Başıboş köpeklerden bulaşan ölümcül hastalık 8,8 kat arttı!
Son 2 yılda 16’sı çocuk 48 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebebiyet veren başıboş köpekler, Türkiye’de tehlike oluşturmayı sürdürüyor.
Köpeğe bağlı hastalıklar arttı
Bir yandan saldırılar ve yaralanmalar sonucu insan canını tehdit eden başıboş köpekler diğer taraftan ölümcül hastalıklara sebebiyet veriyor.
Avrupa ülkeleri ve ABD’de köpek nedenli hastalıklara karşı sert önlemler alınırken Türkiye’de kuduz ve kist hidatik gibi köpeklerin yaydığı hastalıklar kol geziyor. Son verilere göre köpek kaynaklı hastalıkların 8-10 kat arttığı görülüyor.
Kudus vakaları arttı
Sağlık Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre; 2000 yılında 87 bin 508 kişide kuduz temaslı vaka kayda geçerken 2019 yılında bu vaka sayısının 3,5 kat arttığı ve 308 bin 787 vaka sayısına ulaştığı görüldü. Bu veriler; günde 846, ayda 26 bin insanın saldırıya uğradığını ortaya koyuyor.
Kist vakaları arttı
ABD ve Avrupa ülkelerinde köpek dışkısına ağır yaptırımlar getirilirken Türkiye’de başıboş köpeklerin dışkılarından yayılan ‘echinococcus granulosus’ parazitinin neden olduğu kist hidatik vakaları artıyor.
2005 yılında 175 kist hidatik vakası yaşanırken 2019 yılında 1867 kişi bu hastalığa yakalandı. Vakaların 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sert yükselişe geçtiği görüldü ve hastalığın 14 yılda 8,8 kat arttığı saptandı.
Ölümcül hastalık
Vücutta oluşabilecek en tehlikeli kistler olan hidatik kistler; akciğerler, karaciğer ve kalp gibi dokularda ciddi boyutlu olumsuzluklara neden olur.
Köpek dışkısında bulunan tenya yumurtalarının besinler ve hijyenik olmayan sular ile insan vücuduna girmesi sonucunda gelişen bu hastalık ağır ve sinsi bir şekilde ilerleyerek hayati risk oluşturabilir.
Çevredeki kuruyan köpek dışkısındaki bakteriler rüzgarın esmesiyle solunum yolu aracılığıyla akciğerlere yerleşebilir.
Hidatik kist, patlaması ve karın boşluğuna yayılması halinde ölümcül hale gelebilir. Hidatik kist, ameliyatla alınmasına rağmen tekrar tekrar nüksedebilir.
Batı'da ağır cezaları var
Sokaklarda başıboş köpeklere müsaade edilmeyen ABD ve Avrupa ülkelerinde köpeklere yönelik çeşitli kurallar mevcut. Sokaklarda veya parklarda gezdirilen köpeğin herhangi bir yere dışkılamasının ardından sahibinin o necaseti orada bırakması yasak. Köpeğinin dışkısını almayan kişiler ağır cezalara çarptırılıyor.
Amerikan Ulusal Çevre Koruma Ajansı (EPA) köpek dışkılarının petrol sızıntısı kadar zehirli olduğunu açıklıyor. ABD’de 1991 yılı için su kirliliğinin 3 numaralı etkeninin köpek dışkıları olduğunu açıklamıştı.
100 köpeğin 2-3 günlük dışkısının bir körfezi ve 32 kilometre içindeki tüm alanı yüzmeye ve balıkçılığa kapatacak kadar kirlilik oluşturduğu belirtiliyor.
Türkiye biolojik terör altında
Kuduz ve kist hidatik hastalığıyla ilgili Haber7’ye önemli açıklamalarda bulunan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, Türkiye’nin 'biyolojik terör' altında olduğu dile getirdi.
2 yıl içerisinde 16’sı çocuk 48 vatandaşımızın toprağa verildiğini kaydeden Başkan Murat Pınar, çoğu ölüm kayıtlarının medyaya yansımadığını belirtti. Saldırı ve trafik kazalarıyla insan canını tehdit eden başıboş köpeklerin sağlık sorunlarına da yol açtığını kaydeden Pınar, şunları söyledi:
“Başıboş köpek sebepli trafik kazalarının çok az bir kısmı medyaya yansımaktadır. Ayrıca kist hidatik vb sağlık sorunlarından dolayı gerçekleşen ölümler ise medyaya dahi yansımamaktadır. Meseleyi sadece ölü sayısına indirgemek de yanlış. Çünkü başıboş köpekler insanların günlük hayatını etkileyen bir sorun. İşe gidip gelirken sokak değiştiren, okula, parka, kapı önüne çocuğunu gönderemeyen insanlar var. Öte yandan meselenin kist hidatik, kuduz gibi büyük bir halk sağlığı tehlikesi içeren boyutu var. Kuduz temaslı vaka sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2019’da 309 bine ulaştı. Bu saldırılar basit bir ısırık olabildiği gibi Ankara’daki Enes Koca (12) örneğinde olduğu gibi vücudun paramparça edildiği, Erzincan’daki Emin (8) evladımızda olduğu gibi kafa derisinin koptuğu, Trabzon’daki Huriye teyzemizin (57) örneğinde olduğu gibi kolunu kaybetmesini de içermektedir. Bu adeta bir biyojik terördür.”
Büyük bir halk hastalığı riski
Kist hidatik hastalığının 8,8 kat arttığını belirten Murat Pınar, şu ifadelerde bulundu:
“Sokaklarımızda 7-10 milyon civarında başıboş köpek başta sokaklar, kırsal alan, üniversite bahçeleri, hastane bahçeleri hatta içleri, çocuk parkları dahil olmak üzere her yere dışkılıyor. Türkiye’yi büyük bir halk sağlığı sorunu bekliyor. Dr. Eylem Akdur Öztürk 24 Haziran 2023 tarihinde Youtube yayınında vaka sayılarının sadece tespit edilen olduğu ancak genel bir halk taramasında rakamların çok daha fazla görüleceğini aktarmaktadır. İstatistikler bu hastalığın yıllara göre artışını göstermektedir. 2005-2019 arasında vaka sayısı 8.8 kat artmış.”
Zaman kaybedilmemeli
Başıboş köpek popülasyonunun her geçen gün daha da arttığını kaydeden Pınar, çözülememesi halinde sorunun içinden çıkılamaz bir hal alacağını söyledi. 5199 sayılı kanunun değişmesi gerektiğini söyleyen Pınar, çözüm için acil çağrıda bulunarak şu ifadelerde bulundu:
“Sorunun çözümü noktasında zaman kaybedilmemesi gerektiğini söylemektedir. Çünkü her geçen gün başıboş köpek popülasyonu artmaktadır. Köpekler 6-8 arasında yavru doğurduğundan sorun gittikçe içinden çıkılamaz bir hale gelmektedir. Siyasi partilerin hızlıca aksiyon alıp insanın can güvenliği ve sağlığının merkezde olduğu yeni bir yasal düzenleme yapmaları gerekmektedir. 5199 sayılı kanun değişmelidir. Devletin tüm kurumları ivedilikle harekete geçmelidir.
Köpekler sokaklardan toplanmalı ve bu sorunu çözmüş ülkelerdeki gibi sıkı kural ve denetimin olduğu hukuki zemin oluşturulmalıdır. Ayrıca sorunun tekrarlanmaması için de düzenlenen sistemin sürdürülebilir olması gerekmektedir.”
Batı ülkeleri Türkiye'ye giden vatandaşları uyarıyor
Başıboş köpek sorunu, uluslararası arenada Türkiye’nin itibarını zedeliyor. Batılı ülkeler Türkiye’deki başıboş köpekler nedeniyle vatandaşlarına çeşitli uyarılarda bulunuyor.
Türkiye’yi ‘Kuduz Riski Yüksek Ülkeler’ listesine alan ABD ve İngiltere, ülkemize seyahat eden vatandaşlarını köpek saldırılarına ve köpeğe bağlı hastalıklara karşı sık sık uyarıyor uyarıyor.
İngiltere, resmi devlet sitesindeki “Yurtdışı seyahat tavsiyesi” bölümünde, Türkiye'deki vatandaşlarını başıboş köpeklere karşı şu açıklamayla uyarıyor:
“Çoğu şehirde başıboş köpekler vardır. Yerel yetkililer sayıları kontrol etmek ve yönetmek için harekete geçiyor ancak sürüler parklarda ve çorak arazilerde toplanıyor ve saldırgan olabiliyor. Kendinize iyi bakın, sakin olun ve başıboş köpeklere yaklaşmaktan kaçının. Eğer ısırılırsanız, Türkiye'de kuduz ve diğer hayvan kaynaklı hastalıklar bulunduğundan tıbbi yardım alın.”
Türkiye, İngiltere'nin kuduz riski yüksek ülkeler listesinde yer alıyor.
Türkiye, ABD'nin kuduz riski yüksek ülkeler listesinde yer alıyor.
Avrupa ülkeleri, kendi sokaklarında başıboş köpeklere izin vermezken Türkiye'deki başıboş köpekleri çeşitli STK'lar aracılığıyla fonlamaya devam ediyor.
Kaynak: Haber7
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.