Bebeklerde ağız yarası nasıl geçer?
Bebekler görülen aft halk arasında ağız yarası olarak biliniyor. Konu bebek olunca her şey daha fazla dikkat ve özveri istiyor. Peki bebeklerde ağız yarası nasıl geçer? Detaylar haberimizde...
Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft yarası; ağız mukozasının herhangi bir yerinde oluşan ve değişik boyutlara sahip olabilen lezyonlardır. Kişilerde acı hissine neden olabildiği için yaşam kalitesini oldukça düşüren aftlar, sadece yetişkinleri değil bebekleri de etkileyebiliyor. Üstelik bebeklerde beslenme problemlerine neden olarak daha ciddi sorunlara zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle kısa sürede fark edilip tedaviye başlanması gerekiyor.
Aft Yarası Nedir?
Aft yarası; genellikle yanak içi, dil üstü veya iç dudakta oluşan, sarı, beyaz veya gri renkte olabilen, etrafı kızarık bir görünüme sahip ağız içi yaralardır. Daha çok bahsettiğimiz bölgelerde görülse de ağız mukozasının herhangi bir yerinde belirebilirler. Bu yaralar kişinin gülümsemesine dahi engel teşkil edebilecek kadar acılı olabilir. Bu nedenle yaşam kalitesini oldukça düşürürler.
Ağız yarası genellikle 1 – 2 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat süreç sancılı geçtiği için bir doktordan yardım alarak tedavi sürecini kısaltmak mümkündür. Özellikle bebeklerde beslenme problemlerine neden olabildiği için vakit kaybetmeden doktor muayenesine gitmek önemlidir.
Bebeklerde Ağız Yarası Neden Olur?
Toplumun önemli bir kısmını etkileyen ağız yarası çeşitli nedenlerle oluşabilmektedir. Yetişkinlerde bunun en önemli sebebi vitamin/mineral eksikliğiyken; sigara kullanımının, stresli bir yaşamın, çeşitli alerjilerin ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının, aft yaraları için zemin hazırladığı bilinmektedir. Bebeklerde ise;
Hastalıklar:
Özellikle kış aylarında çok sık karşılaştığımız grip ve nezle gibi hastalıklar, bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden oluyor. Bebeklerin bağışıklık sistemi ise henüz gelişme aşamasında olduğundan, hastalık dönemlerinde ağız yarası oluşması iyice kolaylaşıyor.
Beslenme Eksikliği:
Aft yaralarının temel nedeni, zayıflamış bağışıklık sistemidir. Bu da aslında beslenmenin yetersiz olduğunun bir göstergesidir. Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse, her öğününü dengeli bir şekilde hazırlamaya, vitamin ve minerallerden zengin besinler sunmaya dikkat etmelisiniz.
Diş Macunundaki Maddeler:
Neredeyse kullandığımız bütün kozmetik ürünlerde bulunan Sodyum Lauryl Sülfat, aşırı duyarlı kişilerde ağız yaralarına neden olabiliyor. Bebek diş macunlarında ise bu madde çok az miktarda bulunuyor. Eğer bebeğinizin dişini fırçalamaya başladıysanız,
Bebeklerde Aft Yarası Belirtileri
Ağız yaraları birkaç gün içinde ortaya çıkan, hızla gelişen ve 3 haftaya kadar sürebilen acılı lezyonlardır. Ağız mukozasının herhangi bir yerinde oluşabildiğinden, eğer sizin göremeyeceğiniz yerlerde gelişirse, bebeğinizde/çocuğunuzda aft yarası olduğunu fark etmeniz biraz zaman alabilir. Peki, bebeklerde aft yarası başka hangi belirtilerle kendini belli ediyor?
Emme güçlüğü, beslenmek istememe, yemek yemekten kaçınma,
Salya artışı ve hafif ateş,
Genel huzursuzluk varsa, ağız yarası oluşmuş olabilir.
Bebeklerde Ağız Yarası Nasıl Geçer?
Bebeğinizin ağzında aft yarası oluştuğunu fark eder etmez doktor muayenesine gitmeniz önemlidir. Çünkü doktorunuzun önereceği antiseptik pomadlar veya antibakteriyel jeller ile yaranın iyileşme süreci hızlanacaktır. Böyle bebeğiniz beslenme problemleriyle karşılaşmadan durum kontrol altına alınacaktır.
Bu muayenede doktorunuz gerekli görürse bazı tahliller yapmak isteyebilir. Çünkü yukarıda belirttiğimiz gibi, aft yaralarının en önemli sebeplerinden biri vitamin ve mineral eksikliğidir. Test sonuçlarına göre hekiminiz takviye yazabilir veya beslenme ile ilgili önerilerde bulunabilir.
BEBEKLERDE AĞIZ YARALARI NASIL GEÇER?
Bebeklerde genellikle pamukçuk olarak görülen ağız içi yaraları, fark edildiği zaman doktora başvurulması gerekir. Doktorun tavsiye edeceği ilaç/ilaçlar yaraların iyileşme sürecini kısaltarak tamamen iyileşmesini ve bebeğin rahat etmesini sağlayacaktır. Ayrıca bebeğinizin bu sıkıntılı durumları yaşamasını engellemek için bazı yöntemler deneyebilirsiniz. İşte ağız yaralarını doğal yöntemlerle iyileştirmek için yapabileceklerinizden bazıları…
BAL VE ZERDEÇAL
Antiseptik ve antibakteriyel özellikler taşıyan zerdeçalı bal ile karıştırarak ağızda yaralı bölgeye sürebilirsiniz. Bu yöntem acıyı hafifletecek ve yaranın iyileşmesini sağlayacaktır. 1 yaşından küçük bebekler için bal tüketimi önerilmez.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.