Bayram öncesi 81 ilde eş zamanlı 'fahiş fiyat' denetimi
İstanbul'da bulunan Mısır Çarşısı'ndaki denetimlere katılan İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, bugün kent genelinde 18 ilçede 130 personel ile bayram öncesi denetimler gerçekleştirildiğini belirtti.
Menteşe, denetimlerin amacını şu sözlerle açıkladı: "Fiyatları kontrol edeceğiz hem de etiketlere bakacağız. Fahiş fiyat denetiminde öncelikli olarak ürünlerin mevcut satış fiyatlarını tespit ediyoruz. Alış fiyatlarını tespit ediyoruz. Makul olmayan bir durum tespit ettiğimizde firmaya bu ürünün alım faturalarını bize gönderin diye talepte bulunuyoruz. Bunlar geldiğinde yine bir anormallik hissedersek bakanlığımız bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gönderiyoruz."
Fiyat etiketlerini incelediklerini ve etiketin varlığını ve özelliklerini kontrol ettiklerini belirten Menteşe, indirimli ürünlerde etiketlerin üzerinde indirim öncesindeki fiyatın da yazılı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca ürün etiketlerinde fiyat değişim tarihlerini kontrol ettiklerini ve herhangi bir aykırılık tespit edilmesi halinde mevzuat gereği idari yaptırımlar uygulandığını belirtti.
Denetimlerin amacının bayramın huzur içinde geçmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Menteşe, Ticaret İl Müdürlüklerinin, bakanlık ve valilik talimatları doğrultusunda 365 gün boyunca denetimlerini aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.
Ankara'da marketler denetlendi
Ankara'da da benzer denetimler gerçekleştirildi. Ankara Ticaret Müdür Vekili Elif Tan ve beraberindeki ekip, Çankaya ilçesindeki marketleri denetledi. Denetimlerde, Ramazan Bayramı dolayısıyla talebin yoğun olduğu ürünlerin yanı sıra temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin etiketleri incelendi. Ürünlerde fiyat artışı, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklar ve eski fiyat bilgilerinin varlığı gibi unsurlar kontrol edildi.
İdari para cezası kesildi
Denetimlerde tespit edilen fiyat etiketi aykırılıklarına idari para cezası uygulanırken, haksız fiyat artışı yapıldığı düşünülen ürünlere ilişkin tutanaklar tutularak Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gönderildi. Bu kurul, gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yaparak işletmelere yaptırım uyguluyor. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, cezai işlemler için 52 bin 492 liradan 524 bin 960 liraya kadar ceza verebiliyor. Stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere ise 353 bin 302 liradan başlayarak 7 milyon 65 bin 97 liraya kadar ceza kesilebiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.