Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başkan Erdoğan'dan Türkevi'nde önemli temaslar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim'i New York'taki Türkevi'nde ağırladı.
Başkan Erdoğan'dan Türkevi'nde önemli temaslar
21 Eylül 2023 08:43:33
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim'i New York'taki Türkevi'nde ağırladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunuyor ve temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile bir araya geldi. Ancak, bu görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Matemala Cyril Ramaphosa ile görüşmesinde, ikili ve çok taraflı seviyelerde yürütülen mevcut güçlü ilişkilerin daha da pekiştirilmesine yönelik atılacak adımlar ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel, küresel meselelerin ele alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Erdoğan ve Ramaphosa arasındaki görüşmeye ilişkin sosyal medyadan açıklama yaptı.

Açıklamada, Erdoğan'ın, New York'ta Türkevi'nde Ramaphosa ile bir araya geldiği hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ve çok taraflı seviyelerde yürütülen mevcut güçlü ilişkilerin daha da pekiştirilmesine yönelik atılacak adımlar ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel, küresel meseleler ele alındı.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, X sosyal medya hesabından "Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile New York'ta bir araya gelerek ikili ilişkilerimize ve bölgesel gelişmelere dair istişarelerde bulunduk. Türkiye olarak Afrika Kıtası ile yakın işbirliğimizi, ortaklığımızı ve dayanışmamızı devam ettireceğiz." paylaşımını yaptı.

enver_e3126bb25df56f497251884652c0a6aa.jpg

Enver İbrahim'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim'i kabul etti. Bu görüşme, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunan Erdoğan'ın Türkevi'nde gerçekleşti ve basına kapalı olarak gerçekleşti.

Ortak açıklama yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ortak açıklamada, son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde ifade özgürlüğü adı altında Kur'an-ı Kerim nüshalarının yakılması gibi olayları ve İslam'a yönelik nefret söylemini en güçlü şekilde kınadılar.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Malezya Başbakanı Enver, "Müslümanlara ve Kutsallarına Karşı Artan Nefret, Hoşgörüsüzlük, Ayrımcılık ve Şiddet Eylemleri"ne ilişkin ortak açıklama yaptılar.

Açıklamada, BM Genel Kurulu'nun 78. Oturumunun Üst Düzey Oturumu marjında 20 Eylül'de New York'ta bir araya gelindiği ve bu vesileyle dünyanın birçok yerinde Müslümanlara ve kutsal değerlere yönelik artan nefret, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık ve şiddet eylemlerine dikkat çekildi.

Müslümanlara yönelik yabancı düşmanlığı, olumsuz profilleme, önyargıyla şekillenen yeni bir ırkçılık biçiminin ortaya çıktığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 21 Eylül'de New York'ta düzenlenecek Yıllık Koordinasyon Toplantısı'nda, Kur'an-ı Kerim nüshalarının yakılmasının önlenmesinin ele alınacağı ifade edildi.

Ayrıca, terörizm ve şiddete varan aşırıcılığın, herhangi bir din, millet, medeniyet veya etnik grupla ilişkilendirilemeyeceği ve ilişkilendirilmemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, 15 Mart'ın "İslam Karşıtlığıyla Mücadele Uluslararası Günü" olarak kabul edilmesi hakkındaki 76/254 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Dini nefret eylemleri endişe verici

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 53. oturumu sırasında, Kur'an-ı Kerim'e yönelik tekrarlanan saygısızlıkların ve dini nefret eylemlerinin endişe verici bir şekilde artış gösterdiği, özellikle kutsal kitapların yakılmasının dini nefret olarak kabul edildiği acil oturumun memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Ayrıca, BM Genel Kurulu'nun 25 Temmuz tarihinde kabul ettiği "Nefret Söylemiyle Mücadelede Dinler ve Kültürler Arası Diyalog ve Hoşgörünün Teşvik Edilmesi"ne ilişkin kararın hatırlatıldığı açıklamada, bu kararın dinlere veya inançlara dayalı şiddet eylemlerini ve dini sembollerin, kutsal kitapların, ibadet yerlerinin, dini mekanların ve mabetlerin hedef alınmasını uluslararası hukuka aykırı olarak değerlendirdiği vurgulandı.

"İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyinin 31 Temmuz 2023 tarihli 18. Olağanüstü Oturumu'nda kabul edilen ve İslam'ı karalama kampanyasının yoğunlaşmasının yanı sıra İslam dininin sembollerine karşı şiddet, yabancı düşmanlığı eylemleri ve bunlarla bağlantılı hoşgörüsüzlüğün kışkırtılmasından duyulan endişeyi ifade eden kararı hatırlatarak, dini nefret, ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı niteliğindeki bu tür eylemlerin barış için bir tehdit oluşturduğunun ve şiddet kültürünü teşvik ettiğinin altını çiziyoruz."

"Son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde ifade özgürlüğü kisvesi altında Kur'an-ı Kerim nüshalarının yakıldığı olayların yanı sıra İslam'a ve Müslümanlara yönelik istismar, nefret söylemi ve saldırganlığı teşvik eden popülist söylemleri en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadesi kullanılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 16/18 sayılı kararının tam ve etkili bir şekilde uygulanması için en üst düzeyde siyasi taahhüdün temel rolünü bir kez daha hatırlatıyor ve devletleri, din veya inanca dayalı şiddete teşvikin suç sayılmasının önemine özel dikkat göstermeye ve hesap verilebilirliği temin etmeye yönelik acil adımlar atmaya teşvik ediyoruz. Dinler ve inançların zenginliğini ve insan haklarına saygıya dayalı bir hoşgörü ve barış kültürünü teşvik etmek amacıyla küresel diyaloğu canlandırmaya yönelik güçlendirilmiş çabalar hakkındaki 76/254 sayılı Birleşmiş Milletler kararında yer alan çağrıyı yineliyor, hükümetler de dahil olmak üzere ilgili tüm paydaşlara, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve nefret söyleminin uluslararası insan haklarına uygun olarak ele alınmasına yönelik çabaları artırmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz."




En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin