Başkanlık sistemi ile yaşananlar tarihte kalacak
Ezgi ÇelikANKARA
Başkanlık Sistemi Ak Parti'nin seçim bildirgesine girdi. Yeni anayasa kapsamında AK Parti, Türkiye'ye Başkanlık Sistemini önerecek. Yaklaşan genel seçimler öncesinde gündemde sıcaklığını koruyan Başkanlık Sistemi tartışmasını AK Parti Ankara Milletvekili ve MKYK Üyesi Dr. Bülent Gedikli Milat'a değerlendirdi.
"Türkiye'ye tekrar 89-99 -2001 krizleri yaşatamayacaklar"
AK Parti Ankara Milletvekili ve MKYK Üyesi Dr. Bülent Gedikli, Başkanlık Sistemi tartışmasını etkin yürütmeyi sağlamak ve sosyal refah açısından ele almak gerektiğini dile getirdi. Ekonomi açısından, Başkanlık Sistemi ile beraber Türkiye'ye tekrardan 89-99 -2001 krizleri yaşatamayacaklarını söyleyen Gedikli, Başkanlık sistemi ile yaşananların tarihte kalacağını belirtti. Başkanlık Sisteminin rejim tartışması üzerinden yürütülmesinin doğru olmadığını dile getiren Gedikli, tartışmanın "İngiliz usulü Parlamenter Sistem mi? A.B.D. usulü BaşkanlıkSistemi mi?" diye iki seçenek arasına sıkıştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Gedikli "Türkiye'nin kültürel ve tarihi bir geçmişi var. Demokrasi ile olan ilişkisini masaya yatırarak "yeni" "demokratik, hızlı ve etkin yönetimi mümkün kılan" bir Başkanlık Sistemini oluşturalım diyoruz. Bu Yeni Türkiye vizyonuna da uygun olacaktır. Şunu biliyoruz ki Parlamenter Sistem 21.yy Dünyasında hızlı karar alamayan, kısıtlayıcı, tıkanıklıklara yol açan bir sistem halini aldı" dedi.
Muhalefet kendi içinde çelişiyor
Gedikli, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlık Sistemi'ni tartışmaya açması, darbe anayasasının değişmesi gerektiğini söylemesi, demokratik kurumların iyileştirilmesi gerektiğini dile getirmesi, başlı başına Türkiye'de demokrasiyi iyileştirme hamlesidir. Hatta bir devrimdir" dedi. İçinde bulunduğumuz sistemi daha önce muhalefetin de eleştirdiğini söyleyen Gedikli, "Kemal Kılıçdaroğlu ve külliyen "Erdoğan ne derse karşıyız" diyenlerin anlatıp durduğu bir şey var. Koalisyon hükümetlerinin çok daha reformist olduğunu söylemeye başladılar. Türkiye geçmişte ne çektiyse koalisyonlardan çekmiştir. Koalisyon hükümetlerinin daha reformist olabileceğini Parlamenter ekonomi açısından daha iyi olacağını söylüyorlar. Bu durum garip ve geçmişteki söylemlerine tamamen terstir" dedi.
Kılıçdaroğlu, ithal bakan peşinde
Kemal Kılıçdaroğlu'nun sadece ithal Bakan getirme peşinde olduğunu söyleyen Gedikli, "CHP'nin halka vaadi "Bizi seçin size ithal bakan getireceğiz" oldu. Bu milletimize, milli iradesine ve kendi içlerinde ki ekibe de hakarettir. Bu işi yapabilecek koca parti de kimse yok mu?" dedi.
Başkanlık Sisteminin amacı sosyal refahı artırmak
Başkanlık Sistemi'nin ekonomik performansı ve istikrarı doğrudan artırıcı etkilerinden bahseden Gedikli, "Başkanlık Sistemlerinde sabit seçim periyodlarında sapma yaşanmaz. Bunun getirdiği istikrar vardır. Kamu harcamaları açısından baktığınızda milli gelire oranı Başkanlık Sisteminde daha düşüktür. Bu özel sektörün dinamizm kazandığı anlamına gelir. Türkiye'nin önümüzde ki yıllarda buna çok ihtiyacı olacak.Başkanlık Sisteminde istikrarsızlıkları önleyici bir maliye politikası anlayışı gelişiyor. Çünkü yürütme daha organizedir. Güçler ayrılığı çerçevesinde Başkanlık Sistemi'nde kamu kesimi daha küçük oluyor. Küçük ama etkin bir bürokrasi ortaya çıkıyor. Bütün bunlar Başkanlık Sistemi'nin ekonomik performansını ve istikrarını doğrudan artırıcı bir etki yapıyor. Bu da sosyal refahı artıran bir süreç oluşturur" dedi.
Parlamenter Sistem tıkanıklıklara yol açıyor
Parlamenter sistemin tıkanıklıklara yol açtığını söyleyen Gedikli, "Parlamenter sistem de ekonomik performansı negatif etkileyen gelişmeler olabiliyor. Parlamenter Sistemlere sahip ülkelerde yapısal reformlara rağmen hem merkezi hem de yerel yönetimlerde kamu harcamaları yüksek, vergiler yüksek, bütçe açıkları yüksek, kamu borçları ve piyasa faiz oranları yüksek, enflasyon ve işsizlik oranları yüksek, büyüme oranları ise daha düşük gerçekleşmektedir. Bunun nedeni, Parlamenter Sistem'in yapısal olarak ekonomik performansı negatif etkileyen ve malu00ee disiplini bozan karşıt politikalara yol açmasıdır. Başkanlık Sisteminde bu tıkanıklıklar aşılabiliyor" dedi.
2023 vizyonu için Başkanlık Sistemi
Akademisyen-STK ve halkla yapılacak "Nasıl bir başkanlık istersiniz" tartışmalarının sadece Türkiye demokrasisine ve katılımcı demokrasiye katkı sağlayacağını söyleyen Gedikli, bu tartışmaların yapılmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı. 7 Haziran seçimlerinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gedikli, "Başkanlık Sistemine kavuşursak 2023 vizyonuna giden yolda daha emin adımlarla ilerleyebiliriz. Önümüzde ki seçimde bu anlamda çok önem kazanıyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şeyi milletimiz artık gördü. Milletimiz 7 Haziran seçimleri ile yeni bir dönemin startını vermiş olacak. Milli irade gereğini bu seçimde yapacaktır" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.