Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2435.66
BIST 100
9767.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Batan feribotun kaptanı konuştu

Güney Kore'de geçtiğimiz Çarşamba günü batan feribotun kaptanı Lee Joon-seok, 2010 yılında çekilen bir belgeselde feribotların diğer ulaşım araçlarından daha güvenli olduğunu söylemişti.
Batan feribotun kaptanı konuştu
21 Nisan 2014 13:12:00
Güney Kore'de geçtiğimiz Çarşamba günü batan feribotun kaptanı Lee Joon-seok, 2010 yılında çekilen bir belgeselde feribotların diğer ulaşım araçlarından daha güvenli olduğunu söylemişti.

Güney Kore kanalı tarafından 4 yıl önce çekilen seyahat belgeselinde konuşan kaptan Lee'nin, feribot seyahati hakkında açıklamalar yaptığı ve bilgi verdiği görüldü. Görüntülerde yolcuların mürettebatın talimatlarını takip etmeleri durumunda ne kadar güvenli bir yolculuk yapacaklarına vurgu yapan Lee, belgeselde Ohamana adlı feribotun kaptanı olarak tanıtıldı. Kaptan Lee'nin özellikle kameralara dönerek, "Sadece mürettebatımız tarafından verilen talimatları izleyin. Ben feribotların diğer ulaşım araçlarına oranla daha güvenli olduğunu düşünüyorum" demesi dikkat çekti.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda kaza öncesi dümende tecrübesiz bir 3. kaptanın bulunduğu ve bu kaptanın daha önce hiç dümene geçmediği açıklanmıştı. Yayınlanan telsiz kayıtlarında da güverteden yapılan anonsta yolculara yerlerinden ayrılmamaları ve oturmalarının söylendiği anlaşılmıştı. Ayrıca kaza sırasında dümende olan 3. kaptanın kara ile gerçekleştirdiği konuşmada, "Kaptan yolcuların tahliye edilip edilmeyeceği konusunda karar vermeli. Eğer tüm yolcuları kurtarabilecekseniz hemen şimdi yolcuları tahliye edeceğiz" dediği açıklanmıştı. Feribotun batmaya başlaması sonrasındaysa feribottan ilk kaçanlar arasında yer alan kaptan ve mürettebatı, olay sonrası hemen tutuklanmıştı. Çıkarıldığı mahkeme sonrası açıklama yapan kaptan Lee, kurbanların ailelerinden özür dilemek için başını öne eğerek tüm Güney Kore halkından özür dilemişti.

Öte yandan, Güney Kore'deki Jindo Adası yakınlarında batan feribot enkazında arama çalışmaları sürerken son yapılan açıklamada 65 kişinin öldüğü, 240 kişinin halen kayıp olduğu belirtildi. 476 yolcu taşıyan feribottaki yolcuların birçoğu okul gezisi için bir araya gelen öğrencilerden oluşuyordu.