Dolar (USD)
35.00
Euro (EUR)
36.55
Gram Altın
2944.95
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bayburt'ta cirit şöleni gerçekleşti

Bayburt'ta düzenlenen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni kapsamında cirit gösterisi gerçekleştirildi.
Bayburt'ta cirit şöleni gerçekleşti
21 Temmuz 2023 14:38:53
Bayburt'ta düzenlenen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni kapsamında cirit gösterisi gerçekleştirildi.

Bayburt Belediyesince cirit sahasında düzenlenen gösterilere çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi.

Cirit Türkiye'de varlığını hissettirdi

Altı kişiden oluşan ve iki takım halinde mücadele edilen gösterilerde, at üzerindeki sporcular ciritlerini rakibe karşı isabetli şekilde atmaya çalışarak, atlarına hakimiyetini sergiledi.

Türklerin yüzyıllardır oynadıkları ciridi icra edenler, gösteriler sırasında yaptıkları zor hareketler ve cirit atabilmek için verdikleri uğraş ile izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

aa-20230721-31732660-31732655-bayburttaatasporuciritgosterisiyapildi-1_5c2e7ee35e32a7bf52a1d19953ed9560.jpg

Müsabakanın ardından konuşan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, cirit sporunun Türkiye'de her geçen gün varlığını hissettiren bir konuma geldiğini söyledi.

Kentteki atlı spor kulüplerinin de buna katkı sağladığının altını çizen Pekmezci, "Biz de elimizden geldiği kadar kulüplerimizin yaşaması için destek vermeye gayret ediyoruz. Orta Asya'dan Anadolu'ya at üzerinde göç eden ecdadımız buralara geldi. Şimdi de onların torunları at üzerinde kendilerine yakışır biçimde icra ettikleri bir cirit oyunuyla hünerlerini ortaya koyuyorlar. Ben bir kez daha atlı spor kulüplerimizin yönetici ve temsilcilerini yürekten kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni, düzenlenecek etkinliklerle 23 Temmuz'da sona erecek.

Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zübeyir Bekiroğlu Türkiye'de ata sporlarını yaygınlaştırmak için çaba gösterdiklerini, bunun için projeler geliştirdiklerini söyledi. Eski Türk devletlerinden ve özellikle Osmanlı'dan beri gelen ata sporlarımız nelerdir? Geleneksel Türk sporları ve ata sporlarımız hakkında kısaca bilgiler.

Yağlı güreş

Olimpiyatlarda ve yarışmalarda dövüş sanatları arasında değerlendirilen yağlı güreş, tarihteki en eski sporlardan biridir. Farklı stilleri ve türleri olan güreşte rakibe vurulmaz.

Güreşçiye pehlivan, güreşilen alana er meydanı denir. Her yılın Haziran ayında Edirne’nin Sarayiçi liçesinde yapılan tarihi Kırkpınar Güreşleri, Süleyman Paşa komutasında, bir gece Çanakkale Boğazı'nı geçerek, Gelibolu’ya çıkan ve Rumeli fetihlerine katılan kırk müslüman Türk'ü anmak için yapılmaktadır.

Cirit atma

At üzerinde oynanan cirit, sporcunun süngü ve ciridini rakibine isabetli bir şekilde atmasını sağlamak amacıyla yapılır. Savaşta hem düşmana zarar vermeyi hem de at üstünde dengede durmayı amaçlayan kişilerce antrenman niteliğindedir. Kars, Ardahan, Uşak ve Erzurum'da yaygın olarak oynanır.

Matrak

Askeri bir spor olan matrak, 16. yüzyılda ilk defa Matrakçı Nasuh tarafından kurallarıyla bir spor haline getirilmiştir. Vaka-i Hayriye ile beraber yasaklanan bu oyun, unutulmaya yüz tutmuş; 2010 yılında Efkan Çalış tarafından Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'na bağlanarak tekrar yaşatılması sağlanmıştır.

01202221aralik112022121125637625283694131_01752a72c4744981afd1342206fa4d2d.jpg

Yeni kurallara göre düzenlenen matrak oyununda amaç, rakibin kafasına matrakla dokunmaktır. Rakibe kalkanla vurmak, oyun aleti veya koruyucu malzemesi yere düşen rakibe vurmak yasaktır. Karşılaşma sırasında kullanılan eşyalar yumuşak malzemeden yapılan matrak sopası, yastık kalkan, miğfer ve sporcuların giysisi aba olmak üzere toplamda dört parçadır.

Türk okçuluğu

Türklerde okçuluğun ve özellikle atlı okçuluğun önemi tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Yaklaşık MÖ 5000'den itibaren Altay ve Tanrı Dağları ve çevresinde ortaya çıkan, daha sonra da İç Asya’ya tamamen egemen olan "Atlı Bozkır Kültüründe" atlara ve okçuluğa büyük önem verilmektedir.

Maden çağının açılması ve atın eğitilmesi sonrası Türklerin Orta Asya’dan göçleriyle ok ve yayın kullanımındaki becerilerini dört bir yana yaymışlardır.

Şu an ise yalnızca bir spor olarak devam etmektedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin