Başıboş köpek raporu Başkan Erdoğan'ın masasında
Halk sağlığını tehdit eden başıboş köpek sorunu Başkan Erdoğan'ın masasına geldi.
Son yıllarda önlenemez biçimde artan başıboş köpek popülasyonu ile birlikte vatandaşlar sokaklarda yürüyemez hale gelirken kuduz vakalarında da ciddi artışlar meydana geldi. Vatandaşlar köpek sorununun çözülmesi için devlet yetkililerine seslenirken Erdoğan'ın talimatıyla ilgili bakanlıklar etki analiz raporu hazırlandı.
Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı kanun teklifi kapsamında bir de etki analiz raporu hazırlanarak Başkan Erdoğan'a sunuldu.
3 ana başlıkta rapor
Türkiye gazetesinin haberine göre Erdoğan'ın önüne gelen rapor, mevcut kanundan kaynaklanan sebepler, sorumlu kurumların yeterince sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan sebepler ve diğer sebepler olmak üzere 3 ana başlık etrafında şekilleniyor.
'Günlük yaşantılarının kısıtlanması'
Sokak köpeklerinin toplum güvenliğini tehlikeye attığı belirtilen raporda, “Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler başta olmak üzere insanların günlük yaşantılarının kısıtlanması, trafik kazalarının yaşanması, vatandaşların sokaklarda hayvan besleyen kişilerle kavga etmeleri sebebiyle toplumsal huzursuzluk yaşanması, çiftlik hayvanlarının telef olması, devlet kurumlarına güvenin azalması.” gibi güvenlik sorunları sıralandı.
Ekonomik boyutu raporda yer aldı
Rapor, sorunun ekonomik boyutuna da değindi. Valilik ve yerel yönetimlere açılan 88 tazminat davasına vurgu yaparken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hayvan saldırılarına maruz kalan vatandaşlara 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı yapıldığı bilgisini içeriyordu.
Ayrıca, son 5 yılda iç piyasada 36 milyar liralık köpek maması üretildiği ve 48 milyar liralık da köpek maması ithalatı yapıldığı ifade edildi.
Raporda sağlık bölümü de önemli bir yer tutuyordu. Türkiye'nin riskli durumda olduğuna dikkat çekilerek, son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas ve 30 kuduz vakası meydana geldiği belirtildi. 2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 437 bine çıktığına dikkat çekildi. Emniyet Genel Müdürlüğü verileri doğrultusunda, son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, ve 5 bin 147 yaralanma vakası yaşandığı aktarıldı.
Ayrıca, bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderlerinin yaklaşık 3 bin 500 TL, yakalama maliyetinin 1.500 TL, kısırlaştırma maliyetinin ise yaklaşık 630 TL olduğu raporda yer alıyordu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.