Dolar (USD)
34.13
Euro (EUR)
38.25
Gram Altın
2917.94
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Batı müdahalesi mi acem oyunu mu?

İran'da 30'dan fazla kişinin öldüğü gösteriler hız kesmeden sürüyor. Kadınların önde olduğu nümayişlere ABD ve İsrail'in destek verdiği söyleniyor. Hatta ABD yönetimi, bugüne kadar koruduğu azılı katil Kasım Süleymani'nin İsrail tarafından öldürülmesine yeşil ışık yaktı. Rusya ve Türkiye tepki gösterirken gelişmelerin İran yönetimi ile ABD arasında kirli bir amaca yönelik oyun olduğu da ileri sürülüyor.
Batı müdahalesi mi acem oyunu mu?
03 Ocak 2018 10:09:00
İran'da 30'dan fazla kişinin öldüğü gösteriler hız kesmeden sürüyor. Kadınların önde olduğu nümayişlere ABD ve İsrail'in destek verdiği söyleniyor. Hatta ABD yönetimi, bugüne kadar koruduğu azılı katil Kasım Süleymani'nin İsrail tarafından öldürülmesine yeşil ışık yaktı. Rusya ve Türkiye tepki gösterirken gelişmelerin İran yönetimi ile ABD arasında kirli bir amaca yönelik oyun olduğu da ileri sürülüyor.

KADINLAR ÖN SAFA SÜRÜLDÜ

Perşembe günü başlayan ve 500'e yakın kişinin gözaltına alındığı sözde pahalılık sebepli gösterilerde kadınların en ön safa sürüldüğü görüldü. Ülkede İnternet kesildi. Amerikan ve İsrail yönetimleri, açıktan ve defaten "Ruhani'ye ölüm" çığlığını desteklediklerini açıkladı.

İRAN MEDYASI RUHANİ'Yİ HEDEF ALDI

ABD'den, Arupa'ya, İsrail'den Arap dünyasına pek çok medya gelişmeleri keyifle sunuyor. Fransa'da yayın yapan Liberation gazetesi tam sayfa "Pers çığlığı" ile çıktı. Bazı İran gazetelerinin bile hükümeti hedef alması akılları karıştırdı. İran'ın milli şefi Ali Hamaney, Şii gazetelere konuştu.

İRAN YÖNETİMİ İSRAİL'İ TEĞET GEÇTİ

İran'ın "ebedi şefi" Humeyni'nin İsmet İnönü'sü Ali Hamaney suskunluğunu bozdu. Karışıklıktan isim vermeden ABD ve Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu. Göstericilere silah, para ve istihbarat ile destek sunulduğunu söyledi. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ise ABD, Suudi Arabistan ve İngiltere'yi suçladı. İsrail'i ise teğet geçti.

'İSLAM CUMHURİYETİ İSTEMİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Ruhani'ye ölüm çağrısından sonra göstericiler 'İslam Cumhuriyeti istemiyoruz' sloganı atmaya başladı. Lideri olmadığı iddia edilen gösterilerin, ABD ve İran rejiminin ortak yapımı olduğu da ileri sürülüyor. ABD'nin; Irak, Suriye, Afganistan ve Azerbaycan'daki ortağı İran rejiminin yıkılmasını istemediği kaydedilirken, İran rejiminin yokluğunun Sünni dünyayı güçlendirip İsrail'i zayıflatacağı belirtiliyor.

Küresel güçler devrede

İran'da birkaç gündür süren protestolarda en çok dikkat çeken detaylar kadınların eylemlerin en önünde olması. İran'da başlayan sokak olaylarına ilişkin açıklama yapan Amerika ve İsrail, gösterilerin hak olduğunu ve eylemcilere destek verilmesi gerektiğini ifade etti. Amerika ve İsrail'den gelen bu destek açıklamalarından sonra sokaklarda çıkan eylemlerin şiddeti daha da yükseldi.

Avrupa medyası olayları köpürtüyor

İran'da sokakları savaş alanına çevirmeyi hedefleyen göstericilere, İsrail ve Amerika'dan sonra bir destek de Fransa'dan geldi. Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin önde gelen basın kuruluşları sık sık eylemcileri manşetlerine taşıdı.

Fransa'da yayın yapan Liberation gazetesi, İran'da yaşanan protesto gösterilerini manşetten gördü. Gazdan etkilenerek yüzünü kapatan, bir elini de havaya kaldıran İranlı kadının fotoğrafını manşetinde kullanan Liberation, "Pers çığlığı" ifadelerini kullandı. Haberin detaylarında ise, "İran Cumhuriyet Devleti üzerinde isyan rüzgarları esiyor" denildi.

Katil Netanyahu da açıklama yaptı

Yolsuzluklar yüzünden sürekli evine baskın düzenlenen ve sorguya alınan Netanyahu ise resmi Twitter hesabından yayınladığı videoda, "İran rejimi, İranlılar ve İsrailliler arasında nefret uyandırmaya çalışıyor. Başaramayacaklar. Bu rejim nihayet düştüğünde -ve bir gün olacak- İranlılar ve İsrailliler bir kez daha harika arkadaşlar olacak. İran halkının özgürlük arayışında başarılar dilerim" dedi.

Hamaney: Eylemcilere para ve silah yardımı yapılıyor

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran'da bir süredir devam eden ve çok sayıda kişinin öldüğü eylemlerin ardından ilk kez konuştu. Hameney, İran'ın yabancı düşmanlarının ülkede karışıklık çıkardığını ve bunun silah, para ve istihbarat ile desteklendiğini söyledi.

İran, 3 ülkeyi sorumlu tuttu

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani İran'daki protestolarla ilgili yapılan sosyal medya paylaşımlarının ABD, Suudi Arabistan ve İngiltere tarafından yönetildiğini öne sürdü. Lübnan medyasına konuşan Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır" dedi.

Eylemciler silahlandı

Polis ekiplerine karşı silah kullanmaktan bile çekilmeyen eylemciler, dillerine de İslam'ı doladı. "İslam Cumhuriyeti istemiyoruz" diye sloganlar atarak yürüyen İranlı göstericiler, çıkan olaylarda, 1 polisin de ölümüne sebep oldu. İran'daki protestoların en önünde kadınların olması dikkat çekiyor. Kadınlar başörtülerini atıp 'İslam'ı istemiyoruz' diyerek kitleleri kışkırtıyorlar. Bu tür eylemlerde öne çıkarılan figürlerin çoğuna baktığımızda tek bir elden çıktığını görüyoruz.

Bilanço artıyor

Perşembe günü meydana gelen ayaklanmaların 6. gününe girilirken, ülke daha büyük bir kaosa doğru sürükleniyor. Ölü sayısı 29'a yükselirken göz altıların sayısı 400'ü aştı. Necafabat kentinde yaşanan olaylarda da bir polisin öldürüldüğü yerel televizyonlar tarafından duyuruldu. Bu bir polisin yaşamını yitirdiğine dair ilk resmi açıklama olurken, ülke genelinde 400'den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Sokaklar savaş alanına döndü

Meşhed merkezli eylemler 6 gün içerisinde ülkenin bir çok alanına yayılım gösterdi. Aralarında başkent Tahran'ın da bulunduğu çok sayıda bölgede yaşanan eylemler İsfahan, Kirmanşah, Avhaz ve Necafabat gibi büyük kentlerde de gerçekleştirildi. Özellikle Ahvaz'da yaşanan eylemlerde Hamaney'e ölüm sloganları atılırken, posterleri ateşe verildi.

Devrik şahın ailesi ABD'den destekledi

İran'da yaşanan olaylarla ilgili devrik Şah Rıza Pehlevi'nin ailesinin Beyaz Saray önünde yaptıkları konuşmayla protestolara destek verdiği öne sürüldü. Pehlevi'nin ailesinin sosyal medyayı kullanarak da kışkırtmayı alevlendirdiği belirtildi.

Ruhani Suud'ları suçladı

Ruhani, devam eden hükümet karşıtı protesto gösterilerinde Suudi Arabistan'ın da etkisinin olduğunu belirtti. Ruhani, "İran İslam Cumhuriyeti'nin düşmanları, İran ulusunun şerefine, başarısına ve gelişimine kızıyor. Bölgesel sorunlarının içine İran'ı çekmeye çalışıyorlar ama İran İslam Cumhuriyeti'nin halkı ve yetkilileri onlara gereken cevabı verecek" dedi. Hasan Ruhani, ülkede günlerdir protesto gösterilerine neden olan ekonomik krizi çözme sözü verdi.

Gösterilere Azeri Türkler de katıldı

İran'da hükümet karşıtı gösterilere, Azeri Türkler de katıldı. Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde bulunan Maragheh kasabasında bir grup Azeri Türkü, Türkçe sloganlar ve bozkurt işaretleriyle hükümeti protesto etti. O anlar sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Kaynak: Yeni Söz