Dolar (USD)
34.48
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
2959.72
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Batı’nın Suriye yalanı çürütüldü

Türkiye’nin Suriye’deki teröristleri temizlemesini hazmedemeyen Avrupa’nın ‘Türkler Kürtlerle savaşıyor’ yalanı çürütüldü. Neçirvan Barzani’nin ardından ABD Başkanı Trump da ortaya atılan iddiayı yalanladı.
Batı’nın Suriye yalanı çürütüldü
15 Kasım 2019 00:02:00
Türkiye’nin Suriye’deki teröristleri temizlemesini hazmedemeyen Avrupa’nın ‘Türkler Kürtlerle savaşıyor’ yalanı çürütüldü. Neçirvan Barzani’nin ardından ABD Başkanı Trump da ortaya atılan iddiayı yalanladı.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Barış Pınarı Harekâtı ile Türkiye’nin aynı anda iki süper güç ile anlaşma yapabilen ender devletlerden biri konumuna geldiğini söyleyen KAFKASSAM Başkanı Doç. Dr. Hasan Oktay, Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeleri Milat’a değerlerdi. Oktay, ABD’nin Çin’in yükselişinden duyduğu rahatsızlık ile tüm dünyadaki sorunlarını bir bir çözmeye çalıştığına değinerek İran Sorunu ve Pakistan-Hindistan geriliminin Çin tarafından nefes almak için fırsat olarak görüldüğünü kaydetti. Oktay, Türkiye’nin bu iki meselenin çözümünde kilit ülke konumunda bulunduğuna vurgu yaptı.

Kürtlerle savaşılmadığı ispat edildi

Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki operasyonun Kürtlere karşı değil terör gruplarına karşı olduğu açıkladığını söylemesinin ardından benzer bir açıklamanın da Trump tarafından yapıldığını kaydetti. Oktay, “Bu açıklama Türkiye’nin yapmış olduğu operasyonun uluslararası hukuk anlamında meşruiyetinin olduğunun en büyük ifadesidir. Bütün dünyanın ağızbirliği etmişçesine Türkiye’nin Kürtlere karşı bir operasyon yaptığı yalanın yanlış olduğunu yalanlandı” ifadesini kullandı.

İran’a komplo kurulabilir

Suriye’de İran’ın bölgedeki askeri unsurlarının ön plana çıkartılabileceğine değinen Oktay, bölgede yeni çatışmaların ortaya çıkmasın durumunda Rusya ve ABD’nin kendi terör grupları PYD-PKK-YPG’nin bu işe girişmediğini belirterek İran’a yönelik suçlamalarda bulunabileceğini kaydetti. Oktay, “Türkiye soğukkanlılıkla komşusu İran ile herhangi bir çatışmaya girmeden yetkililerle bu bölgedeki terör grupları konusunda bir görüşme yapması olası görülüyor. İran bu grupları sahiplenmeyebilir. Ama İran askerlerinin gayri resmi olarak Suriye’de olduğu hem Esed’in yanında hem de Fırat’ın doğusunda bazı gruplar içerisinde İranlı yetkililerin bulunduğu uluslararası haber ajanslarına da yansıdı. Türkiye kısa zamanda beklentilerini karşıladığı için ‘Acaba biz istediğimizi alamadık mı’ gibi bir söylem geliştirilmeye çalışılıyor.” bilgisini verdi.

Irak’taki gelişmeler İran’ı etkiler

Son dönemde Irak’ta ortaya çıkan halk gösterilerinin İran’ın ülke üzerindeki etkisinden kaynaklandığını belirten Oktay, “Irak kendi iç hesaplaşmasını çözerse İran, rejimini değiştirmek zorunda kalacak. Türkiye’nin siyasi tecrübesini İran’ın çok iyi görmesi gerekiyor. Şu anda dünya İran’daki ikili yönetimi kabul etmiyor. İran’da her ne kadar Hasan Ruhani yönetimde olsa da ülkenin gücünün ancak 20’sini kullanabiliyor. Yüzde 80’ini Ali Hamaney yönetimindeki dini otoritenin kontrolünde bulunuyor. İran’ın dönüşümünde ABD’nin dikkatini Çin’den ne kadar bu coğrafyaya kaydıracağı önemli bir unsur olarak görülüyor. Çünkü ABD şu an tüm politikasını Çin’in daha fazla güçlenerek yayılmacılığını engelleme şeklinde kurguladı” dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin