Dolar (USD)
34.58
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
2986.02
BIST 100
9697.29
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başörtüsü her yerde özgür olsun

Geçmişte başörtüsü taktıkları için mağduriyet yaşayan kadınlar, kamuda başörtüsü serbestliğinin Genelkurmay, Emniyet mensuplarıyla hakim ve savcıları da kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor.
Başörtüsü her yerde özgür olsun
02 Ekim 2013 00:00:00
Geçmişte başörtüsü taktıkları için mağduriyet yaşayan kadınlar, kamuda başörtüsü serbestliğinin Genelkurmay, Emniyet mensuplarıyla hakim ve savcıları da kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor.

Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı İslam, Demokratikleşme Paketi'nde kamudaki başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi, "Başörtüsü konusundaki açılım önemli bir adım. Ancak hakim ve savcılık alanlarının açılımın dışında tutulması, başörtülü kadınları ikinci sınıflaştırıcı bir tutum. Bu, fayda değil zarar getirir. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir" şeklinde değerlendirdi.

Uluslararası Hukukçular Birliği Türkiye Temsilcisi Avukat Fatma Benli, demokratikleşme paketini Türkiye açısından otuz senelik ayıbı kaldıran bir gelişme olarak değerlendirdi. Memuriyete alınmada hizmetin niteliklerinden başka ayrım yapılamayacağını öngören anayasa maddesinin artık yerine getirileceğini dile getirdi.

Bem-Bir-Sen Genel Başkan Danışmanı Sultan Kara ise 16 yıl önce 28 Şubat sürecinde mağdur edildiğini belirterek, "Bugün tarihi bir gündür. Gönül isterdi ki bu tamamını kapsasın. Çünkü TSK ve yargıda çalışanları kapsamıyor. Böyle bir ayrıma tabi tutulmasaydı daha iyi olurdu. Bugün yasağın kalkması kamuda çalışıp başını inancı gereği örtenler için kazanım olmuştur" diye konuştu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden emekli öğretim görevlisi Berrin Sönmez, hakim ve savcılara yasak getirilmesinin kendisini üzdüğünü belirterek, "Bir dönem kadın hakim olmaz zihniyeti hakimdi, bununla mücadele edildi. Şimdi de 'başörtülü kadından hakim olmaz'a döndü. Bu korkunç bir durum. Başörtülü kadınlar, 90 yıl daha hakim ve savcı olmak için mücadele etmek zorunda kalmaz umarım" ifadesini kullandı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak da "Resmi kıyafet giyenler hariç deniliyor. Onların inanç özgürlüğü hakkı yok mu? Bir hakimin, askerin inanç özgürlüğünden faydalanma hakkı yok mu? Bu paketin sevindirici hiç bir yanı yok. Çok yanlış olmuş, böyle bir yasak kaldırma olamaz. İnanç özgürlüğü herkese eşit dağılmalı" diye konuştu.

Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatma Bostan, başörtü yasağının kalkmasında geç kalındığını ancak çok yerinde bir karar olduğunu söyledi. Bir an önce uygulamada görmek istiyoruz

İlke İlim Kültür Dayanışma Derneği (İLKDER) Başkanı Özden Sönmez ise anayasada başörtü yasağının olmadığını belirterek, üniversitelerde, kamuda, özelde kişisel nedenlerden kaynaklandığını vurguladı. Sönmez, "Yasağın kaldırıldığını bir an önce uygulamada da görmek istiyoruz" dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin