Barzani'den 'Kürdistan' çıkışı
Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Barzani, "Kürtlerin bağımsızlık ilan etme zamanı geldi. Ancak Irak'tan barışçıl bir şekilde diyalog ve müzakere yoluyla ayrılmak istiyoruz." dedi.
Yaklaşık bir asırdır Irak'ın birliğini korumak için çalıştıklarını belirten Barzani, "Biz bunun karşılığında ne sağladık? 4 bin 500 köy yıkıldı, kimyasal saldırıya uğradık, sadece benim ailemden 10 bin kişi öldürüldü." ifadesini kullandı.
Barzani komşularla iyi geçinmek istediklerini bildirirken, bağımsızlığın yeni sorunlar çıkartmayacağını aksine sorunların çözümüne yardımcı olacağını ileri sürdü.
"Uluslararası camiadan bağımsızlık konusunda bir garanti aldınız mı?" sorusu üzerine Barzani, "Bu konuda kararı Kürt halkı verecek, eğer uluslararası toplumdan bir hediye beklersek, Kürt devleti hiç bir zaman doğmaz." dedi.
-Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı destek versin
Fransa'da 7 Mayıs'ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turu ile ilgili olarak Barzani, yeni cumhurbaşkanının zamanı geldiğinde, bağımsız Kürt devletini desteklemesini veya en azından buna karşı çıkmamasını arzu ettiklerini belirtti.
Musul'da DEAŞ'a yönelik mücadele ile ilgili soruyu yanıtlayan Barzani, şu ana kadar önemli başarılar elde edilse bile bu kenti terör örgütünden tamamen kurtarmanın oldukça zor olacağını kaydetti.
Irak'ta, DEAŞ'ı yenilgiye uğratmakla sorunların bitmeyeceğini söyleyen Barzani, bu örgütün başka bir isimle mücadelesine devam edebileceği uyarısında bulunarak, DEAŞ'ın bölgedeki dava amacı ortadan tamamen kalmadıkça tehdit olmaya devam edeceğini belirtti.
Barzani, DEAŞ'ın Musul'dan çıkartılmasından sonra da uluslararası koalisyonun bir müddet daha bu bölgede kalmasının doğru olacağı görüşünü savundu.
Musul'un yeniden inşasına da uluslararası askeri gücün destek verebileceğini kaydeden Barzani, Şii milislerin ise bölgeyi terk etmesi gerektiğini ifade etti.
Fransa ile Musul'daki askeri işbirliğini "mükemmel" olarak niteleyen Barzani, özellikle istihbarat alanında Fransa'dan önemli destek aldıklarını belirtti.
Kerkük'i Kürt bölgesi olarak tanımlayan Barzani, "Kerkük, tarihi coğrafi olarak hiç kuşkusuz Kürt bölgesidir. Ancak burası sadece Kürtlerin anlamına da gelmiyor. Kerkük'te Hristiyanlar, Araplar, Türkmenler ve Araplar yaşıyor. Biz burada bir monopol kurmaya çalışmıyoruz. Referandumdan sonra bütün gruplar sonuca saygı göstermeli. Ancak askeri ve siyasi gruplar güç kullanarak mevcut statükoyu değiştirmeye çalışırsa biz sahip olduklarımızı korumak için elimizden geleni yaparız." ifadesini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.