Belirli okullar için sınav yapılmalı
Ezgi ÇelikAnkara
Günlerdir merak edilen TEOG kalktı mı? sorusu cevabını buldu. TEOG'un kaldırılması üzerine gözler tekrardan Milli Eğitim Bakanlığına çevrildi. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Uzmanlar, yeni sisteme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "TEOG'un kaldırılması çocuklarımız ve eğitim açısından en insani olan yöntem oldu" dedi.
"TEREDDÜTE HİÇ GEREK YOK"
TEOG sınavının kaldırılmasını gazetemize değerlendiren AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Geçmiş dönemlerde eğitim sisteminin dershanelere ilişkin bir kamburu vardı. Eğitim sisteminin içerisinde dershanelerinde oluşmasına neden olan ortaöğretimdeki sınav kamburu da kaldırıldı. "Yeni sistem nasıl olacak?" veya "Öğrencileri liselere yerleştirirken hangi hususlar dikkate alınacak?" soruları ise gündemde tartışılıyor. Bugüne kadar alışılmış bir sınav sisteminin kaldırılmasına ilişkin tartışmaların normal olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerimiz ve velilerimiz hiç tereddüt etmesin. Türkiye'de ortaöğretime geçişte LGS, OKS, SBS, TEOG sınav sistemleri uygulandı. Aslında bunların hepsi bir sınav sisteminin arayışıydı. TEOG'un kaldırılması çocuklarımız ve eğitim açısından en insani olan yöntem oldu" dedi.
"ELEŞTİRİLERİ DOĞRU BULMUYORUM"
"Eğitim sistemi yap-boz tahtası mı?" şeklinde eleştirilerde bulunanlara yanıt veren Etyemez, "Bu eleştiriyi kesinlikle doğru bulmuyorum. Eğitim sistemi sürekli değişen ve gelişen bir yapıya sahiptir. TEOG'un kaldırılmasına ilişkin değişim gerekliydi. Eğitim sistemini bir bütün olarak düşünmeliyiz. 4+4+4 kesintili eğitim sistemi AK Parti döneminde getirildi. Burada bir sınav yok. Ama ortaokuldan ortaöğretime geçişte geçmişten gelen bir sınav alışkanlığı var. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Herkes kendi mahallesindeki okullarda bir üst öğretime devam etmelidir. Gerekli yönlendirme sistemini kurgularsak bu sorunu rahatlıkla aşabiliriz" şeklinde konuştu.
"ZORUNLU AÇIKÖĞRETİM SÖZ KONUSUYDU"
Eğitim Uzmanı Doç. Dr. Bekir Gür, her yıl 1 milyon 250 bin öğrencinin TEOG puanları ile liselere yerleştirilmelerinin ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilerin tamamını yerleştirmeye yönelik sorunlar yaşadığını hatırlatan Gür, her yıl 100 bin ile 150 bin arasında öğrencinin zorunlu açıköğretime yerleştirmelerinin söz konusuydu. Sınav sistemi nedeniyle öğrencilerin mahalle liselerine gitmekte zorlandığını ifade eden Gür, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sınav sistemi ve her okulun bir taban puanının olması sebebiyle öğrencilerin mahallelerindeki liselere kaydolması zorlaşıyordu. Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki bir öğrenci Sincan'a, Sincan'da ki bir öğrencinin Çankaya'ya gönderilmesi söz konusuydu. Dolayısıyla bu durum ciddi bir servis bağımlılığını ortaya çıkarıyordu" dedi.
"PEDAGOJİK SORUNLARA YOL AÇIYOR"
Ortaöğretime geçişte öğrencilerin başarı düzeylerine göre yerleştirilmesinin ciddi pedagojik sorunlara yol açtığını kaydeden Gür, "Öğrenciler, 270-280 taban puanlı bir okula yerleştirildiğinde, başarılı olmayan öğrenciler kümesinde nitelendiriliyordu. Okullar ise "Çok başarılı olmayan okullar" şeklinde etiketleniyorlardı. Bu öğrenciler için çok ciddi pedagojik sakıncaları bünyesinde barındırıyordu" dedi.
"ÖĞRENCİLER BASKI ALTINDAYDI"
"Yeni sistem nasıl olur" tartışmalarına değinen Gür, "Her okulun kendi sınavını yapacağını öngörmüyorum. Çünkü bütün liselerin ayrı sınav yapması ciddi bir kargaşaya yol açabilir. Köklü ve seçkin okullara sınavla öğrenci alınabilir. Diğer öğrenciler mahalle liselerinde eğitimine devam edebilir. TEOG öğrenciler üzerinde ciddi baskıya sebep oluyordu. Bunu biraz daha kontrol altına alacak bir sistemin tasarlanması gerekiyor" dedi.
"ÜNİVERSİTEYE ÖĞRENCİ YERLEŞTİRİLEMİYORDU"
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, TEOG ile öğrencilerin yaşadığı problemlere şu ifadelerle dikkat çekti: "Son yapılan düzenleme ile liseler Anadolu sistemine alındı. Bütün liselere sınav puanı ile yerleştirme yapılıyordu. Tercihe dayalı olduğu için de yerleşemeyenler açık liseye gitmek zorunda kalıyordu. Öğrenciler puanı düşükse bir liseye yerleşebilmek adına kendilerine çok uzak yerleşim yerlerine gitmek mecburiyetinde kalıyordu. Bir diğer sorun ise homojen okul türleri oluşmuştu. 490-500 puanla öğrenci alan bir okul bütün öğrencileri üniversite sınavında yerleştirebiliyordu. Ama 240-260 puanla öğrenci alabilen bir lise üniversiteye hiç öğrenci yerleştiremiyordu" dedi.
"BELİRLİ OKULLAR İÇİN SINAV YAPILMALI"
TEOG'un kaldırılmasının ardından yeni düzenlemeye ilişkin öneride bulunan Selvi, "Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, belirli Anadolu Liseleri, İmam Hatip ve Endüstri Meslek Liseleri dahil edilerek sınırlı sayıda okul için imtihan yapılabilir. Bu sınavlar okul türüne göre yapılırsa geriye kalan liselere okul başarı puanı, veli isteği ve ev kayıt sistemine bağlı yerleştirme yapılabilir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Okullar bu sınavları yapsın" sözlerine ilişkin konuşan Selvi, "Pek çok okulun böyle bir sınavı başarıyla yapması için alt yapısı müsait olmayabilir. Milli Eğitim Bakanlığı bu noktada ÖSYM standardına yakın bir tecrübeye sahip. Bu nedenle MEB'nın merkezi sistemle okul türlerine göre farklı farklı sınav organizasyonlarını gerçekleştirmesi mümkün. Sınırlı sayıda okul içinde bu sınavlar yapılırsa sorun büyük oranda aşılmış olur" şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.