Beethoven Hepatit B hastalığından muzdaripti
Current Biology dergisinde yer alan makaleye göre, Cambridge Üniversitesi öncülüğündeki bir grup uluslararası araştırmacı,1827'de 56 yaşındayken hayatını kaybeden Beethoven'ın sağlık sorunlarına ışık tutmak amacıyla saç tellerini analiz etti.
Ludwig van Beethoven'a ait olduğu belirtilen, ABD ve Avrupa'daki koleksiyonlarda bulunan 8 tutam saç, genomik analizden geçirildi.
Doğrulama çalışmaları sırasında bunlardan ikisinin Beethoven'a ait olmadığı, birinin ise analiz edilemeyecek kadar hasar gördüğü belirlendi ve 5 tutam saçın ünlü besteciye ait olduğu kabul edildi.
Beethoven'ın sağlık sorunlarına işaret eden DNA'sındaki ipuçlarının belirlendiği analizler, bestecinin ölümünden aylar önce karaciğer hastalığından ve Hepatit B virüsünden muzdarip olduğunu ortaya koydu.
Ünlü bestecinin muhtemel ölüm nedeninin bir dizi faktörün yol açtığı karaciğer hastalığı olduğu belirlendi.
Araştırma ekibinde yer alan Biyokimya Profesörü Johannes Krause, "Beethoven'ın karaciğer hastalığı için bir dizi önemli genetik risk faktörü keşfettik." ifadesini kullandı.
Araştırmacılar, bestecinin düzenli alkol tüketimine işaret eden çeşitli kanıtların bulunduğuna ve alkolün karaciğer için önemli bir risk faktörü olduğuna dikkati çekti.
Karaciğer hastalığı ve Hepatit B enfeksiyonu için genetik risk faktörleri ile yüksek miktarda düzenli alkol almasının, yaşamının sonlarına doğru Beethoven'ın sağlığını ciddi derecede bozmuş olabileceğine işaret edildi.
Cambridge Üniversitesinde görevli araştırmacı Tristan Begg, "Alkol tüketimi, uzun bir süre boyunca yeterince yoğunsa genetik risk faktörleriyle etkileşim, siroz için muhtemel bir açıklama sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bununla birlikte araştırmacılar, Beethoven'ın işitme kaybının kesin bir nedenini ortaya koyamadı.
Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Beethoven, Aralık 1770'te Almanya'nın Bonn şehrinde doğdu, 20'li yaşlarının ortalarında başlayan ve 1818'de sağır olmasına yol açan işitme kaybı yaşadı. Beethoven, 26 Mart 1827'de 56 yaşındayken Viyana'da yaşamını yitirdi.
Beethoven, 1802'de hastalığının ilerlemesi nedeniyle kardeşleri Carl ve Johann'a "Heiligenstadt Vasiyetnamesi" adı verilen mektup yazmış ve öldükten sonra doktoru Schmidt'ten hastalığının iç yüzünü belirlemesini ve paylaşmasını istemişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.