Dolar (USD)
34.04
Euro (EUR)
37.95
Gram Altın
2817.37
BIST 100
9729.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başkan Erdoğan'ın İsrail'e karşı hamlesi dünya basınında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işgalci İsrail'e karşı ittifak çağrısı, dünya medyasında geniş yankı buldu. Özellikle Orta Doğu basını başta olmak üzere, ABD, Rusya ve İran medyası da bu önemli açıklamayı manşetlerine taşıdı.
Başkan Erdoğan'ın İsrail'e karşı hamlesi dünya basınında
10 Eylül 2024 07:28:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işgalci İsrail'e karşı ittifak çağrısı, dünya medyasında geniş yankı buldu. Özellikle Orta Doğu basını başta olmak üzere, ABD, Rusya ve İran medyası da bu önemli açıklamayı manşetlerine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye saldıran İsrail’e karşı İslam dünyasını ortak bir ittifakta buluşturma çağrısı, küresel ölçekte yankı uyandırdı. Rusya’dan ABD’ye, İran’dan Lübnan’a birçok ülkenin medyası bu çağrıyı manşetlerine taşıdı.

İsrail basınından Maariv gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İslam ittifakı”nı oluşturmak için harekete geçtiğini ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye ziyaretinin bu stratejinin bir parçası olduğunu yazdı. Gazete, Sisi’nin ziyaretine dikkat çekerek Erdoğan’ın, “İsrail’i durdurmanın tek yolu İslam ülkelerinin ittifakıdır” sözleriyle bu konudaki kararlılığını tüm dünyaya ilan ettiğini vurguladı. Erdoğan’ın, "İsrail şımarıklığını, İsrail haydutluğunu, İsrail’in devlet terörünü durduracak yegane adım İslam ülkelerinin ittifakıdır’ cümlesini kurarak bu konudaki kararlılığını dünyaya ilan etti” sözleri gazetede yer aldı.

Arap basını da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam dünyasına İsrail’e karşı birlik çağrısına geniş yer ayırdı. Orta Doğu haberleri ile öne çıkan Middle East Eye, Arab News ve Lübnan televizyonu El Meyadin, Erdoğan’ın bu açıklamalarını manşetlere taşıdı. El Meyadin, “Erdoğan, İsrail’e karşı İslam ittifakı çağrısı yapıyor” başlığıyla verdiği haberde, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye ziyaretinin bu süreçteki önemine dikkat çekti.

Rusya’da devlet kanalı RT, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e karşı yaptığı ittifak çağrısına geniş yer verdi. Kanal, Erdoğan’ın “İslam dünyası tek ses olursa İsrail durdurulabilir” şeklindeki ifadelerini öne çıkararak, “Erdoğan, İsrail’e karşı İslam ittifakı istiyor” başlığıyla haberi aktardı. RT ayrıca, Erdoğan’ın bu çağrısının sadece Arap dünyasında değil, küresel ölçekte de yankı uyandırmaya devam ettiğini belirtti.

Amerika merkezli New York Post gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e karşı söylemlerini sertleştirirken, İslam dünyasını bir araya getirme çabalarına da dikkat çekti. Gazete, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in yayılmasıyla büyüyen tehdide karşı İslam ittifakını bir araya getiriyor” ifadeleriyle haberi okuyucularına aktardı.

İran ajansı ISNA, Erdoğan’ı “Filistin’in hamisi” olarak tanımlarken, El Arabiya, Erdoğan’ın sertleşen söylemlerinin Batı Şeria’da öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin ardından daha da belirginleştiğini aktardı.