Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bartın'da denizi kirleten gemiye dudak uçuklatan ceza!

Bartın Limanı'nda atık suları denize boşaltan kuru yük gemisine 3 milyon 843 bin lira ceza kesildi.
Bartın'da denizi kirleten gemiye dudak uçuklatan ceza!
30 Temmuz 2023 17:45:25
Bartın Limanı'nda atık suları denize boşaltan kuru yük gemisine 3 milyon 843 bin lira ceza kesildi.

Sabah saatlerinde yük alımı için limana yanaşan Sierra Leone bayraklı "Dansun" isimli kuru yük gemisi, bir süre sonra ambarında bulunan atık suları denize dökmeye başladı.

Olayı tespit eden İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, atık boşaltma anını kamera kayıtlarıyla tutanak altına aldı.

Gemi kaptanının atıkları boşaltmasını engelleyen ekipler, daha sonra ellerindeki görüntüleri tutanakla birlikte Bartın Liman Başkanlığı'na teslim etti.

Yapılan incelemenin ardından Bartın Liman Başkanlığınca gemiye 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi uyarınca 3 milyon 843 bin lira ceza uygulandı.

deniz-kirliligi-aa-1585138_f0f9eabed3542cfe129445fb9bb9f80b.jpg

Deniz Kirliliği Nedir ve Canlıları Nasıl Etkiler?

Denizlerin kirlenmesinin en önemli sebebi karasal atıklardır. Denizlerin kirlenmesi; deniz ekosisteminin bozulması, balıkçılık faaliyetlerinin yapılamaması, insan sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar doğurur. Deniz kirlilikleri çeşitli sebepler ile oluşabilmektedir.

Denizler insan geleceğinin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir. Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrilir. Ülkemizde deniz kirliliği ve kıyılardaki problemler ile savaşmaktadır. Deniz taşımacılıkları, sanayileşme, atıkların denizlere boşaltılması gibi sebepler yüzünden denizler günden güne kirlenmektedir. Tüm bunlara bir de denizlerde yaşanan kazalar eklenmiştir.

Deniz kirliliği insanların doğrudan ya da dolaylı yollar ile atıklarını ve enerjilerini deniz kıyılarına bırakmaları ile oluşur. Denizlerdeki ekolojik yaşamın sürebilmesi için sulardaki oksijen miktarının yeterli seviyede olması ve suyun sıcaklığının canlıların yaşamasına uygun olması gerekir. Bunları belirleyen ise su yüzeyinin ilk milimetreleridir.

Suda bulunan oksijenin büyük bir kısmı atmosferde bulunan oksijenden sağlanır. Atmosferde bulunan oksijen denizlerdekinden fazladır. Bu sebeple atmosferdeki oksijen su içinde yavaş yavaş çözünmektedir. Suda çözünen oksijen akıntıların da etkisi ile birlikte denizlerin farklı bölgelerine dağılmaktadır.

Suda yaşayan canlıların en alt tabakalarını fotoplanktonlar ve fitoplanktonlardır. Bu canlılar fotosentez yapar. Fotosentezde en temel etmenlerden biri güneş ışığıdır. Eğer deniz yüzeyi kirli olursa güneş ışınları deniz içerisinde fotosentez yapan canlılara ulaşamaz.

Deniz suyunun ısısı da ekolojik açıdan oldukça önemlidir. Deniz suyu hem atmosfer ile hem de güneş ışınları ile ısınır. Deniz yüzeyi kirlendiği zaman denizler yeterli ısıyı sağlayamaz. Bu da soğumalarına neden olur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin