Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.96
Gram Altın
2889.36
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başkanlık sistemi ile yaşananlar tarihte kalacak

Başkanlık Sistemi ile Türkiye'nin tekrar 89-99-2001 krizlerini yaşamayacağını belirten AK Parti Ankara Milletvekili ve MKYK Üyesi Dr. Bülent Gedikli, "Demokratik, hızlı ve etkin yönetimi mümkün kılan kendimize özgü bir Başkanlık Sistemi oluşturalım diyoruz. Bu Yeni Türkiye vizyonuna uygun olacaktır" dedi.
Başkanlık sistemi ile yaşananlar tarihte kalacak
28 Mart 2015 01:00:00
Başkanlık Sistemi ile Türkiye'nin tekrar 89-99-2001 krizlerini yaşamayacağını belirten AK Parti Ankara Milletvekili ve MKYK Üyesi Dr. Bülent Gedikli, "Demokratik, hızlı ve etkin yönetimi mümkün kılan kendimize özgü bir Başkanlık Sistemi oluşturalım diyoruz. Bu Yeni Türkiye vizyonuna uygun olacaktır" dedi.

Ezgi ÇelikANKARA

Başkanlık Sistemi Ak Parti'nin seçim bildirgesine girdi. Yeni anayasa kapsamında AK Parti, Türkiye'ye Başkanlık Sistemini önerecek. Yaklaşan genel seçimler öncesinde gündemde sıcaklığını koruyan Başkanlık Sistemi tartışmasını AK Parti Ankara Milletvekili ve MKYK Üyesi Dr. Bülent Gedikli Milat'a değerlendirdi.

"Türkiye'ye tekrar 89-99 -2001 krizleri yaşatamayacaklar"

AK Parti Ankara Milletvekili ve MKYK Üyesi Dr. Bülent Gedikli, Başkanlık Sistemi tartışmasını etkin yürütmeyi sağlamak ve sosyal refah açısından ele almak gerektiğini dile getirdi. Ekonomi açısından, Başkanlık Sistemi ile beraber Türkiye'ye tekrardan 89-99 -2001 krizleri yaşatamayacaklarını söyleyen Gedikli, Başkanlık sistemi ile yaşananların tarihte kalacağını belirtti. Başkanlık Sisteminin rejim tartışması üzerinden yürütülmesinin doğru olmadığını dile getiren Gedikli, tartışmanın "İngiliz usulü Parlamenter Sistem mi? A.B.D. usulü BaşkanlıkSistemi mi?" diye iki seçenek arasına sıkıştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Gedikli "Türkiye'nin kültürel ve tarihi bir geçmişi var. Demokrasi ile olan ilişkisini masaya yatırarak "yeni" "demokratik, hızlı ve etkin yönetimi mümkün kılan" bir Başkanlık Sistemini oluşturalım diyoruz. Bu Yeni Türkiye vizyonuna da uygun olacaktır. Şunu biliyoruz ki Parlamenter Sistem 21.yy Dünyasında hızlı karar alamayan, kısıtlayıcı, tıkanıklıklara yol açan bir sistem halini aldı" dedi.

Muhalefet kendi içinde çelişiyor

Gedikli, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlık Sistemi'ni tartışmaya açması, darbe anayasasının değişmesi gerektiğini söylemesi, demokratik kurumların iyileştirilmesi gerektiğini dile getirmesi, başlı başına Türkiye'de demokrasiyi iyileştirme hamlesidir. Hatta bir devrimdir" dedi. İçinde bulunduğumuz sistemi daha önce muhalefetin de eleştirdiğini söyleyen Gedikli, "Kemal Kılıçdaroğlu ve külliyen "Erdoğan ne derse karşıyız" diyenlerin anlatıp durduğu bir şey var. Koalisyon hükümetlerinin çok daha reformist olduğunu söylemeye başladılar. Türkiye geçmişte ne çektiyse koalisyonlardan çekmiştir. Koalisyon hükümetlerinin daha reformist olabileceğini Parlamenter ekonomi açısından daha iyi olacağını söylüyorlar. Bu durum garip ve geçmişteki söylemlerine tamamen terstir" dedi.

Kılıçdaroğlu, ithal bakan peşinde

Kemal Kılıçdaroğlu'nun sadece ithal Bakan getirme peşinde olduğunu söyleyen Gedikli, "CHP'nin halka vaadi "Bizi seçin size ithal bakan getireceğiz" oldu. Bu milletimize, milli iradesine ve kendi içlerinde ki ekibe de hakarettir. Bu işi yapabilecek koca parti de kimse yok mu?" dedi.

Başkanlık Sisteminin amacı sosyal refahı artırmak

Başkanlık Sistemi'nin ekonomik performansı ve istikrarı doğrudan artırıcı etkilerinden bahseden Gedikli, "Başkanlık Sistemlerinde sabit seçim periyodlarında sapma yaşanmaz. Bunun getirdiği istikrar vardır. Kamu harcamaları açısından baktığınızda milli gelire oranı Başkanlık Sisteminde daha düşüktür. Bu özel sektörün dinamizm kazandığı anlamına gelir. Türkiye'nin önümüzde ki yıllarda buna çok ihtiyacı olacak.Başkanlık Sisteminde istikrarsızlıkları önleyici bir maliye politikası anlayışı gelişiyor. Çünkü yürütme daha organizedir. Güçler ayrılığı çerçevesinde Başkanlık Sistemi'nde kamu kesimi daha küçük oluyor. Küçük ama etkin bir bürokrasi ortaya çıkıyor. Bütün bunlar Başkanlık Sistemi'nin ekonomik performansını ve istikrarını doğrudan artırıcı bir etki yapıyor. Bu da sosyal refahı artıran bir süreç oluşturur" dedi.

Parlamenter Sistem tıkanıklıklara yol açıyor

Parlamenter sistemin tıkanıklıklara yol açtığını söyleyen Gedikli, "Parlamenter sistem de ekonomik performansı negatif etkileyen gelişmeler olabiliyor. Parlamenter Sistemlere sahip ülkelerde yapısal reformlara rağmen hem merkezi hem de yerel yönetimlerde kamu harcamaları yüksek, vergiler yüksek, bütçe açıkları yüksek, kamu borçları ve piyasa faiz oranları yüksek, enflasyon ve işsizlik oranları yüksek, büyüme oranları ise daha düşük gerçekleşmektedir. Bunun nedeni, Parlamenter Sistem'in yapısal olarak ekonomik performansı negatif etkileyen ve malu00ee disiplini bozan karşıt politikalara yol açmasıdır. Başkanlık Sisteminde bu tıkanıklıklar aşılabiliyor" dedi.

2023 vizyonu için Başkanlık Sistemi

Akademisyen-STK ve halkla yapılacak "Nasıl bir başkanlık istersiniz" tartışmalarının sadece Türkiye demokrasisine ve katılımcı demokrasiye katkı sağlayacağını söyleyen Gedikli, bu tartışmaların yapılmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı. 7 Haziran seçimlerinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gedikli, "Başkanlık Sistemine kavuşursak 2023 vizyonuna giden yolda daha emin adımlarla ilerleyebiliriz. Önümüzde ki seçimde bu anlamda çok önem kazanıyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şeyi milletimiz artık gördü. Milletimiz 7 Haziran seçimleri ile yeni bir dönemin startını vermiş olacak. Milli irade gereğini bu seçimde yapacaktır" dedi.