Belçika''daki ''başörtü yasağı'' görüşüne tepki
Belçika İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIB) Başkanı Mustafa Chairi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brüksel Sulh Mahkemesinin, Anayasa Mahkemesinden bir yüksekokulun başörtü yasağına karşı açılan davaya ilişkin görüş istediğini anımsattı.
Anayasa Mahkemesinin bir yüksekokulda başörtüsünün yasaklanabileceğine ilişkin bildirdiği görüşe tepki gösterdi.nin, yüksekokulun felsefi ya da dini bir bağlantı ortaya koyan sembolleri yasaklama hakkına sahip olduğu yönünde görüş bildirmesine ilişkin Chairi, "2020'de böyle bir görüşle karşılaşmamız çok şaşırtıcı. Fransa ve Belçika'da 30 yıldır başörtüsüne karşı bir mücadeleyle karşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesinin bu görüşü, temel insan haklarını göz ardı etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Chairi, Fransa'nın kamu çalışanları, öğretmenler ve öğrencilere dini sembolleri yasakladığını hatırlatarak, "Belçika, yetişkin kadınlara da bu yasağı getirmek isteyerek bir adım daha ileri gitmiştir." dedi.
"Belçika'nın uluslararası yükümlülüklerini ihlal ediyor"
CCIB, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada da söz konusu görüşün, Belçika'nın insan hakları bağlamında uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğine dikkat çekilirken, öğrencilere karşı ayrım yapılmamasını öngören ilkenin çiğnendiği vurgulandı.
Açıklamada, mahkeme görüşünün Avrupa'da artan yabancı düşmanlığı ve İslamofobik akımları göz ardı ettiğine değinilirken, yetişkin kadınlara karşı ayrımcılık teşkil ettiği belirtildi.
Görüşün, kapsayıcı bir eğitim zemini sağlamaktan ziyade Müslüman kadınları toplum dışına itebileceğine işaret edilerek, eğitim sistemindeki yapısal ayrımcılığı da körüklediği kaydedildi.
Açıklamada, CCIB'nin Brüksel Sulh Mahkemesinin konuya ilişkin vereceği kararı yakından takip edeceğinin altı çizildi.
Anayasa Mahkemesinden tehlikeli görüş
Belçika Anayasa Mahkemesi, haziran başında başkent Brüksel'deki en büyük yüksekokullardan biri olan Francisco Ferrer'in "tüm dini sembolleri yasaklama" uygulamasına karşı açılan davaya ilişkin görüş belirtmişti.
Görüşte, yüksekokulun, başörtüsü dahil tüm dini sembolleri yasaklama hakkına sahip olduğu bildirilmişti.
Dava, okulda eğitim gören Müslüman öğrenciler tarafından açılmış, Brüksel Sulh Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinden görüş bildirmesini istemişti.
CCIB'nin yanı sıra insan hakları örgütleri de görüşe tepki göstererek, temel insan haklarını ihlal ettiğine işaret etmişti.
Konuya ilişkin karar, Brüksel Sulh Mahkemesince verilecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.