Dolar (USD)
34.13
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2903.12
BIST 100
10029.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bedelini Türkiye'ye ödetecekler

CHP'nin seçim vaatlerinin bedelini Türk milletine ödetileceğini dile getiren ekonomistler, CHP'nin bu icraatları yerine getirebilecek beceriye ve birikime sahip olmadıklarını belirtti.
Bedelini Türkiye'ye ödetecekler
23 Nisan 2015 00:00:00
CHP'nin seçim vaatlerinin bedelini Türk milletine ödetileceğini dile getiren ekonomistler, CHP'nin bu icraatları yerine getirebilecek beceriye ve birikime sahip olmadıklarını belirtti.

Ezgi ÇelikAnkara

CHP'nin 2015 seçim bildirgesi ekonomi ağırlıklı oldu. Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı, "emekliye çift maaş ikramiye", "çiftçiye mazot 1,5 lira", "taşeron işçilere kadro", "1500 TL asgari ücreti" gibi maddelerden oluşan ekonomik vaatler Türkiye'yi köle yapma bildirgesi olarak yorumlandı. 7 Haziran seçimleri için "Yaşanacak bir Türkiye " sloganıyla yola çıkan CHP'nin Eski Türkiye kapılarını açacağı yönünde değerlendirilen ve bol keseden dağıtılan paraların kaynağının belirtmemesi ise merak konusu oldu. AK Parti'nin önüne geçme arayışıyla popülist seçim vaatlerine başvuran CHP'nin açıklamaları ekonomistler tarafından inandırıcı ve samimi bulunmayarak, Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'yi IMF'ye muhtaç edeceği yönünde değerlendirildi.

CHP liderinin vaatlerini Milat'a değerlendiren ekonomistler, Kılıçdaroğlu'nu inandırıcı ve samimi bulmadıklarını söyledi.

EKONOMİK KRİZ ÇIKAR

Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Acar, CHP'nin kaynak göstermeden yaptıkları vaatlerin inandırıcı olmadığını dile getirdi. Acar, "Her şeyin bir bedeli vardır. Ya vergileri artıracaklar, özelleştirme yapacaklar ya da borçlanacaklar. Bu nedenle CHP'nin bu tarz seçim vaatlerine itibar etmiyorum" dedi. Geçtiğimiz dönem hükümetlerinin de sık sık seçim ekonomisine başvurduğunu ve sonuçlarını Türk milletinin gördüğünü söyleyen Acar, "AK Parti hükümeti öncesinde yapılan vaatleri yerine getirmeye kalktıkları zaman kamu finansman açıkları devasa boyutları ulaştı. Bu açıkları kapatmak için karşılıksız para bastılar. Enflasyon aldı başını gitti. Ya da borçlandılar, kamu borçlarını çeviremez hale getirdiler. Her durumda ekonomik bir krizle neticelendi. Dolayısıyla hangi parti olursa olsun ölçüsüz seçim vaatlerinden kaçınmaları gerekiyor" dedi.

CHP'DE İCRAAT YOK

Ekonomist Bülent Akarcalı, CHP'nin vaatlerinin yerine getirilmesi için önlerindeki en büyük engelin inandırıcılık olduğunu söyledi. CHP'nin kaynak gösterse bile bunları yapabilecek beceriye, birikime, ekibe sahip olmadığını kaydeden Akarcalı, sorunun CHP'nin geçmişinde olduğunu belirtti. Akarcalı, "CHP'nin nerdeyse 1950'den bu yana icraat konusunda pek bir işi yok. Rahmetli Ecevit'in CHP dönemi büyük ekonomik krizle sonuçlandı. Bulabilecekleri kaynaklar varsayalım ki geçerlidir. Ama siyasetleri bu var olanı icraata dönüştürmek için yeterli değil. Erdoğan icraatlarını ortaya koyuyor. Ama Kılıçdaroğlu, bugün üçüncü havaalanı ve diğer yapılan büyük projeler konusunda devamı için neler yapabilecek, bunların yanında kendisi daha büyük hangi projeleri getirecek bir şey söyleyemiyor. Var olan bugün ki kaynakları dağıttınız, yarın o kaynağın yerine ne gelecek? İşte o zaman IMF'ye muhtaç oluruz tehlikesi ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

CHP BÖYLE OY ALAMAZ

CHP'nin kampanyasının 2002'de Genç Parti için hazırlanan kampanyayla neredeyse aynı olduğunu savunan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Atıf Bir, "Bu kadar vaadi arka arkaya getirdiğinizde aklınıza hemen Cem Uzan ve o kampanyayı yapan Ali Taran geliyor" dedi. Her seçim döneminin kendine has koşulları olduğunu vurgulayan Bir, "CHP, bu kampanyayla MHP'nin ya da AK Parti'nin kemik kitlesinden oy alamaz. Hatta AK Parti'nin kararsız seçmeninden bile oy alması mümkün değil diye düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

SEÇMEN ESKİ SEÇMEN DEĞİL

Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Bilimi Uzmanı Ali Saydam da "Alkış efektiyle de CHP'nin kitlesini ve sol unsurların protesto geleneğini yakalıyor. Fakat bu Türk toplumun genel yapısına son derece ters. Alkış hikayesi bizim toplumumuzun alışık olmadığı ve uzak olduğu bir şey" dedi.

Genç Parti'nin "mazot, yoksula ve emekliye maaş" vaatlerinin CHP kampanyasında yeniden kullanıldığını anlatan Saydam, "O kampanyadan bugüne 13 yıl geçti. Seçmen eski seçmen değil, halkın ekonomik bilincinin arttığını, finansal okur- yazarlığının arttığını hiç görmüyorlar mı? Seçim vaatlerinin palavra olduğu hissi vatandaşta oluşursa CHP, yüzde 26 oy oranın altına da düşebilir" dedi.

CHP'den AK Parti'nin başarısına övgü

CHP'ye seçim beyannamesinde yer alan vaatlerin kaynağı soruldukça, parti yetkilileri panikliyor. CHP'nin sözcüsü Haluk Koç, Twitter üzerinden paylaştığı grafikle nasıl kaynak bulacağını açıklamak isterken AK Parti'nin başarısını ortaya koydu. Koç, "79 yılda 57 farklı hükümetin çeşitli kalemlerle para toplayarak oluşturduğu kaynak 779 milyar dolar iken, sadece AK Parti'nin 13 yıllık döneminde bu rakam 1 trilyon 869 milyar dolar" şeklinde twit attı.