Endonezya klikleşmeyle karşı karşıya
Asia Times’ın haberine göre, Endonezya kamuoyunun öfkesi ve Devlet Başkanı Joko Widodo'nun doğrudan müdahalesi sonrasında, yaverinin öldürülmesini emretmek ve olayın üstünü örtmekle suçlanan üst düzey polis şefinin gözaltına alınması ülkede büyük yankı uyandırdı.
Söz konusu vaka ülkedeki en önemli kurumlarda klikleşmenin varlığını ortaya koyarken, Siyasi Koordinasyon Bakanı Mohammad Mahfud MD’nin 440 bin kişilik polis gücünü “karargah içinde karargah” olarak tanımlaması ve hükümetin kritik görevlerinde bulunan bazı emekli polislerin emniyet teşkilatı içindeki nüfuz alanı, tartışmaları daha da alevlendirdi.
İçişleri komutanı Başmüfettiş General Ferdy Sambo, 9 Ağustos'ta, Tuğgeneral Nofriasyah Yoshua Hutabarat'ın evindeki silahlı çatışmada öldüğünü bildirmişti.
Kurbanın ailesi tarafından tetiklenen kamuoyu öfkesi, Widodo’nun soruşturma çağrısıyla birleşince olayın iç yüzüne dair detaylar ortaya çıkmaya başladı.
Sambo ve Tuğgeneral Nofriasyah Yoshua Hutabarat'a silahlı saldırıyı gerçekleştirdiğini kabul ettiği bildirilen bir devriye polis, taammüden adam öldürmekle suçlanırken, ölüm ya da müebbet hapis cezası almaları muhtemel görünüyor.
Bakan Mohammad Mahfud, devriye polisin tanık olmayı kabul ederek, davaya dair tüm detayları paylaştığını ve şahsın tanık koruma programına alınacağını bildirdi.
Kıdemli çavuş rütbesindeki iki polisin daha söz konusu suça doğrudan karıştığı ifade ediliyor.
Sambo'nun kurbanın bedenindeki beş kurşundan herhangi birini ateşleyip ateşlemediği belli olmasa da telefon kayıtları ve adli tıp çalışmaları da dahil olmak üzere tüm kanıtlar, kendisinin olay mahallinde olduğunu gösteriyor.
Sambo'nun yakın arkadaşı olduğu iddia edilen Güney Cakarta Bölgesi Polis Şefi de dahil olmak üzere, 30'dan fazla farklı rütbedeki polis memurunun olayın örtbas edilmesine karıştıklarından şüpheleniliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.