Bedelli askerlik daha önce nasıl uygulanmıştı, bugün değişen ne?
MilatGazetesi.com
İLK KEZ TURGUT ÖZAL DÖNEMİNDE UYGULANDI
Türkiye içinde yaşayanlara yönelik ilk bedelli askerlik hakkı 1987 yılında Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde verildi. 18 bin kişi bedelli askerlik yaptı. Kanunda "biriken kaçak-saklı-bakaya konumundaki problemli yükümlülerin eritilmesi" gerekçe olarak gösterildi.
Bedelli Askerlik Platformu'na göre daha sonra da aynı gerekçelerle 1992, 2011 ve 2014 yıllarında bedelli askerlik hakkı tanındı.
1999 yılında ise farklı bir gerekçe ile bedelli askerlik uygulaması yapıldı. Marmara Depremi sonrasında hem finansal kaynak oluşturmak hem de deprem mağdurlarının askerlik hizmetini kolaylaştırmak için bedelli askerlik hakkı tanındı. 1999'daki bedelli askerlik uygulamasında 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlar 15 bin mark (4500 TL), 1960'tan önce doğanlar ise 20 bin mark ödemişti.
2011 ve 2014 yıllarında, bedelli askerlik yapanlar 21 günlük askerlik hizmetinden de muaf tutuldu.
TBMM Araştırma Merkezi'nin araştırması ve hükümet yetkililerinin açıklamalarına göre bugüne kadar yapılan uygulamalardan faydalananların sayısı şöyle:
BU SENE BEDELLİ ASKERLİK NASIL UYGULANACAK?
Türkiye'de şu anda askerlik çağı gelmiş olan 585 bin 210, yoklama kaçağı 570 bin 422, bakaya 56 bin 947, firari 5 bin 772 kişi var. Bu kez son iki uygulamadan farklı olarak askerlik süresinden muafiyet getirilmemesi ve bedelli askerlik yapanların 28 gün askerde kalması düzenlemesinin getirilmesi öngörülüyor. AK Parti TBMM'ye sunulan yasa teklifinde yaş sınırı 25 ve ücret de 15 bin TL olarak belirlendi.
Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.