Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bayramda Çocukları Unutmayın

Diş hekimi Bilal Alkan : "Bayram dolayısıyla tüketimi artacak olan şekerler özellikle çocuklar için risk taşıyor. Nasılsa çocuklara dağıtacağız, ucuz şeker alalım demeyin."
Bayramda Çocukları Unutmayın
05 Temmuz 2016 22:29:00
Diş hekimi Bilal Alkan : "Bayram dolayısıyla tüketimi artacak olan şekerler özellikle çocuklar için risk taşıyor. Nasılsa çocuklara dağıtacağız, ucuz şeker alalım demeyin."

Yarın bayram sabahıyla beraber sadece evinize gelen misafirler değil elbette kapınızı şeker toplamak için çalan minik eller de olacak. Bu konuda daha hassas davranılması gerekiyor. Son yıllarda şeker fiyatlarında gerçekleşen artışın merdiven altı üretimi tetiklediğini söyleyen uzmanlar merdiven altı olarak tabir edilen ve hijyen koşullarından yoksun ortamda üretilen şekerden uzak durulmasını söylüyor. Esnan Diş Hastanesi müdürlerinden diş hekimi Bilal Alkan da merdiven altı üretilen şekerlerin diş sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi

Bayramda şekeri en çok tüketen çocukların bu konuda ailelerce iyi gözlenmesini belirten diş hekimi Bilal Alkan " Maliyeti düşürmek için bir kısım bilinçsiz üreticiler mısır şurubu, früktoz ve sükroz içeriği yüksek üretim yapıyorlar. Özellikle sükroz (sakkaroz) ağız içerisinde bakteriler tarafından çok hızlı tüketiliyor ve çürük oluşum riskini artırıyor." dedi.

Şeker tüketimi sonrası ağız bakımına da değinen Alkan: "Bayramda özellikle çocuklara şeker tüketmeyin diyemeyeceğimizi biliyoruz. Ancak küçük farkındalıklarla en azından çürük oluşumunun önüne geçmeye çalışabiliriz. Örneğin şeker tüketiminden hemen sonra diş fırçalanmamalı en az 30 ya da 40 dakika sonra fırçalama yapılmalıdır. Her durumda diş fırçalamayacağımıza göre şeker tüketiminden sonra şekersiz bir sakızın çiğnenmesi de diş üzerine yapışan şekerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırmaktadır." dedi.

SÜT DİŞLERİ ÖNEMLİ

Çocuklarımızın bayramda şeker tüketmelerine engel olamayacağız ama en azından kontrollü olarak tüketmelerini sağlayabiliriz. Örneğin çok sık aralıklarla şeker tüketmek isteyen çocuklarımızın ağızlarını sık sık suyla çalkalamalarını ya da daha sık su içmelerini sağlayabiliriz diyen Bilal Alkan nasılsa süt dişleri bunlar değişecek diye düşünülmemelidir diye uyardı. Daimi dişlerin ve süt dişlerinin aynı zamanda ağızda olduğu 6-13 yaş grubu çocuklarımızın özellikle çikolata, cips ve kraker tüketimlerini azaltmaya çalışmalıyız. Dikkat edilecek küçük detaylarla çürük oluşma riskinin de azaltılabileceğine dikkat çeken Alkan: " Çocuklarda çürük riskini azaltmak için ağız içi asit oluşumunu tüketim sırasında da baskılayabiliriz. Örneğin meyve tüketirken yanına bir bardak süt ilave edilebilir. Ya da krakeri peynir ile tüketmek de buna benzer bir önlemdir." dedi.

BİRAZ AĞRIDI AMA GEÇTİ DEMEYİN

Çocukların ağrıya karşı verdikleri tepkilerin de önemli olduğunu ve dikkate alınması gerektiğini belirten Alkan anne babaları da uyardı. Çocuklarımız şeker ve tatlı tüketiminden sonra dişlerinin ağrıdığını ya da sızladığını söylüyorsa mutlaka önemseyin. Nasılsa süt dişi çıkınca yerine asıl dişi gelecek diye bu durumu önemsemeyen ailelerimiz var. Bayram döneminde mutlaka hizmet veren kurum ve kuruluşlar olduğunu ve bayramda tedavi mi yaptırılır bakışının da değişmesi gerektiğini dile getirdi. Süt dişleri daimi dişlerin ağızda bir anlamda rehberidirler. Bu açıdan bakınca özellikle ağrıyan süt dişlerinin geçiştirilmemesini tavsiye etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin