Dolar (USD)
34.24
Euro (EUR)
37.20
Gram Altın
2989.82
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Beş tane daha olursa Gül hedefine ulaşacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, sık sık dile getirdiği ve Cumhurbaşkanlığı döneminde yapmak istediği 81 ile ziyaret hedefinin gerçekleşmesine az kaldı. Gül 2013'te de 10 tane ülke gezdi.
Beş tane daha olursa Gül hedefine ulaşacak
01 Ocak 2014 11:22:00
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, sık sık dile getirdiği ve Cumhurbaşkanlığı döneminde yapmak istediği 81 ile ziyaret hedefinin gerçekleşmesine az kaldı. Gül 2013'te de 10 tane ülke gezdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2013'te ABD, Mısır, Portekiz ve İsveç'in de aralarında bulunduğu 10 ülkeyi ziyaret etti, 18 mevkidaşınıTürkiye'de ağırladı. Görev süresi içerisinde 81 iliziyaret etmeyi hedefleyen Gül'ün, bu yıl yaptığıgezilerle gittiği il sayısı 76'ya çıktı.

BEŞ ZİYARETLE 81 İL TAMAMLANACAK

Cumhurbaşkanı Gül, 2013'ün son aylarında yurt içi seyahatlere ağırlık verdi. 7 yıllık görev süresiiçerisinde 81 ili ziyaret etmek istediğini sık sık dile getiren Gül, bu yılki ziyaretlerle göreve başladığından bu yana 76 vilayete gitmiş oldu.

Gül'ün, 2013'ün Ocak ayında Afyonkarasihar ve Uşak'a gerçekleştirdiği ziyaretleri,Muş, Bingöl, Rize, Artvin, Ardahan, Yalova, Erzincan, Gümüşhane, Ordu,Giresun, Kilis ve Gaziantep izledi.

Cumhurbaşkanı seçildiği 28 Ağustos 2007'den sonra ilk yurt içi gezisini Eylül 2007'de Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'a yapan Gül'ün ziyaret ettiği il sayısı,Zonguldak, Bartın, Kütahya, Tekirdağ ve Kırklareli ile 81'e tamamlanacak.

İKİ ÜLKE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Gül, 2013'te, büyük çoğunluğu ülkelerinden Türkiye'ye devlet başkanı düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştiren 13 mevkidaşını ağırladı.

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama 2013'ün ilk konuk devlet başkanı oldu. Mahama, Ocak ayındaki ziyaretiyle hem Gana'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanıseviyesindeki ilk ziyareti hem de 7 Ocak 2013'te yemin etmesinin ardından yeni görev döneminde ilk yurt dışı gezisini yaptı.

Çankaya Köşkü'nün Mart ayındaki ilk konuğu ise Ürdün Kralı II. Abdullah idi. Resmi görüşmeler ve basın toplantısının yanı sıra Gül ve Kral Abdullah'ın TUSAŞ-TürkHavacılık ve Uzay Sanayi tesislerini ziyaretleri ve pilot montlarıyla verdikleri pozakıllarda kaldı. Gül, 26 Mart 2013'te ülkesinden Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki de, Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen isimler arasında yer aldı. Merzuki'nin Mayıs ayındaki ziyaretiyle, Arap Baharı'na öncülük eden 14 Ocak 2011 Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'tan Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyaret gerçekleşti.

HİNDİSTAN'DAN 15 YIL SONRA BİR İLK

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'nin Ekim ayında Türkiye'ye gelişi, Hindistan'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde 15 yıl aradan sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. Ziyaret çerçevesinde iki ülke arasında çeşitli alanlardaişbirliği anlaşmaları imzalandı.

Gül, Kasım'da da Norveç Kralı V. Harald'ı Çankaya Köşkü'nde ağırladı. Görüşmelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Norveç Kralı V. Harald ve Kraliçe Sonja ile Edvard Munch ile Andy Warhol'un eserlerinin yer aldığı "Munch/Warhol Sergisi"nin açılışını yaptı. Kral V. Harald'ın ziyareti, Türkiye ile Norveç arasındadiplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1926 yılından sonra devlet başkanı seviyesindeki ilkziyaret oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Gül'ün resmi davetlisi olarak Kasım ayındaTürkiye'ye geldi. Gül, Aliyev ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI-TUSAŞ)tesislerini ziyaret etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme