Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başkan Yener seçim takvimi için tarih verdi!

2024 yerel seçimleri için süreç hızla işlerken, YSK Başkanı Yener 1 Ocak tarihi itibarıyla seçim takvimi ve listelerin ilan edileceğini açıkladı.
Başkan Yener seçim takvimi için tarih verdi!
24 Eylül 2023 10:55:19
2024 yerel seçimleri için süreç hızla işlerken, YSK Başkanı Yener 1 Ocak tarihi itibarıyla seçim takvimi ve listelerin ilan edileceğini açıkladı.

Türkiye, tarihi bir seçimi geride bırakırken, gözler yerel seçime çevrildi. 2024 belediye ve muhtarlık seçimleri için kollar sıvandı.

Aynı zamanda 31 Mart günü gerçekleştirilmesi beklenen seçimler için takvimin ne zaman başlayacağı ise merak konusu oldu.

YSK Başkanı takvim tarihini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, konuya dair Hürriyet’e konuştu.

Ahmet Yener, YSK’nın 1 Ekim tarihi itibarıyla seçmen listelerinin nüfus ve vatandaşlıktan alınacağını aktardı.

Aynı zamanda Yener, seçim takviminin başlangıcı için 1 Ocak tarihini işaret etti.

YSK Başkanı Ahmet Yener yerel seçim takvimi için tarih verdiYSK Başkanı Ahmet Yener yerel seçim takvimi için tarih verdi

Seçim takvimi 1 Ocak'ta başlayacak

İşte Ahmet Yener’in o cümleleri;

YSK olarak 1 Ekim itibarıyla seçmen listelerini biz nüfus ve vatandaşlıktan alacağız. Kanun uyarınca, 1 Ocak’ta başlayacak seçim takvimi ile listeler ilan edildiği zaman yapılacak işlemleri çıkaracağımız genelgelerle kamuoyuyla paylaşacağız

Deprem bölgesi için kolaylaştırıcı uygulamalar

Seçim takvimi içerisinde nasıl ki 6 Şubat sürecinden sonra kurulumuz kolaylaştırıcı kararlar almış ise askı süresi içerisinde yine benzeri kolaylaştırıcı uygulamaları yapacağız. Deprem bölgesindekiler için rahatça adres taşıma işlemlerini gerçekleştirmesi konusunda kurul kararıyla bir yol haritası çizeceğiz”.

thumbsbc87d74010e7d6fe9a3b5e9aa47cae0a14_0bfa9eaaa623944b20ce1c951b6ec72e.jpg

Yerel seçim nedir?

Yerel seçim nedir, sorusu 28 Mayıs'ta yapılan 2. tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından gündeme geldi. Genel seçimler sonrası gözler yerel seçim tarihine çevrildi. Yerel demokrasinin gelişmesinde yerel yönetimlerin seçilmeleri büyük önem arz ederken, yerel seçimler de 5 yılda bir yapılmaktadır. Peki, yerel seçim ne demek, nedir? İşte, kısaca yerel seçimin anlamı hakkında bilgiler.

Yerel seçimin anlamı, öne çıkan konuların başında geliyor. 14 Mayıs’ta 28. dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turu, 28 Mayıs tarihinde de Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu gerçekleştirildi. Seçimlerin ardından yerel seçimin ne demek olduğu merak konusu oldu. 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimler, 2024 yılında yeniden yapılacak ve Türkiye bir kez daha sandık başına gidecek. Türkiye'de yapılan yerel seçimlerle belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirleniyor.

Yerel seçim, bir bölgedeki il ve ilçe yönetimini seçmek için gerçekleştirilen seçimlerdir. Yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiplerdir. Yerel demokrasinin gelişmesinde yerel yönetimlerin seçilmeleri büyük önem arz etmektedir. Türkiye’de Anayasa'nın 67. maddesi yerel yönetimlerinin karar organlarının seçimle işbaşına geldiklerini belirtmektedir, 127. maddenin ilk fıkrası ise seçimlerin ve halk oylamalarının serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı gözetim ve denetimi altında yapılması gereğini öngörmektedir. 5 yılda bir yapılmaktadır.

Yerel seçimlerde kimler seçilir?

Seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek. Yerel seçimlerde oy atılacak kişiler ise şunlar;

- Büyükşehir Belediye Başkanı

- İl Belediye Başkanı

- İlçe Belediye Başkanı

- Belde Belediye Başkanı

- Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeler

- Mahalle muhtarları

- İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri seçilir.