Başbakan Yıldırım: Kredi hacmini 7,5 milyara çıkarıyoruz
İşte Başbakan'ın konuşmalarından bazı notlar:
Türkiye 2017'de dünyanın en fazla büyüyen ülkesi oldu.
2. nefes kredisini yapıyoruz. Attığımız bu adımla küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimize daha büyük hedefler için nefes almalarını sağlayacak imkan veriyoruz. TOBB Başkanı'na ve yurdun her tarafındaki üyelerine, ayrıca Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Ziraat ve Vakıf Katılım ile Denizbank'a teşekkürlerimi sunuyorum.
HERKES HAK ETTİĞİNİ ALACAKTürkiye'deki işletlemerin yüzde 99'undan fazlası küçük ve orta ölçekli. İstihdamın da, üretimin de, ihracatın da yükü KOBİ'lerin üzerinde. İhracatımıza onlar anlamlı katkı sağlıyor. KOBİ'lerin sesi fazla çıkmıyor, sessiz sedasız üretiyorlar. 7,4 büyümenin arkasında KOBİ'ler var. Yatırımların yarıdan fazlasını onlar yapıyor. Kredilere bakıyoruz, durum pek de öyle değil. KOBİ'ler Türkiye'deki kaynaklardan en fazla yüzde 30'una sahip. Demek ki daha çok üreteceksin, daha çok ihracat yapacaksın, daha çok adam çalıştıracaksın ama krediye gelince KOBİ'ler daha az pay alacak. Bu hakkaniyete uygun değil. Herkesin hak ettiğini alması gerekir. Güney Kore'de kredilerin yüzde 75'ini KOBİ'ler alıyor, Yunanistan'da yüzde 55'ini KOBİ'ler alıyor. O nedenle küçük ve orta ölçekli işletmeler fazlasını hak ediyor. Geçen seneki nefes kredisinde finans sektörünün temsilcileri biraraya geldi. Bu birliktelikten KOBİ'ler hak ettikleri krediye ulaştılar.
12 AY VADELİ, 6 AY ERTELEMELİ NEFES KREDİSİAylık 0,99 faiz. Bu bir başlangıç. Bu özel şartlarda verilen krediyle bankalarımız diyor ki, "Biz öncülük ediyoruz" diyorlar. Kredi hacmini 7,5 milyona çıkarıyoruz. Nefes Kredisi'nin vadesi 12 ay olacak. 6 ay ödemesiz 1,5 lira çıkardık. 6 ay ödemesiz derken, faizini ödeyeceksiniz. Ana para ödeme 6 ay sonra başlayacak. Türkiye'de kredi dönüşündeki sıkıntı yüzde 2,9; burada binde bir. Yani hiç batak yok. Sağlam para çünkü KOBİ'ler sağlam. KOBİ'ler sözüne sadık işletmelerdir. 200 bin lira kredi kullanılabilecek. Faiz oranı cari günlük uygulanan faizin önemli ölçüde altında. Yarıya yakın bir iyileştirme var. Bu da işletmelerimiz açısından büyük bir imkan.
Geçen sene bu büyüme oldu da nasıl oldu? 7,4 büyüme sağladık da durup dururken piyango vurmadı. 2017 başında birçok tedbir aldık. KGF sistemini devreye soktuk. Yani Hazine alınan kredilerin bir kısmına garanti veriyor ve bu şekilde 221 milyar 400 bin ayrı kalemde 221 milyar KGF marifetiyle kredi kullanılmış. İşletmeler büyüme planlarını ayarladı. TOBB'un yarıdan fazlasına kredi sağlamışız. Destek vermişiz. Parasal olarak KOBİ'leri dahil ettiğimizde 250 milyara yakın 243 milyar kredi vermişiz. Ekonomiye 243 milyarın girmesi çarkların daha fazla dönmesi, üretimin artması demek. Daha çok vatandaşımızın iş bulması demek.
BAŞBAKAN: "TÜRKİYE KRİZİ KALDIRMAZ" DİYENLER MOSMOR OLDU"Türkiye bu krizi kaldıramaz" diyenler mosmor oldu. Bunların kötü alışkanlıkları bitmez. Bu sene tekrar başa aldılar. Sipariş raporlar, değerlendirmeler, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler. Bunlar tanıdık sesler, tanıdık yüzler. Şartlarımızın kolay olmadığını biliyoruz, sadece ülkemizin kalkınması için değil mazlumlar için de mücadele veriyoruz. Türkiye ekonomisi büyümeye devam edecek. "Ekonomiyi soğutun" diyorlar, sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Onun için bu destekleri veriyoruz. 2018'e ait bugün küçük bir müjde veriyoruz. 2018'in teşvikleri, aldığımız kararları da önümüzdeki hafta halkımızla paylaşacağız, müjdeleri vereceğiz.
Cazibe merkezleri programının uygulamasını başlatacağız yakında. Nefes kredisinin bugün bu noktaya gelmesinde 8 kuruluşumuzun emeği oldu. Bugün bunu esnaflarımızla, işletmelerimizle paylaşıyoruz. İşletmelerimiz Pazartesi'nden itibaren gidip başvurularını yapabilir ve kredilerini alabilir. Hayırlı uğurlu olsun. Değerli banka genel müdürleri KGF burada devrede. Vatandaşın öz kaynağı da var. Teminatlarda ölçülü olalım. 1'e 2 teminat alma yoluna gitmeyelim. Eksiğiniz varsa onu da alın. Fazla teminat, sizin için cazip değil. Önemli olan yaşatmayı esas almaktır. Yaşatacaksınız. Yaşatırsanız siz de yaşarsınız. Yarın bir gün riske girince siz de zincirleme aynı şekilde olursunuz. Teminatlarda makul ölçüler içinde kalmalıyız.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.