Dolar (USD)
35.24
Euro (EUR)
36.70
Gram Altın
2981.60
BIST 100
9949.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Başbakan Yıldırım müjdeyi verdi

Başbakan Binali Yıldırım Beştepe'de yaptığı konuşmada "E-devlet üzerinden vatandaşın devletle ilgili iş yapma oranı yüzde 57'ye çıktı. Bu yıl sonundan itibaren vatandaş devlet arası her türlü iş e-devlet üzerinden yapılacak." dedi.
Başbakan Yıldırım müjdeyi verdi
28 Mart 2018 13:22:00
Başbakan Binali Yıldırım Beştepe'de yaptığı konuşmada "E-devlet üzerinden vatandaşın devletle ilgili iş yapma oranı yüzde 57'ye çıktı. Bu yıl sonundan itibaren vatandaş devlet arası her türlü iş e-devlet üzerinden yapılacak." dedi.

Başbakan Yıldırım Beştepe'de ekonomi toplantısında, ekonomi ile ilgili kapsamlı bir eylem planı hazırladıklarını ve yakın zaman da kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarından satır başları;

Akıl teri döktük ve bugün milletimizle paylaşıyoruz. Türkiye kalkınıyorsa bunun arkasında iş alemi var ve sizin gibi değerli girişimcilerimiz var. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Bürokrasiyi ne kadar basitleştirirsek, ülke olarak bundan karlı çıkarız. Geçtiğimiz haftalarda mecliste görüşülerek kabul edilen "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi" ile ilgili maddeler bir seferde yapılan en büyük reformlardan birisidir. Hazırlıkları devam eden 67 maddelik bir paket var. Bunu da yakın zamanda meclise sunacağız.

2 BİN 250 LİRA YERİNE 650 LİRA VERİLECEK

İş yapmak isteyen vatandaşlarımız şirket kurmak istiyor. Eskiden 1 ayda kurulan şirket şimdi 1 saate düştü. Daha da kısalabilir bu. Bu ciddi bir ilerlemedir.

İş yapmak, şirket kurmak geleceğe yönelik bir fedakarlıktır. Şimdi şirket kurmak için iller ve ilçelerde ticaret sicil müdürlüklerine gideceğiz. Bunun ne faydası var? 2 bin 250 lira veriyordunuz şimdi 650 lira vereceksiniz.

BU YIL SONUNDAN İTİBAREN...

Her bir devletle ilgili işiniz varsa her bir kuruma aynı evrakları tekrar tekrar hazırlayıp götürme işine son veriyoruz. Bu bir devrim! E-devlet üzerinden vatandaşın devletle ilgili iş yapma oranı yüzde 57'ye çıktı. Bu yıl sonundan itibaren vatandaş devlet arası her türlü iş e-devlet üzerinden yapılacak. Gerekli dökümanlar zaten mevcut. Onlar arasında bir elektronik ortamda haberleşme olacak, bilgiler havuzda bulunacak. Sizin sadece vatandaşlık numaranızı girerek işlemlerinizi halledebileceksiniz.

18 İŞLEMDEN 6 İŞLEME DÜŞÜYOR

Geçtiğimiz yıl bir iflas erteleme hakkı getirdik. Gördük ki bunu bir düzen kuruldu, avukat/işveren hiç iflas erteleme durumu olmayanlar bunu kötüye kullanmaya başladı. Bunu kaldırdık bunun yerine şirketin kurtarılması ile ilgili bir mekanizma geliştirdik. Kötü niyetlerin de tedbirini alacak bir uygulamayı getirmek daha da önemlisi şirketin batık hale gelmeden, sıkıntı ortaya çıkar çıkmaz kurtarma anlaşmasına girebilmesine imkan getiriyoruz. Şayet şirket kurtarılamamışsa mallarının bir bütün halinde satılarak ekonomik değerinin de korunmasını hedefliyoruz.

4 KAT DAHA BÜYÜK YATIRIM YAPIYORUZ

Türkiye offline değil online olan bir ülke konumundadır. Bize bu imkanı sağlayan telekom şirketleri var. Gerekli altyapıyı gecikmeden yapıyorlar. Bu altyapı ile ilgili zorluklar yaşanıyordu bu reform çerçevesinde bu sorunu da çözmüş oluyoruz. Baz istasyonu kuruluyor, vatandaş "buraya kuramazsın" bir sürü bahane! Biz interneti kabul edeceksek bu istasyonları da hayatımızın bir parçası olacağını kabul etmemiz lazım. Bizim standartlarımız bu konuda Avrupanın müsaade ettiği oranların 4'te biri kadar. Dört kat daha büyük yatırım yapıyoruz.

GÜMRÜKLERDE YENİ DÜZENLEMELER

Gümrük müşavirlerinin müşterilerinden aldıkları ücretlere bir sınır getiriyoruz. Bir sürü adlarla bir sürü paralar alınıyor. Bunların hepsine sınır getiriyoruzç Gümrüklerde tek pencere projesinin hayata geçirilmesi için dolaşım ve menşei belgelerinin elektronik ortama geçilmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Tek pencere uygulaması başlamış. Haberiniz var mı? Gümrüklerde artık tek pencere var.

Gümrüklerdeki personelimizin çalışma saatlerini de yeniden düzenliyoruz. Mesai bitti, kapılar kapandı bekle dönemini mutlaka kaldırıyoruz. Ne gerekiyorsa yapacağız, sürekli açık tutup hazır halde tutacağız.

Taşınır rehin uygulamasını daha önce çıkardık ve rasyonel hale getiriyoruz. KOBİ'lerimize bu finansman aracının da kullanılmasını sağlıyoruz. Menkul kıymetlerde, bunları da teminat olarak kullanabileceksiniz. Bankalardaki ipotek işlemlerini de tapu müdürlüğü ile elektronik ortamda yapılmasına imkan getiriyoruz.

İmalat sanayi ile AR-GE, makine teçhizat alanlarına KDV imkanı getiriyoruz. Teşvikli olsun veya olmasın, bu imkanı herkese getirmiş oluyoruz.

KAPSAMLI EYLEM PLANI HAZIR, AÇIKLAYACAĞIZ

Bu yenilikleri birkaçı ile böyle. Daha büyük paket yolda geliyor. Bu paketlerde para yok para istiyoruz" diyebilirsiniz. Bunlar para için hazırlıku2026

Değerli arkadaşlar özel sektörümüz ile işbirliği halinde hazırlanan bu düzenlemelerdeki ana amacımız yatırımcıların işini kolay etmek. Böylece ülkeyi yatırım yapılabilir cazip bir ülke haline getirmek. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde 2018 yılını kapsayan ekonomi ile ilgili 2017'de yaptığımız gibi kapsamlı bir eylem planını hazırladık, kamuoyuyla paylaşacağız.

Değerli arkadaşlar iş yapmak isteyen vatandaşımızın önünü kesen değil önünü açan bir anlayışla bu reformları gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin tarihinin en büyük ekonomik büyümesini gerçekleştirdiği bu dönemde, yatırım ortamının iyileştirilmesi için atılan adımlar mutlaka katkı sağladı. Bizim amacımız bu ülke için taş üstüne taş koyan herkesin başımızın üzerinde yeri var.

Bu ülkede akıl teri, alın teri döken, vergi veren, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayan adı ne olursa olsun o bizim için yerli ve milli üreticimizdir. Ülkemize değer katması kaydı ile her türlü yatırımı sonuna kadar destekleyeceğiz. Ürkek olan sermayeyi ülkemize çekmek için daha fazla çaba göstermek ihtiyacı olduğunu biliyoruz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin