enhâru hâlidîne fîhâ ebedâ(ebeden), radıyallâhu anhum ve radû anh(anhu), zâlike li men haşiye rabbeh(rabbehu).
جَزَآؤُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّٰتُ عَدْنٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا ٱلْأَنْهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَآ أَبَدًا ۖ رَّضِىَ ٱللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا۟ عَنْهُ ۚ ذَٰلِكَ لِمَنْ خَشِىَ رَبَّهُۥ
Rableri katında onların mükâfatı, içlerinden ırmaklar akan, içlerinde ebedî kalacakları Adn cennetleridir. Allah onlardan razı olmuştur, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır. İşte bu mükâfat Rablerine derin saygı duyanlara mahsustur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin