Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BEDİÜZZAMAN'IN TALEBELERİNDEN CEMAATE UYARI

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu, Salih Özcan, Mehmet Fırıncı ve Abdülkadir Badıllı, son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili ortak açıklama yaptı: "Cemaat adına siyasi faaliyette bulunmak, iktidara ortak olmaya çalışmak Risale-i Nur'un iman ve Kur'an hizmetiyle tam bir tezat teşkil eder"
BEDİÜZZAMAN'IN TALEBELERİNDEN CEMAATE UYARI
01 Ocak 2014 01:00:00
Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu, Salih Özcan, Mehmet Fırıncı ve Abdülkadir Badıllı, son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili ortak açıklama yaptı: "Cemaat adına siyasi faaliyette bulunmak, iktidara ortak olmaya çalışmak Risale-i Nur'un iman ve Kur'an hizmetiyle tam bir tezat teşkil eder"

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu, Salih Özcan, Mehmet Fırıncı ve Abdülkadir Badıllı, son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili, "Cemaat adına siyasi faaliyette bulunmak, siyasi partilerle pazarlıklar içine girmek, devlet içinde kadrolaşmak, iktidara ortak olmaya çalışmak gibi faaliyetlerin tamamı Risale-i Nur'un iman ve Kur'an hizmetiyle tam bir tezat teşkil etmektedir" açıklamasında bulundu.

ık uyarılar

Kamuoyunun yakından tanıdığı talebelerin yaptıkları ortak açıklamada, Risale-i Nur Külliyatı'nın müellifi ve Risale-i Nur hizmetinin müessisi Bediüzzaman Said Nursi'nin hizmetinde bulunmuş ve bu Kur'an ve iman hizmetinin esaslarını bizzat ondan ders alanlar olarak, bazı hususları kamuoyuna duyurmak ihtiyacı hissettikleri belirtildi.

Sadece imam hizmeti değil

Nur'un hizmet esasları içinde Bediüzzaman'ın en fazla üzerinde durduğu ve büyük bir hassasiyetle riayet etmeyi kendilerine ve bütün Nur talebelerine ders verdiği hususun, bu hizmetin sadece ve sadece iman hizmetinden ibaret olduğuna dikkat çekildi. Pek çok mektuplarda tekrar tekrar zikredilen bu hususun, bir Emirdağ mektubunda da "Risale-i Nur hiçbir şeye alet olamadığını ve rıza-yı ilahiyeden başka hiçbir maksada vesile olamadığını ve doğrudan doğruya her şeyden evvel iman hakikatlerini ders vermek ve biçare zayıfların ve şüpheye düşenlerin imanlarını kurtarmak olduğunu elbette sizin gibi Nur'un has şakirdleri biliyorlar" ifadeleriyle yer aldığı vurgulandı.

Maddi karşılık beklenmemeli

Bu hakikat muvacehesinde kamuoyuna, "insanlara hiçbir tarafgirlik gözetmeksizin ve hiçbir menfaat gütmeksizin Risale-i Nur'la iman hizmeti vermek ve muhtaç olanların imanlarını her türlü tehlike, vehim, vesvese ve şüphelerden korumaya çalışmanın, bu hizmetin mukabilinde ne maddi ne de manevi hiçbir karşılık beklememenin", Risale-i Nur mesleğinin "olmazsa olmazı" şeklinde tanımlanan açıklamada, bu esas feda edildiğinde, ortada Risale-i Nur hizmetinin kalmayacağı kaydedildi.

Siyasete karışmamak bir düstur-u esasileridir

Açıklamada, Risale-i Nur hizmetinin gaye ve mahiyeti münhasıran iman hizmetinden ibaret olduğundan, onun dışındaki faaliyetlerin tarafgirlik manasına gelebilecek her türlü davranıştan şiddetle kaçınmak gerekeceği izahtan vareste olmakla beraber, Üstad'ın bu hususu müteaddit mektup ve müdafaalarında tekrar tekrar hatırlattığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: "Bu mektuplardan birinde, 'İman dersi için gelenlere tarafgirlik nazarıyla bakılmaz. Dost, düşman derste fark etmez. Halbuki siyaset tarafgirliği bu manayı zedeler, ihlas kırılır. Onun içindir ki Nurcular emsalsiz işkencelere ve sıkıntılara tahammül edip Nur'u, Risale-i Nur'u hiçbir şeye alet etmediler, siyaset topuzuna el atmadılar' denmektedir."

Bizim vazifemiz müsbet hareket etmektir

Siyaset yoluyla vatana, millete, İslamiyete hizmet de elbette ki ihmal edilecek bir mesele olmadığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Ancak herkese eşit şekilde hizmet sunması gereken bir iman cereyanının mahiyeti, siyaset yoluyla hizmetten bütün bütün farklıdır. Onun içindir ki cemaat adına siyasi faaliyette bulunmak, siyasi partilerle pazarlıklar içine girmek, devlet içinde kadrolaşmak, iktidara ortak olmaya çalışmak gibi faaliyetlerin tamamı Risale-i Nur'un iman ve Kur'an hizmetiyle tam bir tezat teşkil etmektedir. Risale-i Nur talebeleri böyle faaliyetlerde bulunmayı üstadlarından miras aldıkları kudsi hizmetin kudsiyetini bozmak olarak görürler ve bundan şiddetle kaçınırlar. Aynı şekilde, milletin reyiyle iş başına gelen meşru iktidarı muhafaza etmek ve memlekette asayişi ihlal etme istidadı taşıyan hareketlerden şiddetle kaçınmak da Risale-i Nur talebelerinin üstadlarından ders aldığı en mühim esaslar ve düsturlardır ancak onlar bunu hiçbir zaman bir menfaate alet etmezler, bir tarafgirlik haline getirmezler. Nitekim Umum Nur talebelerine Üstad Bediüzzaman'ın vefatından önce vermiş olduğu en son derste: 'Aziz kardeşlerim, bizim vazifemiz müsbet hareket etmektir. Menfi hareket değildir. Rızayı ilahiye göre sırf hizmet-i imaniyeyi yapmaktır, vazife-i ilahiyeye karışmamaktır. Bizler asayişi muhafazayı netice veren müsbet iman hizmeti içinde her bir sıkıntıya karşı sabırla, şükürle mükellefiz' denilerek, asıl yapmaları gereken şey ifade edilmiştir."

Siyasi tarafgirliklerden uzak durun

"Bediüzzaman Said Nursi gibi, onun talebeleri de siyasi tarafgirliklerden uzak durmakta" Bediüzzaman'ın siyasi tarafgirliğin en dehşetli neticesini, "İslamiyetin hayat-ı içtimaiyeye dair bir kanun-u esasisi dahi, bu hadis-i şerifin, 'Mü'minin mü'mine bağlılığı, parçaları birbirini sımsıkı tutan bir bina gibidir' hakikatidir. Hatta, bir salih alim, fikr-i siyasısine muhalif bir büyük salih alimi tekfir derecesinde gıybet ettiği; ve İslamiyet aleyhinde bir zındığı, onun fikrine uygun ve taraftar olduğu için hararetle sena ettiğini gördüm. Ve şeytandan kaçar gibi, otuz beş seneden beri siyaseti terk ettim' ifadeleriyle tanımladığı vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi: "İşte bu sebepten, tıpkı Bediüzzaman Said Nursi gibi onun talebeleri de siyasi tarafgirliklerden uzak durmakta ve bu iman ve Kur'an hizmetine hiçbir siyasi tarafgirlik gölgesi düşmemesi için azami itina göstermektedirler. Biz Risale-i Nur talebeleri, hizmetimizin prensiplerini kaynağı Kur'an ve hadisten ibaret olan Risale-i Nur'dan ve onun müellifi olan Bediüzzaman Said Nursi'den alırız. Mevkisi, maddi veya manevi makamı, şöhreti, ünvanı ne olursa olsun hiç kimsenin indi tevilleri Risale-i Nur talebeleri için bir ölçü teşkil etmez. Risale-i Nur memleketimizin ve dünyanın en buhranlı dönemlerinden geçerek bugünkü muzaffer konumuna ulaşmışsa Bediüzzaman Hazretleri'nin büyük bir hassasiyetle muhafazasına çalıştığı 'hizmet düsturları' sayesinde bu mümkün olabilmiştir."