Barolardan çözüm önerisi: Demokratik seçim
Koray TAŞDEMİR
Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı üzerinden İslam’ı hedef alan skandal açıklamaları üzerine barolar kanunun değiştirilmesi gündeme geldi. Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı, YouTube kanalında baro başkanlarını ağırladı. Baro başkanları son günlerde gündeme gelen çoklu baro, üyelik ve aidat zorunluluğu gibi konulara dair fikirlerini dile getirdiler. Baro başkanları, çoklu baro uygulamasının baro yönetimlerinde kendilerine yer bulamayanların farklı arayışlara girmesinden kaynaklandığını belirterek, problemin demokratik bir seçim sistemi ile aşılacağını ifade etti.
Seçimle düzeltilir
Avukatlık Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklik çalışmaları, çoklu baro ve barolara kayıt zorunluluğunun ortadan kaldırılması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, baro seçimlerindeki çarşaf liste sistemine dikkat çekerek, “Gruplar yarışıyor ve kaybeden gruptan kimse yönetime seçilememiş oluyor. Bu durumda “benim barom” diyemiyor ve bu kez de farklı arayışlara giriyor. İnsanlar oluşan yönetim içerisinde kendilerini görebilirse farklı arayışların içerisine girmeyecektir” dedi.
Disiplin bozulur
Karabük Baro Başkanı Rıdvan Erdoğan, çoklu ya da müstakil baro uygulamasının baroların görevlerini yapmasını imkânsız hale getireceğini söyledi. Erdoğan, “Çoklu baronun gelmesi durumunda müdafi talep eden makamlar, bir ilde birden fazla baronun olduğu bir süreçte bunu hangi barodan hangi kritere göre talep edecektir?” diye sordu. Erdoğan, ayrıca barolar arasında üye kapma yarışı yaşanacağını bunun da disiplini bozacağını sözlerine ekledi.
Anayasa değişmeli
Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Anayasanın 135. Maddesine dikkat çekerek “Anayasada değişiklik yapılmadan kanunla çoklu baro, zorunlu üyeliğin kaldırılması ve aidat ödeme zorunluluğunun kaldırılması mümkün görülmüyor” dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.