Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başıboş köpek tehlikesi artıyor! 5199 sayılı yasa değişmeli

Sokaklarda başıboş köpek grupları tehlike saçıyor. Ülkenin dört bir yanından saldırı haberleri geliyor. Durumun bu hale gelmesine sebep olan 5199 sayılı yasa yüzünden belediyelerin de eli kolu bağlı.
Başıboş köpek tehlikesi artıyor! 5199 sayılı yasa değişmeli
23 Nisan 2022 09:29:19
Sokaklarda başıboş köpek grupları tehlike saçıyor. Ülkenin dört bir yanından saldırı haberleri geliyor. Durumun bu hale gelmesine sebep olan 5199 sayılı yasa yüzünden belediyelerin de eli kolu bağlı.

Milatgazetesi.com/ÖZEL

Başıboş köpekler Türkiye'nin hızla büyüyen sorunu olarak gündemden düşmüyor. Ülkenin dört bir yanından her gün köpek saldırısı haberleri geliyor.

Vatandaşlar ise durumdan oldukça şikayetçi. Sokaklarda köpek gruplarının sayısı arttı ve gruplaşan köpekler daha tehlikeli hale geliyor.

Yasa sebebiyle belediyelerin eli kolu bağlı

Bu konuda en çok tepkiyi belediyeler çekiyor, ancak 5199 yasa ile belediyelerin de eli kolu bağlanmış durumda.

Belediyeler, küpelenmiş köpeklere dokunamıyor. Hatta birine saldırmış olsa bile barınakta belli bir süreden fazla tutamıyor. Küpesi olmayan köpekleri ise alıp, bakımını yapıyor ve aldığı yere geri bırakıyor.

Öte yandan belediyeler de durumdan memnun değil. Yetkililer, her gün vatandaşlardan şikayet aldıklarını, ancak yasa sebebiyle müdahale edemediklerini söylüyor. Buna rağmen kendilerini hayvansever olarak tanıtan bazı kişilerden baskı gördüklerini belirtiyor.

Saldıran köpeği alıp başka yere bıraktılar

Konuyla ilgili ulaştığımız bir barınak yetkilisinin sözleri, durumun vehametini net bir şekilde ortaya koyuyor. Köpek meselesinde arada kaldıklarını belirten yetkilinin sözleri dikkat çekici:

''Her gün köpekler yüzünden bir sürü şikayet alıyoruz, ancak yasa sebebiyle toplama yetkimiz yok. Hatta geçen gün bir şikayet aldık, köpek birini ısırmış. Gittik köpeği aldık, bakımını yaptık, bir hafta burada tuttuk. Sonra başka bir yere bıraktık.''

Kendine hayvansever diyenler baskı yapıyor

Pitbull köpekleri için ulaştığımız bir başka barınağın yetkisi ise, kendisini hayvansever diye tanıtan insanların baskısından bahsetti. Yetkili, bu kişilerin barınağa telefonla ulaşıp tartışma çıkarttığını anlattı.

'Çocuklarımız öldüğüyle mi kalacak?'

5199 sayılı yasa hem belediyeleri hem vatandaşları mağdur ediyor. Bursa'da 8 köpeğin saldırısına uğrayan çocuğun annesinin bu konudaki mağduriyeti gözler önüne serdi.

Köpek grubunun saldırısı sebebiyle 2 hafta hastanede tedavi gören 10 yaşındaki Ömer Efe'nin annesi Fatma Elikesik, bu süreçte karşılarına 5199 sayılı yasanın çıktığını söylerek ''Çocuğumun hakkını nerede arayacağım? Isırıldığıyla mı, parçalandığıyla mı, öldüğüyle mi kalacak çocuklarımız?" dedi.

Ömer Efe ise yaşadıklarını anlatırken ''Lütfen çocuk haklarını biraz düşünün'' diyerek önemli bir noktaya dikkat çekti.

'Köpeklere önlem alınsın'

Denizli'de oyun oynarken köpek saldırısına uğrayan Mert Tunçkın'ın ailesi de yetkililere aynı çağrıyı yaptı. Başıboş köpek meselesinin çözülmesini isteyen Elveda Tunçkın, "Allah’tan küçük yaralarla kurtulduk. Daha kötüsü olabilirdi. Köpek olayları arttı bir önlem alınsa iyi olacak." ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan dikkat çeken açıklama

Uzmanlar ise gruplaşan köpeklerin bazen bir yere ele geçirdiklerini, bu andan sonra da insanlara karşı daha saldırgan hale geldiklerini söylüyor. Gruplaşan köpekler bir kişiye saldırdıklarında sonucu görünce, bunu daha çok kişide denemeye başlıyor. Uzmanlar bunu köpek psikolojisindeki şartlanma olarak açıklıyor.