Başkan Erdoğan''ın açıkladığı belgeye hukukçulardan tam not!
KORAY TAŞDEMİR
Adalet Bakanlığı'nın, Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri çerçevesinde ilkini 2009'da, ikincisini 2015'te kamuoyuna duyurduğu Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin üçüncüsü, Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için 5 yıllık bir süre öngörülürken Yargı Reformu Strateji Belgesi, "9 amaç, 63 hedef, 256 faaliyet" başlığından oluşuyor. Reformlara yönelik hukukçular desteklerini açıklarken hiçbir hukuk adamının bu yeniliklere karşı çıkamayacağını ifade etti.
Bu öneriler çok kıymetli
Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, açıklanan yargı reformu stratejisi belgesinde 9 başlıkta 63 farklı alanda 356 düzenleme öngörüldüğüne dikkat çekerek “Bunlar umut verici şeyler ve beklediğimizden daha cesur önerileri var bunların çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Biz avukat ve vatandaş olarak bakanlığın doğru tespitlerle doğru çözüm önerilerini ortaya koyduğunu görüyorum. En güzeli de bürokratlar bunu kendi başlarına yapmadı, bütün paydaşlarla görüşülerek yapıldı” diye konuştu. Yeni düzenleme ile ilk olarak yargılamanın hızlandırılmasının amaçlandığını ifade ederek “Zira geç gelen yargı adalet değildir. İkinci husus ise daha adil bir yargılama nasıl yapılır sorusuna cevap aranmış bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
Hiçbir hukukçu bunlara itiraz etmez
Bu çalışmanın bir yıllık bir geçmişi olduğuna değinen Tatlı, Adalet Bakanlığı bu süre içerisinde dernekler, barolar, basın hâkimler ve savcılardan hatta kalemde çalışan memurlardan dahi görüş aldı. Hemen hemen her konuda görüş alışverişinde bulunuldu. Yargı reformu stratejisi belgesindeki hiçbir şeye hiçbir hukukçu itiraz etmez. Bunlar zaten bizim belirlediğimiz ve istediğimiz şeyler” dedi. Tatlı burada önemli olan noktanın ne kadar zamanda hayata geçeceğin olduğunu ifade ederek “Bunların hayata geçmesiyle hem avukatların çalışmaları anlamında hem yargılamanın hızlanması hem de vatandaşın hakkına daha hızlı kavuşması noktasında çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu anlamda hâkimlere ceza ve özel hukuk anlamında uzmanlık getirilmeye çalışılıyor. Bu da davalarda verilecek kararların daha nitelikli ve adil olmasını sağlayacaktır. Bazı hesaplamalarda yanlışlardan dolayı dönen dosyalar vardı, bunların ortadan kalkması planlanıyor” dedi.
Adli sistemimizde ciddi rahatlama olur
Özel hukuk noktasında bütün dünyada yaygın olarak kullanılan arabuluculuk alternatif çözüm yöntemlerinin de genişletildiğine dikkat çeken Tatlı, “Özellikle iş hukukunda geçen sene 450 bin dosyanın çözüldüğünü gördük. Bu müthiş bir tasarruf ve zaman kazanımıdır. Yerinde tespitlerin olduğunu eksikler olsa dahi çözüm önerilerinin de yerinde olduğunu görüyoruz. Bu açıklanan paket birkaç yıl içinde hayata geçirilirse adli sistemimizde ciddi bir rahatlama olacak” dedi.
Ciddi bir emek verilmiş
Uluslararası Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yasin Şamlı da yargı reformu için ciddi bir emek verildiğini dile getirerek “Bu pakette savunmanın güçlendirilmesi çok önemli. Avukatın delil toplamasının kolaylaştırılması yönünde imkânlar getirilmesi, yargının kurucu unsur olduğunun vurgulanması ve öne çıkarılması çok önemli” diye konuştu. Şu ana devlet aklının Türkiye’de avukatı yargının bir parçası olarak görmediğini belirterek “Hatta çoğu kere yargıyı engelleyen bir unsur olarak gördü, bu bakış açısının değiştiğini görüyoruz. Muhakeme sürecinin hızlandırılması bu anlamda hâkimlere ve savcılara bazı mükellefiyetler ve sınırlamalar getirilmesi son derece önemli. Bazı davaların bir merkezden takip edilmesi uygulaması da çok isabetli. Savunmanın güçlendirilmesi anlamında avukatlara yeşil pasaport verilmesi kararı bizim yıllardan bu yana önerdiğimiz bir husustu. Bu karar da çok önemli” dedi. Şamlı, Türkiye’de kanunların iktibas mantığının işlediğini dile getirerek “Bu ülkede temel kanunlar bu ülkede yaşayan insanların inançlarına, örfüne, gelenek ve göreneklerine dayanarak dünyaya da hukuk anlamında bir katma değer katacak şekilde olsa çok daha isabetli olacağını düşünüyorum. Benim için ideal olan budur” dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.