Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başkan Erdoğan Azerbaycan'da!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.
Başkan Erdoğan Azerbaycan'da!
10 Temmuz 2018 12:21:00
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

ALİ ADAKOĞLU-BAKÜ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, devlet geleneği olarak seçimlerden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Azerbaycan ve Kıbrıs'a yaptı. Başkan Erdoğan, Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Aliyev ile kucaklaşarak kardeşlik mesajı veren Erdoğan, Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti. Aliyev, Erdoğan'a başarılar diledi. Baş başa görüşerek ikili ilişkileri ele alan liderler, ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

TANAP stratejik bir yatırım

Yeminin ardından ilk iş olarak kardeş ülke Azerbaycan'ı ziyaret ettiklerini belirten Erdoğan, Azerbaycan ile gerek enerji noktasındaki ilişkiler gerekse savunma sanayisine yönelik adımların çok büyük önem arz ettiğini söyledi. TANAP Projesi'nin Türkiye ve Azerbaycan için hayati olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu proje bizi ciddi manada ilgilendiriyor. TANAP ile ilgili Eskişehir'de attığımız adım hayati bir adımdı. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerimiz tek millet, iki devlet anlayışında pekişiyor. Oraya bağlı olarak bugüne kadar bu işi getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Savunma sanayisinde ihracatı artıran bir Türkiye var. Bunu kardeş ülkelerle çok daha farklı bir şekilde paylaşalım istiyoruz" dedi.

FETÖ ile mücadeleye teşekkür

FETÖ ile mücadeleye değinen Erdoğan, bu konuda verdiği destek nedeniyle Aliyev'e teşekkür etti. FETÖ'nün Azerbaycan'da yer edinmek için çok gayret ettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bunun için her türlü yolu denediler. Gerek İlham kardeşimizin buradaki hassasiyeti gerekse bizde bulunup da Azerbaycan aleyhine faaliyette bulunanlara yönelik karşılıklı koordinasyonumuz birçok şeyin hallini arka arkaya getirdi" diye konuştu.

Enerji haritası yeniden çiziliyor

İlham Aliyev ise, "Türkiye ve Azerbaycan Avrasya'nın enerji haritasını yeniden belirliyor. Ortak çabalarımız sadece ülkelerimiz için değil bütün bölge ve Avrasya için büyük önem taşıyor. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk bölgesel istikrara büyük fayda sağlıyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak çabalarıyla bölgede barışın sağlanacağına eminim" dedi.

NATO Zirvesine katılacak

Türkiye'nin ilk Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün ve yarın Brüksel'de düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacak. Zirvede, Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik sınamalar hakkında stratejik nitelikli görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor. Gürcistan ve Ukrayna Devlet Başkanlarının katılımıyla tertiplenecek oturumda, bu ülkelerin NATO ile iş birliğinin güçlendirilmesi üzerinde durulması hedefleniyor.